Iceweasel i blokowanie flasha

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
mekosx
Beginner

Post autor: mekosx »

mesiu84 pisze:Masz zainstalowanego nie Flash'a (tego od Adobe) tylko Gnash'a (tego open source), jak chcesz mieć normalnego flash'a gdzie nie musisz klikać za każdym razem na przycisk play, to odinstaluj sobie gnash'a i ściągnij pakiet deb najnowszej wersji flas'a od Adobe, ale ze swojej strony bardzo polecam pozostanie przy gnash'u, a nawet jak zainstalujesz sobie flash'a zwykłego to od razu instaluj flashblock'a bo takie otwieranie nadmiernej ilości reklam we flashu mnie wnerwia i dodatkowo zajmuje więcej zasobów, pod tym względem lepiej jest blokować go domyślnie a włączać tylko to co chcemy obejrzeć.
Nie lepiej zainstalować adblocka + Flasha zwykłego? ;)
Pod Gnashem NIC nie działa, więc ja preferuję używanie flasha by adobe.
Awatar użytkownika
lol_ek

Post autor: lol_ek »

Tak jak przedmówcy zasugerowali, przesiądź się na adobe flash player.
Odwiedź adobe.com i pobierz np. wersję tar.gz. Rozpakuj.
Pod konsolą wywołaj ./flashplayer-installer a następnie wskaż główny katalog z plikami przeglądarki (w moim przypadku /usr/share/firefox/). Generalnie plik libflashplayer.so powinien trafić do podkatalogu /plugins.

W przypadku, gdy posiadasz kilka przeglądarek, libflashplayer.so warto umieścić w jednym miejscu a następnie wykonać dowiązanie dla każdej z przeglądarek.

PS: Jestem tu nowy i sam przed chwilą przerabiałem ten sam temat. Jeśli coś pomieszałem proszę o poprawkę.
ODPOWIEDZ