Sidux 64 bit - po aktualizacji nie dzia
Zrobiłem tak:
Usunąłem z opcją purge --purge pakiety:
i zainstalowałem je na nowo.
I teraz X-sy wstają bez xorg.conf
Na moment pojawia się ten migający kwadracik z siduxa, ale myszka nadal nie działa i po chwili wylogowywuje mnie do trybu tekstowego i jest komunikat:
a od X-servera coś tam że
Przed przeinstalowaniem tego X-sy bez xorg.conf w ogóle nie wstawały....
¯eby było śmieszniej, po tym jak mnie wyloguje do trybu tekstowego, mam myszke w trybie graifcznym a jak nią klikam wyskakuje linijka invalid argument 22...
Usunąłem z opcją purge --purge pakiety:
Kod: Zaznacz cały
xserver-xorg-video-nv
install xserver-xorg-input-evdev
I teraz X-sy wstają bez xorg.conf
Na moment pojawia się ten migający kwadracik z siduxa, ale myszka nadal nie działa i po chwili wylogowywuje mnie do trybu tekstowego i jest komunikat:
(EE) config/hal couldn't initialise context:unknown error (mull)
waiting for X server to shutdown error setting MTRR (base = 0xc0000000, size = 0x10000000, type = 1) Invalid argument (22).
¯eby było śmieszniej, po tym jak mnie wyloguje do trybu tekstowego, mam myszke w trybie graifcznym a jak nią klikam wyskakuje linijka invalid argument 22...
Po zrobieniu tego, co zrobiłem wyżej, teraz mi wstają X-sy bez xorg.conf i dopóki nie ruszę myszką, to się załącza tryb graficzny, jak tylko ruszę myszką lub kliknę, spada z powrotem do trybu tekstowego i jest komunikat jak wyżej od xorga, natomiast myszka wtedy w tym trybie tekstowym zostaje, zostaje jej kursor, mogę porusząć nią po ekranie, a jak nią klikne wskakuje w wierszu poleceń linijka invalid argument 22...
Wrzuć jako załącznik /var/log/Xorg.0.log. Pokaż wyniki:
Opierając się na logu z aktualizacji coś takiego przychodzi mi jeszcze do głowy:
Do wykonania z dodanym do sources.list repozytorium Squeeze.
Ponadto, przeinstaluj kdm:
Zainstaluj sobie:
I z jego pomocą odhacz kdm z "autostartu".
Po powyższych zrestartuj system i uruchom kdm przez:
Z poziomu roota.
PS Twój system jest jakiś nieobliczalny... :evil:
lshal |grep input
ls -lh /etc/hal/fdi
aptitude install consolekit/testing system-tools-backends/testing policykit-1_ libeggdbus-1-0_
Ponadto, przeinstaluj kdm:
aptitude purge --purge kdm
aptitude install kdm
aptitude install sysv-rc-conf
Po powyższych zrestartuj system i uruchom kdm przez:
/etc/init.d/kdm start
PS Twój system jest jakiś nieobliczalny... :evil:
Ja usunąłem kdm, bo nie mogłem się dostać do trybu tekstowego, może to przez to?
Nie mam kdm, ale chce się włączać przy starcie ale nie może bo go usunąłem?
Dodatkowo powiem, że jak te powyższe pakiety jak i cały przeinstalowany xserver mam ze Squeeze, to dobrze?
Tzn. mam nadzieje, że ten teraźniejszy problem po tych reinstalacjach i z tą myszką, która tak się zachowuje nie jest spowodowany przez to że kdm jest w autostarcie a w rzeczywistości go nie ma, więc się nie uruchamia?
Nie mam kdm, ale chce się włączać przy starcie ale nie może bo go usunąłem?
Dodatkowo powiem, że jak te powyższe pakiety jak i cały przeinstalowany xserver mam ze Squeeze, to dobrze?
Tzn. mam nadzieje, że ten teraźniejszy problem po tych reinstalacjach i z tą myszką, która tak się zachowuje nie jest spowodowany przez to że kdm jest w autostarcie a w rzeczywistości go nie ma, więc się nie uruchamia?