Kod: Zaznacz cały
root
Nie, w qt4-desingerze sie nie programuje. Jest to (tylko) narzedzie do "rysowania" GUI. Trzeba znac C++ zeby cokolwiek sensownego zrobic.Jola pisze:Programowałam wcześniej w Delphi. Czy w qt4-designer programuje się chociaż odrobinę podobnie.
Wywołujesz program graficzny z konsoli. Przeglądnij forum, bo było dziesiątki razy.Jola pisze:cannot connect to X server
apt-get install menu
update-menus
A mam go chyba w /usr/bin, tylko, że nazywa się qmake-qt4. Czy mam rację?Na moim komputerze dpkg --search qt4-designer daje takie wyniki
Kod:
dpkg --search qt4-designer
qt4-designer: /usr/share/doc/qt4-designer/changelog.gz
qt4-designer: /usr/share/doc/qt4-designer/changelog.Debian.gz
qt4-designer: /usr/share/doc/qt4-designer/copyright
qt4-designer: /usr/share/doc/qt4-designer/README
qt4-designer: /usr/share/menu/qt4-designer
qt4-designer: /usr/share/doc/qt4-designer
qt4-designer: /usr/share/lintian/overrides/qt4-designer
Do którego katalogu mam przejść, żeby ./ miało sens.
Poszukaj raz jeszcze, bo jest cały "podręcznik" do programowania w qt4 dostępny w sieci. Na pewno po angielsku, ale zdaje się, że jakaś polska wersja również bądź to się robi, bądź ma być, bądź... przyśniło mi się. Jeden był na jakimś wiki, drugi był oddzielną stroną poświęconą programowaniu i stanowił coś w rodzaju właśnie podręcznika, z przykładami, screenami itp. Niestety nie pamiętam jak tam wszedłem, ale szukając czegoś do qt4.Jola pisze:Szukałam tematów związanych z qt4, ale znalazłam tylko to co w pierwszym poście.
http://doc.trolltech.com/4.3/tutorial-t2.htmlJola pisze:Czy możecie mi podać jakiś przykład powiązania kodu c++ z tym co zrobione jest w qt4 lub link do takiej strony.