Synaptic i aptitude - czy można używa

Ogólne pytania dotyczące systemu
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

SYNAPTIC NIE JEST ZADNA GRAFICZNA NAKLADKA NA APT-GET

Synaptic (jak i inne managery jak adept, czy aptitude) korzysta bezposrednio z biblioteki 'apt'. Wyjasnienie (rzeczywiscie dosc skomplikowanych ) relacji miedzy Debianowymi narzedziami jest tu:
http://algebraicthunk.net/~dburrows/blo ... m-diagram/.

Jak ktos dalej sie upiera, to moze rowniez przeprowadzic eksperyment, o ktorym tu juz kiedys zreszta pisalem:
  • 1) zmien nazwe binarki /usr/bin/apt-get na, powiedzmy, /usr/bin/apt-get-wylaczony
    2) odpal Synaptica i zauwaz, ze wszystko dalej dziala normalnie.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Utumno, Twój eksperyment nic nie wyjaśnia jedynie powoduje dalsze zagmatwanie ;)

Jeżeli potrafisz utrzymać system korzystając tylko z synaptica - od momentu instalacji do pełnej i stałej jego funkcjonalności - to się zgodzę z Twoim wyjaśnieniem.
info apt pisze:NAME
  • apt - Advanced Package Tool
SYNOPSIS
  • apt
DESCRIPTION
  • APT is a management system for software packages. For normal day to day package management there are several frontends available, such as aptitude(8) for the command line or synaptic(8) for the X Window System.
    Some options are only implemented in apt-get(8) though.
OPTIONS
  • None.
FILES
  • None.
SEE ALSO
  • apt-cache(8), apt-get(8), apt.conf(5), sources.list(5), apt_preferences(5), apt-secure(8)
...
info aptitude pisze:NAME
  • aptitude - high-level interface to the package manager
SYNOPSIS
  • aptitude [<options>...] {autoclean | clean | forget-new | keep-all | update | safe-upgrade}
  • aptitude [<options>...] {changelog | full-upgrade | download | forbid-version | hold | install | markauto | purge | reinstall | remove | show | unhold | unmarkauto | build-dep | build-depends} <packages>...
  • aptitude extract-cache-subset <output-directory> <packages>...
  • aptitude [<options>...] search <patterns>...
  • aptitude [<options>...] {add-user-tag | remove-user-tag} <tag> <packages>...
  • aptitude [<options>...] {why | why-not} [<patterns>...] <package>
  • aptitude [-S <fname>] [-u | -i]
  • aptitude help
DESCRIPTION
  • aptitude is a text-based interface to the Debian GNU/Linux package system.

It allows the user to view the list of packages and to perform package management tasks such as installing, upgrading, and removing packages. Actions may be performed from a visual interface or from the command-line.
info apt-get pisze:NAME
  • apt-get - APT package handling utility -- command-line interface
SYNOPSIS
  • apt-get[list:419f32c1dd][-sqdyfmubV] [-o= config_string ] [-c= config_file ]
    [-t= { target_release_name | target_release_number_expression }]
    {update | upgrade | dselect-upgrade | dist-upgrade |
    install pkg [ { =pkg_version_number | /target_release_name } ] ...
    | remove pkg... | purge pkg... |
    source pkg [ =pkg_version_number ] ... | build-dep pkg... |
    check | clean | autoclean | autoremove | {-v | --version} |
    {-h | --help}}
[/list:u:419f32c1dd]DESCRIPTION
  • apt-get is the command-line tool for handling packages, and may be considered the user's "back-end" to other tools using the APT library.
    Several "front-end" interfaces exist, such as dselect(8), aptitude(8), synaptic(8), gnome-apt(1) and wajig(1).
    Unless the -h, or --help option is given, one of the commands below must be present.
...
Dalej nie będę wklejał tego co każdy może sprawdzić w swoim systemie.
Utumno
Beginner

Co ty opowiadasz mirk? Mowisz zupelnie nie na temat.

Ja twierdze, ze synaptic NIE ZALEZY od apt-geta, i tym bardziej NIE JEST jego frontendem -i nic ponadto. Eksperyment dokladnie to dowodzi. I to czy da sie czy sie nie da utrzymac systemu korzystajac tylko z Synaptica nie ma tu nic do rzeczy.

Trzeba rozroznic 2 rozne sprawy: biblioteke APT z jej API w C++ i narzedzie apt-get (polecam diagram z linka powyzej). Synaptic wykorzystuje to pierwsze.

[ Dodano: 2009-01-22, 02:09 ]
apt-get is the command-line tool for handling packages, and may be considered the user's "back-end" to other tools using the APT library.
Several "front-end" interfaces exist, such as dselect(8), aptitude(8), synaptic(8), gnome-apt(1) and wajig(1).
A to obawiam sie zle rozumiesz. Autor mial na mysli, ze te instniejace 'front end interfaces' sa do wymienionej w poprzednim zdaniu 'APT library' a nie do apt-geta. Znowu polecam diagram z podanego przeze mnie linku.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Kilka godzin mieszałem z pakietami, dwa razy przeinstalowałem x'y (raz za pomocą apt, raz przez aptitude). Na 'do widzenia' zacząłem aktualizację (nie jestem na bieżąco, robię co tydzień) aptitudem, przerwałem przy instalacji gruba, potem kontynuowałem apt-get. Mimo szczerych chęci komputer ma się dobrze ^^.
piter
Beginner

Post autor: piter »

Znalazłem jeszcze coś takiego:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1670
Mieszanie apt-get i aptitude

Tak, mieszanie apt-get i aptitude - czy to w ogóle możliwe? Czy to niczemu nie szkodzi? Zdania na ten temat są podzielone. Znajomy deweloper Debina uważa, że nic złego stać się nie może, jeżeli będziemy mieszać te dwa narzędzia. Jednakże praktyka mówi inaczej. Jedni mieszają, drudzy nie. Jednym po mieszaniu, zależności się sypią, innym nie. Więc jak w końcu robić? Otóż, jeżeli jesteś niedoświadczonym użytkownikiem, polecam używać aptitude, a w przypadku wyższej konieczności apt-get. Jeżeli natomiast jesteś już doświadczony, wiesz to i owo i walka z zależnościami nie sprawia Ci większego problemu, to zapewne prędzej czy później spróbujesz mieszać te dwa narzędzia. Ale mówię, jeżeli jesteś niedoświadczony nie rób tego jeżeli nie musisz - jeżeli jednak znasz już trochę Debiana, to rób jak uważasz (uważaj jak robisz!).
fnmirk
Senior Member

Rozmawiamy o dwóch różnych rzeczach. Cały czas udowadniasz fakt, któremu żadną swoją wypowiedzią (w żadnym wątku) nie zaprzeczyłem. Ty twierdzisz, że synaptic nie jest nakładką na apt-get i bez niego może działać. Zobrazowałeś to przykładem itp. Zgoda. Jednak to Ty źle interpretujesz moje wypowiedzi. Ja uważam, że synaptic bez apt-get nie jest w stanie utrzymać systemu w dobrej kondycji (wielokrotnie się o tym przekonałem na własnej skórze). Apt-get jest częścią składową apta. Jak synaptic może być nakładą na apt-get? Ja nie przypominam sobie takiej wypowiedzi w moim wydaniu.

Kod: Zaznacz cały

apt-cache policy apt-get
W: Nie udało się odnaleźć pakietu apt-get
apt-get jest elementem składowym apta.
Z dokumentacji wynika taki skrótowy schemat:

apt
                    |   |
apt-get <----     |
                        ----------------------------------
                        |                                          |
                  aptitude (ucieka powoli)        synaptic
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

yantar pisze:sidux ma zalecany apt nie aptitude.
No właśnie. Dla wersji stable zaleca się aptitude dla unstable apt-get. Czyli wychodzi na to, że jednak to apt-get jest bezpieczniejszy w użyciu, choć z drugiej strony...
lis6502 pisze:Wielokrotnie czytałem posty 'albo apt albo apitutde'- ktoś wyjaśni na czym polega różnica? Ale tak dobitnie, żeby do faq się nadawało?
...aptitude jest funkcjonalniejszy, przynajmniej wg poniższego artykułu:
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... s-apt-get/
fnmirk pisze:Utumno, Twój eksperyment nic nie wyjaśnia jedynie powoduje dalsze zagmatwanie

Zdaj się jednak, że to Utumno ma rację. Jego eksperyment empirycznie dowodzi, że te dwa narzędzie nie są ze sobą powiązane. Przynajmniej, nie na zasadzie apt-get (program) - synaptic (graficzna nakładka). Zresztą przyjrzyjcie się opisowi synaptica:

Pakiet: synaptic
[...]
Wymaga: libapt-inst-libc6.7-6-1.1, libapt-pkg-libc6.7-6-4.6, libatk1.0-0 (>=
        1.20.0), libc6 (>= 2.7-1), libcairo2 (>= 1.2.4), libfontconfig1 (>=
        2.4.0), libfreetype6 (>= 2.3.5), libgcc1 (>= 1:4.1.1), libglade2-0 (>=
        1:2.6.1), libglib2.0-0 (>= 2.12.0), libgtk2.0-0 (>= 2.12.0),
        libpango1.0-0 (>= 1.20.2), libstdc++6 (>= 4.2.1), libvte9 (>= 1:0.16.9),
        libx11-6, libxft2 (> 2.1.1), libxml2 (>= 2.6.27), zlib1g (>= 1:1.1.4),
        scrollkeeper
Poleca: gksu, deborphan, libgnome2-perl, menu
Sugeruje: dwww
W konflikcie z: gsynaptic, menu (< 2.1.11)
Zastępuje: gsynaptic
Udostępnia: gsynaptic
i porównajcie z apt'em

Pakiet: apt
[...]
Wymaga: libc6 (>= 2.7-1), libgcc1 (>= 1:4.1.1), libstdc++6 (>= 4.2.1),
        debian-archive-keyring
Sugeruje: aptitude | synaptic | gnome-apt | wajig, dpkg-dev, apt-doc, bzip2, lzma,
          python-apt
Zastępuje: libapt-pkg-dev (< 0.3.7), libapt-pkg-doc (< 0.3.7)
Udostępnia: libapt-pkg-libc6.7-6-4.6
a teraz aptitude

Pakiet: aptitude
[...]
Wymaga: libapt-pkg-libc6.7-6-4.6, libc6 (>= 2.7-1), libcwidget3, libept0 (>= 0.5.22),
        libgcc1 (>= 1:4.1.1), libncursesw5 (>= 5.6+20071006-3), libsigc++-2.0-0c2a (>=
        2.0.2), libstdc++6 (>= 4.2.1), libxapian15, zlib1g (>= 1:1.1.4)
Poleca: aptitude-doc-en | aptitude-doc, libparse-debianchangelog-perl
Sugeruje: tasksel, debtags
Synaptic nie ma w zaleznościach apt'a (gdyby był na niego prostą nakładką to musiałby go wymagać przecież), za to wszystkie te programy bazują częściowo na tych samych pakietach: libc6, libgcc1, libstdc++6. Tu więc chyba tkwi rozwiązanie zagadki.
fnmirk
Senior Member

Akkon pisze:Synaptic nie ma w zaleznościach apt'a (gdyby był na niego prostą nakładką to musiałby go wymagać przecież),
Dałeś ciała ]apt-get remove apt
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe

...

Następujące pakiety zostaną USUNIÊTE:
apt apt-build apt-file apt-show-versions apt-utils aptitude libapt-pkg-perl
libept0 synaptic tasksel tasksel-data
UWAGA: Zostaną usunięte następujące istotne pakiety.
Nie powinno się tego robić, chyba że dokładnie wiesz co robisz!
apt
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 11 usuwanych i 3 nieaktualizowanych.
Po tej operacji zostanie zwolnione 28,2MB miejsca na dysku.
Zaraz zrobisz coś potencjalnie szkodliwego.
Aby kontynuować wpisz zdanie "Tak, rób jak mówię!"
?] n
Przerwane.[/quote]

Wiecie co, naprawdę to mylicie pojęcia. Najpierw sprawdźcie, z którym pakietem związany jest apt-get.
Nikt nic nie sprawdza. A wystarczy sprawdzić to co jest dostępne w systemie.
Utumno, usuwając plik związany z apt-getem wykazał jedynie, że synaptic i apt-get to równoważne narzędzia korzystające z apta. Chciałbym aby teraz wykazał jak można odinstalować narzędzie apt-get pozostawiając w systemie tylko synaptica. O ile jest to możliwe?
Utumno
Beginner

Re: Synaptic i aptitude - czy moŻna uŻywać naprzemiennie?

Powodem mojej krucjaty pt 'SYNAPTIC NIE JEST ZADNA GRAFICZNA NAKLADKA NA APT-GETA' jest pierwszy post i zawarta w nim nieprawda:
piter pisze:Witam!

Właśnie uświadomiłem sobie jedną rzecz. Do instalowania programów używam aptitude, ale do aktualizacji systemu synaptica. A synaptic to przecież nakładka na apt-get. Czy nie popełniam błędu?
To byl caly powod tego watku, ja chcialem tylko wykazac, ze powod ten jest bledny. Chociaz oczywiscie pytanie czy powinno lub da sie uzywac naprzemiennie paru roznych managerow pakietow jest zasadne.
fnmirk pisze:Chciałbym aby teraz wykazał jak można odinstalować narzędzie apt-get pozostawiając w systemie tylko synaptica. O ile jest to możliwe?
Tu ja z kolei nigdy nie twierdzilem, ze sie da :) Wrecz przeciwnie, apt-get jest czescia pakietu 'apt' ktorego czescia jest tez biblioteka APT ktorej Synaptic potrzebuje. A wiec sie nie da, chybe ze ktos usunie sama binarke /usr/bin/apt-get. Jasno to wynika z diagramu, do ktorego link podalem wyzej. Tylko co to ma do rzeczy?

Chce ponadto zaznaczyc, ze nie wierze w opinie, jakoby uzywanie naprzemiennie apt-geta i aptitude bylo niezdrowe. Wiadomo mi jedynie, ze sposoby zaznaczania pakietow na 'hold' sa niekompatibilne i tym samym uzywajac te 2 narzedzia naprzemiennie nalezy uwazac na holdy. Pozatym nie widzialem zadnych konkretnych, powtarzalnych przykladow niekompatybilnosci.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

fnmirk pisze:Dałeś ciała ]
Może tak, może nie. Myślę jednak, że nie. Dlaczego tak uważam:

1. Synaptic nie ma w zależnościach APT'a jako takiego, co wynika z zaprezentowanych przeze mnie opisów tych pakietów.
2. To, że Ty odinstalowując apt'a dostajesz informację o tym, że zdeisnatlowany będzie również synaptic wynika moim zdaniem z tego, że to APT ma w zależnościach sugerowanych m.in. synaptica - czyli na mój mały rozumek to APT twierdzi, że skoro go w systemie nie będzie, to również nie ma tam racji bytu synaptic.
3. U mnie podana przez Ciebie komenda chce wywalić również aptitude (co jest oczywiste w świetle tego co napisałem w punkcie 2) i czy z tego ma wynikać że aptitude jest nakładką graficzną na APT'a?
Utumno pisze:Chce ponadto zaznaczyc, ze nie wierze w opinie, jakoby uzywanie naprzemiennie apt-geta i aptitude bylo niezdrowe.
No właśnie, moim zdaniem nasze drążenie tej sprawy może w końcu dać odpowiedź na to pytanie. Z tego co pamiętam to podstawowym argumentem przemawiającym za tym, że by nie stosować tych programów równocześnie, nie jest kwestia tego co się czym instaluje tylko tego jak się to później aktualizuje i przede wszystkim odinstalowuje.

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale obydwa programy chyba inaczej rozwiązują problem instalowania pakietów rekomendowanych. Dodatkowo w aptitude można to sobie zmienić. Tak więc może dojść do sytuacji, że instalując coś jednym program a odinstalowując innym możemy(?) doprowadzić do sytuacji, że ten drugi program nie odinstaluje nam wszystkich pakietów zainstalowanych jako rekomendowane przez pierwszy program.
ODPOWIEDZ