Heh, odinstalowałem sobie te sterowniki Nvidii. Prócz nich odinstalowałem chyba wszystko co tylko można było odinstalować. Pojawiło się nawet jakieś okno czy chcę usunąć kernela. Wcisnąłem wtedy nie, tak na wszelki wypadek.
Później po ponownym uruchomieniu systemu nie działała nawet opcja apt-get, przy pomocy apitude pobrałem sobie (SAM! Z PAMIÊCI!) gnome, gdm i sam skonfigurowałem xorga, tak że zadziałał.

Teraz już może sobie wejść normalnie w tryb graficzny, lecz... w środku prawie nic nie działa. Większość rzeczy jest wykasowana.

Jutro nagrywam Debiana od nowa, tym razem będę z nim postępował ostrożniej, najpierw będę czytał, a dopiero później działał.
Kaka`, twojego linka otworzyłem z Lynxa.
Edited:
Udało się zainstaklować Debiana 4.0. Pewnie jeszcze dzisiaj będę starał się nagrać te koszmarne sterowniki NVIDII. Moja karta to FX 5500 czyli nie powinienem nagrywać tych legacy, a zwykłe. Przynajmniej tyle wycztałem chodząc tutaj po forum.
Teraz jednak najpierw sobie wszystko pozapisuję, wszystkie podpowiedzi kursy itp. Może uda mi się jakoś to normalnie skonfigurować i dojrzę ten znaczek NVIDII, który powinien się pojawić po zainstalowaniu.
[ Dodano: 2007-04-25, 11:48 ]
Właśnie udało mi się odpalić Debiana, udało mi się z sukcesem zainstalowanie sterowników Nvidii i skonfigurowanie xorg.conf. Teraz już umiem te podstawy, przede mną jeszcze wiele roboty, ale umiem przynajmniej to. A skoro nauczyłem się tego, to myślę, że pomału będę się dowiadywał także i innych rzeczy. :}
Chciałbym podziękować tutaj wszystkim tym, dzięki którym mi się udało, tym którzy radzili bym nie rezygnował, wszystkim, którzy się tutaj wypowiadali i nieśli mi swą pomoc. Dziękuję wam. :}
Uważam, że temat moze zostać zamknięty i przeniesiony do jakiegoś archiwum. A ja lecę się dowiadywać jak uruchomić u siebie głos.

No ibędę się delektował nowym znaczkiem, który widniał będzie tutaj na forum.
P.S. Odkryłem też co wcześniej robiłem źle, czemu wszystko się rypało. Nie czytałem uważnie wszystkiego i bekłem za to.

Tam gdzie ściągało się headers:
<kod>linux-headers-'uname -r'</kod>
zamiast tradycyjnego znaczka ' ja stosowałem ten obok jedynki `... Kwestia przyzwyczajenia.