Jak odinstalowa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
nieobecny
Beginner

Post autor: nieobecny »

ArnVaker no chodzi mi cały czas o ten port '25/tcp open smtp' jak go zamknąć? No bo smtp to do sendmail. A ten drugi port '631/tcp open ipp ' to cupsd daemon do drukarki.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

nieobecny, a nie możesz go zamknąć firewallem? Musisz pakiet odinstalowywac po to?
nieobecny
Beginner

Katiusha pisze:nieobecny, a nie możesz go zamknąć firewallem? Musisz pakiet odinstalowywac po to?
No gdybym mógł to bym nie pisał, dodanie skryptu do reguł nic nie dało. Niby powinno zamknąć go jedno polecenie z konsoli i też nie zamyka. Miałem podobny port otwarty 111 to dopiero pomogło go zamknąć odinstalowanie portmap. Katiusza to napisz jak zamknąć te porty może Twój sposób zadziała. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Zainstaluj sobie nakładkę na iptaples np. Guarddoga i w nim możesz ustawić sobie firewall, co chcesz zamykasz, a jak potrzebujesz otworzyć port np. do amule czy jakiegoś torrenta - otwierasz.
nieobecny
Beginner

Katiusha pisze:Zainstaluj sobie nakładkę na iptaples np. Guarddoga i w nim możesz ustawić sobie firewall, co chcesz zamykasz, a jak potrzebujesz otworzyć port np. do amule czy jakiegoś torrenta - otwierasz.
Ja mam obecnie nakładkę Firestarter, a ten Guarddog jest dużo lepszy i idzie się w nim szybko połapać? Wynalazłem przez Google firewall Keiro pod Linuksa, bardzo intuicyjny i prosty jednak tylko w wersji 32bit.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

nieobecny pisze:Ja mam obecnie nakładkę Firestarter, a ten Guarddog jest dużo lepszy i idzie się w nim szybko połapać?
No to sobie zrób w Firestarter'ze to co trzeba. Tu masz opis co do czego w nim.

http://jakilinux.org/aplikacje/firestar ... a-kazdego/

http://www.rogaski.org/opensource/firestarter.html

Miałam kiedyś Firestarter'a, ale po jakimś czasie przesiadłam sie na Guarddog'a, jakoś mi bardziej pasuje, no i w całosci spolszczony.
Poczytaj sobie o nim:

http://jakilinux.org/aplikacje/guarddog ... komputera/
nieobecny
Beginner

Katiusha pisze:No to sobie zrób w Firestarterze to co trzeba. Tu masz opis co do czego w nim.
No ale tu jest tylko opisane jak odblokować dany port np. dodaję te porty Inbound traffic policy i add rule-evryone i odblokowuję dla wszystkich, a ja chcę je zablokować całkowicie dla wszystkich a nie odblokować. Najgorsze jest to że w tych dwóch opisach nic nie napisali o blokowaniu tylko o udostępnianiu innym.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

nieobecny, jak nie jest napisane, jak jest napisane...
jakilinux pisze:Pewne ograniczenia do tej polityki możemy wprowadzić poprzez stworzenie tzw. czarnej listy (blacklist) czyli spisu komputerów z którymi łączenie się nie będzie możliwe, a dokonujemy tego w panelu &#8220]Innym sposobem jest zablokowanie połączeń wychodzących dla konkretnych usług i portów, co z kolei robimy w dolnym panelu - “Deny service”.[/b] Przechodzimy do panelu, klikamy “Add Rule” i zostaje otwarte nowe okno. W nim wybieramy usługę lub wpisujemy port, określamy kogo będzie obowiązywał zakaz, klikamy “Dodaj” i kolejna reguła zaczyna obowiązywać.
Wszystko chcesz na talerzu?
nieobecny
Beginner

Katiusha no to ja już nie wiem dodałem do: Outbound traffic policy>Permissive by default ,blacklist traffic>Deny service Port For>Add rule> i tu dany port i przeskanuje porty i nadal są otwarte te dwa :(
ODPOWIEDZ