xorg - po

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
koralgol

Post autor: koralgol »

Myśle że "wujek google" wiele mi wyjaśnił. Lecz pytań wciąż przybywa :D . Czy programy uruchamiane w ten sposób "czują się" i pracują tak jakby były wciąż tam skąd zostają uruchomione?

Przykład:

Komputer1: z Xorg
Komputer2: z KDE

Komputer1 przez ssh łączy się z Komputer2 wywołując KDE. Na komputer1 widzimy wynik pracy KDE z Komputer2. Czy zmiany dokonywane na KDE (np zmiana położenia ikon) na Komputer1 są zapisywane w Komputer2?

Jeżeli moje rozumowanie jest prawidłowe to myśle że już wyczerpałem zestaw intrygujących pytań na temat forwardowania x'ów. Muszę jednak powiedzieć że trochę inaczej sobie to wyobrażałem. W końcu to klient łączy się z serwerem. Tutaj sprawa wygląda nieco inaczej.
-----------------------------------------------------------------

Skoro tak? to jak działa taki NoMachine? Zauważyłem że przy łączeniu się w "standardowy" sposób to znaczy taki w którym tworzona jest nowa sesja prawie nie zauważa się tego że pracuje sie na maszynie zdalnej.
Sprawa ma się trochę inaczej w przypadku gdy próbuje podejrzeć co jest robione już na otwartej sesji. Wtedy czuć wyraźne "rwanie".
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

koralgol, całą różnica między Xorg a innymi Ci znanymi serwerami polega na tym, że definicje klient-serwer mają się odwrotnie.
Jak masz swój komputer, prawda, i masz na nim apache - to na twoim komputerze jest serwer www, do którego może się podłączyć klient (inny komputer)
Ale jak masz na swoim komputerze serwer Xorg (a musi być na Twoim aby wyniki jego pracy mógłbyś zobaczyć na ekranie) i chcesz się połączyć z pulpitem/uruchomić istniejący program z innego komputera to Ty jesteś klientem z serwerem aplikacji. Rozumiesz - serwer (w rozumieniu aplikacji) musi być po stronie klienta a nie po stronie serwera (w sensie maszyny zdalnej) jak to ma miejsce np. w przypadku usługi www. Wyobraź sobie, że Xorg jest odpowiednikiem Javy, Java jest po twojej stronie a serwer przesyła tylko dane. W przypadku Xorg nie tylko dane, bo też program, który chce skorzystać z zdalnego serwera Xorg.
giaur
Member

Post autor: giaur »

winetou pisze:Tylko nie odpalisz tego przez Putty ] Klient musi miec postawiony serwer X'ow
Bajki waść opowiadasz, można przez putty i można postawić serwer x-ów na kliencie z Windowsem. Działa bardzo dobrze.
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
giaur
Member

Jednak standardowo się nie da,
putty ma to w standardzie, coś kolega mało go chyba używał. Co do serwera X pod Windows: http://sourceforge.net/projects/xming/
winnetou

Post autor: winnetou »

Dziękuje...
giaur
Member

No jest potrzebny serwer X - podalem do niego linka. Wystarczy włączyć przekierowanie X w putty i uruchomić xming (nie wymaga żadnej konfiguracji) i od razu działa. Wszystko działa bez żadnej konfiguracji.
ODPOWIEDZ