Zepsute ia32-libs w Squeeze

Ogólne pytania dotyczące systemu
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Sprawdziłbym, ale nie mam żadnej gry... :-P

A co do wine, to w repozytorium Debiana jest już od dawna. Wersje rozwojowe zalegały do tej pory w experimental. Teraz (kilka dni temu) została utworzona paczka wine-unstable, która jest dostępna równolegle ze stabilnym wine.

>>wine<<
>>wine-unstable<<

Nie wiem czemu więcej waży, ale to tylko 5MB różnicy, nie czepiajmy się... Osobiście odnoszę wrażenie, że wine z "naszego" repozytorium działa żwawiej niż te monolityczne paczki. Zawsze wolałem wine z repozytorium experimental niż to z lamaresh. Teraz zainstalowałem wine-unstable i też działa bez żadnego problemu.
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Post autor: raven18 »

Nie działa (wine z unstable), podczas uruchamiania wywala brak lib32nss-mdns i proponuje usunięcie tej biblioteki (trochę dziwne skoro równocześnie wywala jej brak :-) Usuwam ale dalej pojawia się to samo okienko.
ArnVaker

To niezupełnie tak jak mówisz, poza tym to normalne dla wine z repozytorium Debiana.
Możliwości są dwie:
  1. doinstalowanie lib32nss-mdns
  2. usunięcie libnss-mdns
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Być może normalne, z tym że wine z repozytorium ubuntu działa bez zarzutu.
Mam zainstalowane lib32nss-mdns, co do libnss-mdns to zrobiłem jakiś błąd w wyszukiwarce i jak mi nie znalazło myślałem że to ta sama biblioteka co lib32nss. Sprawdziłem w takiej konfiguracji jak napisałeś i też nie chce się uruchomić, tym razem z innym błędem:

Kod: Zaznacz cały

/usr/lib/i486-linux-gnu/wine/wine.bin: error while loading shared libraries: libwine.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory
Miałem to samo po aktualizacji ia32-libs przy wine ubuntowym i zwykła reinstalacja wystarczyła, natomiast tu nie daje żadnego efektu. Wydaje mi się że właśnie w tej bibliotece nadal leży problem.
ArnVaker

Fakt, po zainstalowaniu libnss-mdns u mnie też nie działa, ale bez niego jest w porządku. Rzeczywiście coś było na rzeczy z tym błędem który podałeś (zgłoszenie błędu), ale u mnie on nie wystąpił. Masz libc6 i libc6-i386 w najnowszych wersjach?

$ dpkg -l |grep libc6
ii  libc6                                    2.9-24                       GNU C Library: Shared libraries
ii  libc6-dev                                2.9-24                       GNU C Library: Development Libraries and Hea
ii  libc6-i386                               2.9-24                       GNU C Library: 32-bit shared libraries for A
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

$ dpkg -l |grep libc6 
ii  libc6                                 2.9-23                              GNU C Library: Shared libraries
ii  libc6-dev                             2.9-23                              GNU C Library: Development Libraries and Hea
ii  libc6-i386                            2.9-23                              GNU C Library: 32-bit shared libraries for A
Mam starsze wersje, z testinga, to pewnie dlatego.
ArnVaker

Pewnie tak. Ja zainstalowałem wine-unstable mając już nowsze wersje libc6.
ODPOWIEDZ