pomoc w instalacji i konfiguracji oraz doborze Linuksa
-
Ja piszę tylko to co przeczytałem po wgraniu Debiana. Widziałem 1/4 obrazu w poprawnej rozdzielczości bo ikonki nie były za duże i piksele nie były wysłane w kosmos. Nie mogłem zmienić ustawień wielkości wyświetlanego obrazu i tu jest ten problem. Na razie nie mam czasu bawić się w Linuksa i w zagłębianie się w jego problemy bo piszę pracę licencjacką. Zastanawiam się czy i jak można zrobić wersję Linuksa pod mojego laptopa tak bym wgrał system i nie musiał ustawiać tego i wpisywać po każdej reinstalacji. Do Windowsa mam 4 płyty DVD, na których mam całe oprogramowanie, które mi jest potrzebne mianowicie sterowniki i wszystkie pakiety biurowe i takie tam ładuję od razu z systemem tak sobie przerobiłem płyty. Mam więc pytanie czy da się zrobić tak, że do płyty Iso doda się odpowiednie sterowniki pod mojego realteka i pod moją Video Bus? Hymm, ja nad tym się zastanowię i może coś sobie napisze w końcu. Coś tam kiedyś programowałem może w Delphi i w Javie ale zawsze to coś. Ogólnie proszę o pomoc bo uważam ze Linux to potęga ale praca licencjacka to tez nie banał. W wolnych chwilach mogę laptopa przerobić pod Linuksa, a tak to testować mogę wszystko na Virtual pc i na stacjonarnym. Podrzucajcie pomysły.
Ps. Jeśli na chrome9 chodzi to dlaczego u mnie nie chodzi. Rozumiem, że może ja coś źle robię ale co? Powiedzcie, w którym miejscu bo ja już nie mogę z tym laptopem i myślę o wymianie złoma.
Ps. Jeśli na chrome9 chodzi to dlaczego u mnie nie chodzi. Rozumiem, że może ja coś źle robię ale co? Powiedzcie, w którym miejscu bo ja już nie mogę z tym laptopem i myślę o wymianie złoma.
Oczywiście. Poczytaj o kompilacji kernela, jest dużo poradników jak to zrobić krok po kroku. Jednak musisz mieć do tego sprawnego i "wyposażonego" już Linuksa, ale może jest jakiś LiveCD, który ma odpowiednie narzędzia do tego.zenekblack pisze:mam wiec pytanie czy da sie zrobić tak ze do płyty Iso doda sie odpowiednie stery pod mojego realteka i pod moją Video Bus?
-
- Senior Member
Bo prawdopodobnie usiłowałeś zainstalować wersję Lenny Debianazenekblack pisze:jeśli na chrome9 chodzi to dlaczego u mnie nie chodzi

Chrome9 pod nowym Lenny, to jest problem. Nie wiem, czy jakieś wymuszenie vesy przy instalacji daje jakieś efekty. Jeśli nie - pozostaje uruchomienie w trybie tekstowym i bądź to ręczne ustawienie Xów i środowiska graficznego, bądź zainstalowanie wersji Xów dostarczanej z Etch, bądź... zmiana dystrybucji. Ostatnio - m.in. z tego powodu to uczyniłem.
-
Dystrybucję zmienić co to znaczy? Pisałem że zainstalowałem Ubuntu i Kubuntu i Mandrive i Debiana Lenny i Mandriwe 2008 spring z aktualizacją do 2009, jej ile tego było i nic nie chodziło jak należy. Zawsze jak nie z grafiką czyli 1/4 obrazu to z Wi-fi. Jak nie Wi-fi i obraz to mysz i drukarka. Jak nie to wszystko pojedynczo to wszystko na raz. Nie wiem jak z wiersza poleceń "konsoli" wpisać to by być tam gdzie jeszcze nie byłem. Któregoś pięknego dnia usiądę i zacznę robić coś z tym Linuksem na razie jestem na Windows Xp.
Jak macie jakieś złote pomysły by uruchomić Linuksa na moim laptopie to piszcie bo jak widzę że mało ludzi miało takie problemy z kartą i z Wi-fi, a może jest ktoś z Białegostoku kto mógłby mi pomóc fizycznie. Jakby coś to piszcie na emaila: zenekblack[małpa]o2[kropka]pl w temacie wpiszcie LINUX, bo inaczej - inaczej podpisanych emaili nie przeczytam (to przez ten spam) :mrgreen:
Jak macie jakieś złote pomysły by uruchomić Linuksa na moim laptopie to piszcie bo jak widzę że mało ludzi miało takie problemy z kartą i z Wi-fi, a może jest ktoś z Białegostoku kto mógłby mi pomóc fizycznie. Jakby coś to piszcie na emaila: zenekblack[małpa]o2[kropka]pl w temacie wpiszcie LINUX, bo inaczej - inaczej podpisanych emaili nie przeczytam (to przez ten spam) :mrgreen:
Niestety pod Linuksem zdarzają się kłopoty z obsługą sprzętu i jest to najczęściej wina producentów, którzy nie udostępniają specyfikacji swoich produktów. Problemy te zostają rozwiązane przez społeczność i developerów, ale to wymaga czasu.zenekblack pisze:Dystrybucję zmienić co to znaczy? Pisałem że zainstalowałem Ubuntu i Kubuntu i Mandrive i Debiana Lenny i Mandriwe 2008 spring z aktualizacją do 2009, jej ile tego było i nic nie chodziło jak należy. Zawsze jak nie z grafiką czyli 1/4 obrazu to z Wi-fi. Jak nie Wi-fi i obraz to mysz i drukarka. Jak nie to wszystko pojedynczo to wszystko na raz. Nie wiem jak z wiersza poleceń "konsoli" wpisać to by być tam gdzie jeszcze nie byłem. Któregoś pięknego dnia usiądę i zacznę robić coś z tym Linuksem na razie jestem na Windows Xp.
Moje doświadczenie mówi mi, że na konkretną konfigurację sprzętową nie nadaje się każda dystrybucja, gdyż czasem trzeba wiele czasu poświęcić na jej konfigurację i co ważniejsze trzeba mieć odpowiednie umiejętności czyli wiedzę. Najczęściej trzeba kilka przetestować i już to robisz. Mogę Ci zaproponować kolejną, którą testuję od trzech miesięcy i nie sprawia kłopotów. Jest to - Linux Mint - distro bazujące na Ubuntu, w pełni działające po instalacji, którą skrótowo opisałem w Migracja z MS Windows ...
W przypadku ewentualnych problemów masz fora
Mint
Ubuntu
i tutejsze
pozdrowienia
EDIT: PS Testowałem i miałem uruchomione na laptopie wersje Fedory 6, 7, 8, 9 wifi chodziło bezproblemowo, nie uruchamiałem tylko moduł Bluetooth. Jest to też dobra dystrybucja na nowe laptopy, ale sporo pakietów trzeba doinstalować - kodeki, java, flash jest to opisane i udokumentowane na forum Fedory. Dla mnie jednak jest za bardzo chimeryczna.
-
- Senior Member
Tak. Mamy pomysł. Po pierwsze nie zrażać się. Po drugie - spojrzeć na strony opisujące kompatybilność sprzętu, a w szczególności notebooków z linuksami. Jest ich nieco w necie, choć wątpię, by było akurat o California Access. Istnieje jednak prawdopodobieństwo, że będzie cokolwiek o komponentach, które zostały użyte w Twoim komputerze. Możesz też napisać jakie - wówczas, możemy Ci spróbować jakoś pomóc. Dopóki jednak nie napiszesz nic - to nie możesz liczyć na konkretną odpowiedź.
Jak dla mnie to powinieneś jednak spróbować uruchomić Ubuntu. Będzie lepiej jak na początku będziesz trzymał się jednej dystrybucji. Poszukaj w googlach Ubuntu + Model Twojego laptopa.
Instalowałem Ubuntu na kilkunastu różnych laptopach i nigdy nie miałem takich problemów. Co do wymiany sprzętu to jak będziesz miał coś na oku to upewnij się zadając pytanie na forum, że nie ma z nim problemów.
[ Dodano: 2008-11-20, 14:36 ]
Jeżeli przemyśli się zakup laptopa to problem ze sterownikami przestaje istnieć. Instalujesz jakąś bogatą w sterowniki dystrybucję i wszystko jest bez problemów wykrywane. Opłaca się poświęcić na początku trochę czasoochoty na naukę i przestawienie się na dowolnego Linuksa bo z pewnością zaprocentuje to w przyszłości. Uwierz, że odpalając Windowsa można czuć się nieswojo.
Instalowałem Ubuntu na kilkunastu różnych laptopach i nigdy nie miałem takich problemów. Co do wymiany sprzętu to jak będziesz miał coś na oku to upewnij się zadając pytanie na forum, że nie ma z nim problemów.
[ Dodano: 2008-11-20, 14:36 ]
Jeżeli przemyśli się zakup laptopa to problem ze sterownikami przestaje istnieć. Instalujesz jakąś bogatą w sterowniki dystrybucję i wszystko jest bez problemów wykrywane. Opłaca się poświęcić na początku trochę czasoochoty na naukę i przestawienie się na dowolnego Linuksa bo z pewnością zaprocentuje to w przyszłości. Uwierz, że odpalając Windowsa można czuć się nieswojo.
Tak to prawda, ale zenekblack już posiada określony sprzęt i tak łatwo go nie wymieni.adnix pisze: [ Dodano: 2008-11-20, 14:36 ]
Jeżeli przemyśli się zakup laptopa to problem ze sterownikami przestaje istnieć. Instalujesz jakąś bogatą w sterowniki dystrybucję i wszystko jest bez problemów wykrywane. Opłaca się poświęcić na początku trochę czasoochoty na naukę i przestawienie się na dowolnego Linuksa bo z pewnością zaprocentuje to w przyszłości.
Natomiast popieram - czas poświęcony na naukę będzie procentował, nic co jest cenne i wartościowe nie przychodzi łatwo.
Obserwuję od pewnego czasu forum Ubuntu, jest na nim bardzo wielu użytkowników i łatwo można uzyskać pomoc. Tak że distro Ubuntu jest dobrym wyborem.
-
- Senior Member
Cokolwiek zenekblack nie wybierze jest dobrym wyborem. CA to dość proste komputery, zwykle oparte na typowych rozwiązaniach, dla których sporo jest w necie rozwiązań. Faktem, że najczęściej próba domyślnego uruchomienia systemu nie kończy się sukcesem, ale po wprowadzeniu killku zmian jest ok.
Szczerze powiedziawszy, to ogólna podpowiedź dla zenekblack jest następująca:
- znaleźć dystrybucję, która startuje (może być Debian, może Mandriva, może Ubuntu - obojętne co), ważne, by dawała się uruchomić, nawet jeśli nie będzie 100% działać, to niech działa 80% i da się komputera używać ¯e bez sieci? Cóż, jak zaczynałem używać komputera, to nie było czegoś takiego jak internet. W Polsce
- CA jest wyposażone nie tylko w wifi, ale i w jakąś typową kartę ethernetową, zatem połączenie z siecią, wprawdzie po kablu, powinno być,
- uruchomić CA+dystrybucja i dostosować system do sprzętu.
Np. Debian w zasadzie uruchomi się na każdym sprzęcie. Jeśli w CA jest Chrome9, to prawdopodobnie Debiana 5.0 nie da się uruchomić w jakimkolwiek środowisku graficznym (owe 1/4 ekranu, którego dostosowanie graniczy z cudem, a czego deweloperzy Debiana nie zauważają jako błędu), ale Debian 4.0 uruchamia się bez problemu, także w tym trybie (kwestia wersji Xów).
Jeśli tak jest, to należałoby zainstalować Debiana 4.0, prawdopodobnie dopisać vga=<żądana_rozdzielczość> do gruba, bo inaczej nie można przejść na tryb tekstowy z graficznego, a następnie zaktualizować co się chce, za wyjątkiem Xów. Niech pozostaną te stare.
Mysz nie działa? Prawdopodobnie próbował zainstalować program do obsługi touchpada pod KDE/Gnome, który kłóci się z obsługą touchpada zaszytą w kernelu. Rozwiązanie - nie instalować tej paczki. Działa zbyt wolno? Znaleźć temat touchpad (i bodaj Fujitsu-Siemens) na forum i zmienić xorg.conf. Proste? Może i nie bardzo, ale tak naprawdę, cała filozofia to kilka minut roboty. Tylko niech zenekblack zechce cokolwiek o swoim sprzęcie podać.
Szczerze powiedziawszy, to ogólna podpowiedź dla zenekblack jest następująca:
- znaleźć dystrybucję, która startuje (może być Debian, może Mandriva, może Ubuntu - obojętne co), ważne, by dawała się uruchomić, nawet jeśli nie będzie 100% działać, to niech działa 80% i da się komputera używać ¯e bez sieci? Cóż, jak zaczynałem używać komputera, to nie było czegoś takiego jak internet. W Polsce

- CA jest wyposażone nie tylko w wifi, ale i w jakąś typową kartę ethernetową, zatem połączenie z siecią, wprawdzie po kablu, powinno być,
- uruchomić CA+dystrybucja i dostosować system do sprzętu.
Np. Debian w zasadzie uruchomi się na każdym sprzęcie. Jeśli w CA jest Chrome9, to prawdopodobnie Debiana 5.0 nie da się uruchomić w jakimkolwiek środowisku graficznym (owe 1/4 ekranu, którego dostosowanie graniczy z cudem, a czego deweloperzy Debiana nie zauważają jako błędu), ale Debian 4.0 uruchamia się bez problemu, także w tym trybie (kwestia wersji Xów).
Jeśli tak jest, to należałoby zainstalować Debiana 4.0, prawdopodobnie dopisać vga=<żądana_rozdzielczość> do gruba, bo inaczej nie można przejść na tryb tekstowy z graficznego, a następnie zaktualizować co się chce, za wyjątkiem Xów. Niech pozostaną te stare.
Mysz nie działa? Prawdopodobnie próbował zainstalować program do obsługi touchpada pod KDE/Gnome, który kłóci się z obsługą touchpada zaszytą w kernelu. Rozwiązanie - nie instalować tej paczki. Działa zbyt wolno? Znaleźć temat touchpad (i bodaj Fujitsu-Siemens) na forum i zmienić xorg.conf. Proste? Może i nie bardzo, ale tak naprawdę, cała filozofia to kilka minut roboty. Tylko niech zenekblack zechce cokolwiek o swoim sprzęcie podać.
-
DadaD, dziękuje za propozycje poszukam w internecie Minta i postaram się coś pokombinować
[Dodano: 2008-11-22, 12:53]
pavbaranov, Ciekawy wpis
zaskoczyła mnie Twoja wypowiedź. Coś mam podać o swoim sprzęcie od A do Z? Mam obecnie Windows XP to mogę znaleźć wszystko.
Karta grafiki: VIA Chrome9 HC IGP (lokalizacja: Magistrala PCI 1, urządzenie funkcja0)
Karty sieciowe: bluetooth PAN Network Adapter 8187 Wirelless 802.11g54Mbps USB 2.0 Network Adapter
Via Rhin II Fast Ethernet Adapter
Komputer: wieloprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI
procesor/y: Intel Core Duo CPU T2450 @ 2.00Ghz
Coś jeszcze mam dodać to napisz, to poszukam i napiszę

[Dodano: 2008-11-22, 12:53]
pavbaranov, Ciekawy wpis

Karta grafiki: VIA Chrome9 HC IGP (lokalizacja: Magistrala PCI 1, urządzenie funkcja0)
Karty sieciowe: bluetooth PAN Network Adapter 8187 Wirelless 802.11g54Mbps USB 2.0 Network Adapter
Via Rhin II Fast Ethernet Adapter
Komputer: wieloprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI
procesor/y: Intel Core Duo CPU T2450 @ 2.00Ghz
Coś jeszcze mam dodać to napisz, to poszukam i napiszę