bardzo powolne dzia
Glxgears sie nie przejmuj, bo to żaden benchmark.
Raczej wątpię, by ta karta była, aż tak słaba. Nie masz jakoś kosmicznie dużo powłączanych efektów? Compiz, czy inne zamulacze?
Spróbuj też zainstalować sterownik z repozytorium Ubuntu. Link
Co do polskich znaczków, to wróć do konfiguracji xorga z dpkg-reconfigure.
Raczej wątpię, by ta karta była, aż tak słaba. Nie masz jakoś kosmicznie dużo powłączanych efektów? Compiz, czy inne zamulacze?
Spróbuj też zainstalować sterownik z repozytorium Ubuntu. Link
Co do polskich znaczków, to wróć do konfiguracji xorga z dpkg-reconfigure.
Hej.
Efektów żadnych i bajerów nie mam włączonych. Tak samo mułowato było pod xfce4, a z tym menadżerem pracowałem kiedyś na pentium II 333MHz i odnoszę wrażenie, że było szybciej (tu jako przerywnik kilka fotek tego sprzętu http://foto.achjoj.info/200603komp/index.html).
Tego ubuntowego pakietu nie mogę zainstalować, jakieś problemy z zależnościami.
Może jeszcze jakieś pomysły?
Efektów żadnych i bajerów nie mam włączonych. Tak samo mułowato było pod xfce4, a z tym menadżerem pracowałem kiedyś na pentium II 333MHz i odnoszę wrażenie, że było szybciej (tu jako przerywnik kilka fotek tego sprzętu http://foto.achjoj.info/200603komp/index.html).
Tego ubuntowego pakietu nie mogę zainstalować, jakieś problemy z zależnościami.
Może jeszcze jakieś pomysły?
Jestem pod starym Knoppixem (3.3) tylko takiego miałem. KDE śmiga aż miło. Jest tu nie x.org ale X86. Poniżej fragment XF86Conig-4, może z tego coś się wyczyta?
oraz XF86config:
Kod: Zaznacz cały
Section "Device"
### Available Driver options are:-
# sw_cursor is needed for some ati and radeon cards
#Option "sw_cursor"
#Option "hw_cursor"
#Option "NoAccel"
#Option "ShowCache"
#Option "ShadowFB"
#Option "UseFBDev"
#Option "Rotate"
Identifier "Card0"
# The following line is auto-generated by KNOPPIX mkxf86config
Driver "i810"
VendorName "All"
BoardName "All"
# BusID "PCI:1:0:0"
EndSection
Section "Device"
Identifier "My Video Card"
VendorName "Unknown"
BoardName "Unknown"
# TextClockFreq 22.175
EndSection
Section "Device"
Identifier "fbdev"
VendorName "Unknown"
BoardName "Unknown"
EndSection
Spróbuj użyć sterownika xserver-xorg-video-i810.
Section "Device"
Identifier "Card0"
Driver "i810"
VendorName "Intel Corporation"
BoardName "82865G Integrated Graphics Controller"
EndSection
Polecam przez noc ściągnięcie, tego livecd siduksa.
Z tego co widzę, to miejsce sterownika "i810" przejął "intel", w nowych xorgach. Dziwne by było jakby Intel porzucił wsparcie dla starszych modeli.
Ostatnią wersją Debiana z tym sterownikiem, był Etch. Poszukam jeszcze jakichś informacji w internecie. Co gorsza, na forum Siduksa, są opisywane spore problemy z Twoją kartą, po zainstalowaniu Xorga 7.4
Z tego co widzę, to miejsce sterownika "i810" przejął "intel", w nowych xorgach. Dziwne by było jakby Intel porzucił wsparcie dla starszych modeli.
Ostatnią wersją Debiana z tym sterownikiem, był Etch. Poszukam jeszcze jakichś informacji w internecie. Co gorsza, na forum Siduksa, są opisywane spore problemy z Twoją kartą, po zainstalowaniu Xorga 7.4
Dziękuję za pomoc. ¦ciągnąłem jeszcze wczoraj Siduksa, odpaliłem. Działa tak jak powinno - dla otwarcia (przykładowo) nowej karty w firefoksie nie czeka się sekundy tylko ułamki sekund. Ale macie rację, żeby nie sugerować się gfxgears -- w Siduksie -- ciągle pokazuje wartości rzędu 400.
Skopiowałem ustawienia xorg.conf z Siduksa do Debiana, ale nic to nie poprawiło wydajności.
Znalazłem wczoraj jeszcze w szafie starą kartę graficzną (chyba nvidia) - wsadzę dziś do komputera i zobaczę, czy coś to zmieni?
Skopiowałem ustawienia xorg.conf z Siduksa do Debiana, ale nic to nie poprawiło wydajności.
Znalazłem wczoraj jeszcze w szafie starą kartę graficzną (chyba nvidia) - wsadzę dziś do komputera i zobaczę, czy coś to zmieni?
Siduks bazuje całkowicie na Debianie. Ta płytka przypada na czas wyjścia Lennyego z paroma pakietami ze Squeezy. Dlatego sądzę, że masz coś źle z konfiguracją xfce i gnome. Zawsze możesz zainstalować sobie tego Siduksa i zaktualizować go do obecnej wersji testowej Debiana.
Możesz wrzucić xorg.conf z Siduksa?
Możesz wrzucić xorg.conf z Siduksa?