Qt4-designer - jak uruchomi

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
Jola

Post autor: Jola »

Kod: Zaznacz cały

root
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Uruchom więc z poziomu zwykłego użytkownika. Bez specjalnych zabiegów nie uruchomisz nic spod root'a w x'ach.
Jola

Poszło. Bardzo Ci dziękuję :)
Theq
Beginner

Re: Qt4-designer - jak uruchomić ten program?

Post autor: Theq »

Jola pisze:Programowałam wcześniej w Delphi. Czy w qt4-designer programuje się chociaż odrobinę podobnie.
Nie, w qt4-desingerze sie nie programuje. Jest to (tylko) narzedzie do "rysowania" GUI. Trzeba znac C++ zeby cokolwiek sensownego zrobic.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Jola pisze:cannot connect to X server
Wywołujesz program graficzny z konsoli. Przeglądnij forum, bo było dziesiątki razy.
Nie musisz go wywołać z konsoli, bo możesz np. poprzez "wykonaj" z menu KDE. Wówczas niczego nie będziesz musieć przerabiać.
Możesz sobie też dodać do menu co Ci się żywnie podoba przez jego edycję i wystartować go stamtąd.
Przy okazji - jesteś pewna/-y, że nie ma tego w menu?
Swoją drogą, skoro podstawowych informacji o obsłudze linuksa, a Debiana w szczególności Ci brak, to jak Ty chcesz pisać programy? :)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Użytkownicy kde jak się dokładnie aktualizuje spis dostępnych programów? Proszę mnie poprawić.

W menu K jest pozycja zarządzająca menu. Należy to otworzyć i tam wybiera się i zaznacza - czy nowa pozycja ma być aktywna (widoczna do uruchamiania) czy nie. Po instalacji nowego programu skrót do niego na pewno znajduje się w zakładce Debian.
Do aktualizacji menu można doinstalować:

apt-get install menu
Następnie jako użytkownik wykonujemy polecenie w terminalu/konsoli:

update-menus
Może być wymagany (najlepiej) restart systemu aby odświeżyły się aktualizacje wpisów.
Jola

fnmirk, dziękuję Ci, ale problem nie polegał na tym, że nie umiem dodać programu do menu tylko na tym, że nie byłam pewna, gdzie ja go mam :) Stąd takie pytanie:
Na moim komputerze dpkg --search qt4-designer daje takie wyniki

Kod:
dpkg --search qt4-designer
qt4-designer: /usr/share/doc/qt4-designer/changelog.gz
qt4-designer: /usr/share/doc/qt4-designer/changelog.Debian.gz
qt4-designer: /usr/share/doc/qt4-designer/copyright
qt4-designer: /usr/share/doc/qt4-designer/README
qt4-designer: /usr/share/menu/qt4-designer
qt4-designer: /usr/share/doc/qt4-designer
qt4-designer: /usr/share/lintian/overrides/qt4-designer

Do którego katalogu mam przejść, żeby ./ miało sens.
A mam go chyba w /usr/bin, tylko, że nazywa się qmake-qt4. Czy mam rację?
Używam linuxa, ale jeszcze nie poruszam się w nim pewnie.

Theq i pavbaranov, o taką informację mi chodziło. Jakieś wyobrażenie o c++ zdążyłam już sobie wyrobić, chociaż nie jestem pewna, czy wystarczające :)
Szukałam tematów związanych z qt4, ale znalazłam tylko to co w pierwszym poście. Czy możecie mi podać jakiś przykład powiązania kodu c++ z tym co zrobione jest w qt4 lub link do takiej strony. Chodzi np. o to, jak klikając w przycisk zmienić wyświetlany obrazek. Czy odwołać się do nazwy obiektu i jak to odwołanie może wyglądać.
Dziękuję za cierpliwość :)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Jola pisze:Szukałam tematów związanych z qt4, ale znalazłam tylko to co w pierwszym poście.
Poszukaj raz jeszcze, bo jest cały "podręcznik" do programowania w qt4 dostępny w sieci. Na pewno po angielsku, ale zdaje się, że jakaś polska wersja również bądź to się robi, bądź ma być, bądź... przyśniło mi się. Jeden był na jakimś wiki, drugi był oddzielną stroną poświęconą programowaniu i stanowił coś w rodzaju właśnie podręcznika, z przykładami, screenami itp. Niestety nie pamiętam jak tam wszedłem, ale szukając czegoś do qt4.
Theq
Beginner

Post autor: Theq »

Jola pisze:Czy możecie mi podać jakiś przykład powiązania kodu c++ z tym co zrobione jest w qt4 lub link do takiej strony.
http://doc.trolltech.com/4.3/tutorial-t2.html
http://doc.trolltech.com/4.3/tutorial.html
http://doc.trolltech.com/4.3/how-to-learn-qt.html
Jola

Theq, dziękuję. O to chodziło. Myślę, że już sobie poradzę.
ODPOWIEDZ