[+] Ma
a tutaj takie małe porównanie szybkości uruchamiania i "pożerania pamięci" przez xubuntu 9.04 i debiana 5.0.1
http://distrowatch.com/weekly.php?issue ... 04#feature
jeśli ktoś jest choć troche zainteresowany systemami BSD to polecam NetBSD. Systemik jest naprawde bardzo szybki, ma niskie wymagania wiec nadaje sie na starszy sprzęt.
http://distrowatch.com/weekly.php?issue ... 04#feature
jeśli ktoś jest choć troche zainteresowany systemami BSD to polecam NetBSD. Systemik jest naprawde bardzo szybki, ma niskie wymagania wiec nadaje sie na starszy sprzęt.
-
- Senior Member
Domyślna instalacja wersje:jedi1 pisze:Debiana instalowałeś domyślną instalację czy sam pakiety wybierałeś?
- Debian Lenny Live cd XFCE
- Debian Lenny Live i386 LXDE
- Debian Testing i386 XFCE LXDE cd-1
Zainstalowałem Antix-M8 chodzi płynnie, ale uruchomia się w max. rozdzielczości 720x400 i za bardzo nie wiedziałem jak to zmienić. Pewno jest to domyślna dystrybucja pod komputerki z małymi ekranami. Działa OK.parrotlarch pisze:Antix M8, lub Antix M8-base. Przykładowy mirror:
http://ftp.sh.cvut.cz/MIRRORS/mepis/released/antix/
Base to taki base system Debiana z fluxem i opatchowanym mocno jakiem. Normalny M8 dodaje kilka narzędzi.
Przy pobieraniu z tego linka niestety dwukrotnie przerwało połączenie więc skorzystałem z innego.
Spróbowałem CdLinux Duży 1.0 chodzi wyśmienicie. Co ciekawe w trakcie aktualizacji można wybrać poprzez uzupełnienie domyśnych wpisów w source.list zestaw repozytoriów Lenny, testing albo Sid. Dobry wybór.pavbaranov pisze:Mi zaś, w związku z jednym z tematów na forum, przypomniało się: CDLinuxPL. Gorąco mogę polecić (przynajmniej poprzednią wersję, bo obecnej, "deweloperskiej", jeszcze nie znam).
Swap ustawiałem najczęściej na 1 GB.fnmirk pisze:Nie przesadzajmy z wyborem dystrybucji. Debian na tym poprawnie będzie działał. Nie jest to jeszcze sprzęt poza jego zasięgiem. Przydałoby się trochę RAMu dołożyć. Można to zniwelować częściowo większą partycją /swap. Powyżej 1GB powinno załatwić sprawę.
Debian z lekkimi środowiskami chodził, ale nie byłem zadowolony, może dlatego, że przyzwyczaiłem się do GNOME?
Ale co ważniejsze idąc za Twoją radą sprawdziłem ceny RAM-u i natychmiast zakupiłem 512 MB.
Spowodowało to, że każda z dystrybucji bez problemu uruchamia się łącznie z tymi opartymi na KDE a wypróbowałem dodatkowo Ubuntu 8.04 i 8.10, Chaox-NG, Linux Mint, Ola`, jedynie Sabayon nie chciał X-ów podnieść.
Podsumowując przy obecnych bardzo niskich cenach pamięci SDRAM najlepszym sposobem rewitalizacji starszego komputerka jest dołożenie kości pamięci. Dzięki czemu większość dystrybucji uruchomi się i będzie pracować dobrze.
A ja na moim staruszku zainstalowałem Sidux-a z KDE. Bo lubię odmianę.
Dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrowienia
- parrotlarch
- Beginner
Nie no raczej na słabe komputerki. w centrum sterowania jest graficzne narzędzie do zmiany rozdzielczości. U mnie po zainstalowaniu sterów nvidii ładnie ruszyła rozdzielczość 1280x800.Zainstalowałem Antix-M8 chodzi płynnie, ale uruchomia się w max. rozdzielczości 720x400 i za bardzo nie wiedziałem jak to zmienić. Pewno jest to domyślna dystrybucja pod komputerki z małymi ekranami. Działa OK.
-
- Senior Member
W antiKsie jest xorg 7.3, zatem bez problemu jego ustawienia powinny się odbywać przez dpkg-reconfigure xserver-xorg. Można też ustawić rozdzielczość przez ręczną edycję xorg.conf. Uzyskana przez Ciebie rozdzielczość miała prawdopodobnie coś ze źle rozpoznaną kartą graficzną bądź brakiem odpowiedniego sterownika. Nawet na vesie jednak uzyskiwałem 1280x800.DadaD pisze:uruchomia się w max. rozdzielczości 720x400 i za bardzo nie wiedziałem jak to zmienić. Pewno jest to domyślna dystrybucja pod komputerki z małymi ekranami.
Z tego co się orientuję, ostatnie wydania Sabayona mają domyślnie ustawione wszelkie 3D wodotryski i do poprawnego uruchomienia potrzebują odpowiedniej karty, która wspiera 3D. Mi również nie udawało się uruchomić tej dystrybucji.DadaD pisze:jedynie Sabayon nie chciał X-ów podnieść.
Aby w pełni zakończyć wątek napiszę, że jednak Sidux i zainstalowany po nim Debian Squeeze z KDE niestety nie spełniły moich oczekiwań.
Chociaż zainstalowałem testinga poprzez netinstall a następnie KDE Core i "goły" system chodził dobrze, to po aktualizacjach i doinstalowaniu potrzebnego oprogramowania szybkość systemu drastycznie spadła, doszły do tego kłopoty z kartą dźwiękową i niestety usunąłem dystrybucję.
Jednak przy takim procesorze i ilości RAMu trzeba wybrać lżejsze środowisko. Zastosowałem XFCE, gdzie po pełnej konfiguracji i doinstalowaniu potrzebnych pakietów system chodzi płynnie.
Pozdrowienia.
Chociaż zainstalowałem testinga poprzez netinstall a następnie KDE Core i "goły" system chodził dobrze, to po aktualizacjach i doinstalowaniu potrzebnego oprogramowania szybkość systemu drastycznie spadła, doszły do tego kłopoty z kartą dźwiękową i niestety usunąłem dystrybucję.
Jednak przy takim procesorze i ilości RAMu trzeba wybrać lżejsze środowisko. Zastosowałem XFCE, gdzie po pełnej konfiguracji i doinstalowaniu potrzebnych pakietów system chodzi płynnie.
Pozdrowienia.
-