Doinstalowanie Windowsa do Debiana

Ogólne pytania dotyczące systemu
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

piter pisze:Z instalacją XP nie było problemów. Trzeba było tylko wybrać odpowiednią partycję do instalacji.
Ten właśnie krok okazał się u mnie krokiem nie do przejścia. Miałem wtedy Linuksa na sda1, na sda2 chciałem zainstalować Windowsa, a sda3 była partycją rozszerzoną z linuksowymi systemami plików. Nie dało rady, musiałem zamienić sda2 z sda1 i dopiero zainstalować Windowsa. Może po prostu miałem pecha i było to spowodowane czymś innym ...
wojak
Beginner

Post autor: wojak »

Wypowiem się odnośnie Windows XP Home Edition - tylko z tą wersją miałem do czynienia u siebie na komputerze. Jak już powiedziano - jest możliwe zainstalowanie Windows XP na partycji podstawowej innej niż pierwsza. Z tym, że niektóre pliki systemowe (już nie pamiętam dokładnie które) niezbędne do startu systemu muszą się znajdować na pierwszej i do tego podstawowej partycji, która musi mieć windowsowy system plików.I dlatego ArnVaker Tobie się nie udało.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Windows nie lubi być na partycji innej niż pierwsza podstawowa.

Napisałem przecież, że nie lubi, a nie, że jest to niemożliwe :-P . Nadal tak uważam.

Zgadzam się z Wami, że można zainstalować go na innej partycji. Tyle, że jest to kłopotliwe, jeszcze bardziej niż instalowanie go na pierwszej. Skoro pierwsza i tak musi mieć windowsowy system plików, to w tym przypadku takie rozwiązanie nie przyniesie żadnych korzyści. Ponadto niepotrzebnie skomplikuje sprawę.
ODPOWIEDZ