[+] Firefox - jak skutecznie zainstalowa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Miałem FF3 w Etchu :P Kilka razy ściągnąłem z oficjalnej strony, rozpakowałem, ./run-mozilla.sh i pochodziło z 4 min. Hmm, skoro jest tak jak mówisz to przejdę na lenia, nie wszystko co wstaje z systemem mam z repozytorium. Boję się tylko tego, że przeznaczenie mojego kompa się zmieni- póki co ma on dzielić net, hostować sambie i jeszcze kilka innych, sieciowych rzeczy. Spróbuję, pliki konfiugracyjne w których mieszałem mam gdzieś na dyskietce zapisane, najwyżej postawię Debiana raz jeszcze...
Iceweasel wysypywał się od samego początku, od instalacji, w sumie to jego pierwszego odpaliłem, jako że look'n'feel miał taki jak ukochany FF.
Jeśli chodzi o compiz, to nie jest tak że nie rusza. Rusza i chodzi, okna są 'gumiane', ale sam xserwer po jakimś czasie akceptuje polecenie [CTRL][ALT][BS] :P.
mam efifkę; dlaczego wszystko co na Gecko jedzie uruchamia mi się w trybie offline?

[ Dodano: 2008-11-12, 10:33 ]
Te przeglądanie w trybie offline coś mi podsunęło... usunąłem ~/.mozilla. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Póki co, jak widać mam FF3.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Nie wiem, czy Lenny to remedium na Twoje kłopoty. Być może jest to problem powodowany jakimiś specyficznymi ustawieniami dla Twojego środowiska, które "gryzie" się z FF. Szczerze powiedziawszy - nie mam pojęcia dlaczego akurat w Debianie to występuje (i jak się wydaje niekiedy, a nie zawsze). Nie wiem też, czy jest to efektem współpracy KDE z FF, czy też w innych środowiskach też się tak dzieje.

Jeśli nie zależy Ci na najnowszej wersji FF, to możesz spróbować ściągnąć z ftp mozilli różne wersje i zobaczyć jak się zachowują. Bezpieczniejesze to niż nadinstalowywanie systemu, zwłaszcza, że paczki przygotowane przez Mozillę instalują się do jednego katalogu.

A i jeszcze jedno. Miałeś w systemie IW. Usunąłeś go przed korzystaniem z FF? W całości? Tzn. wszystkie katalogi, także te, które są tworzone w /home także te ukryte. Innymi słowy: w systemie nie ma być niczego, co przyniósł IW. Dopiero potem instaluj FF. Może tutaj się coś gryzie.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Tak, wszystko czyściutkie, jeśli usuwam jakieś pakiety, to tylko przez purge.
Po restarcie znowu firefox odpala w offline :/ Mam tego dość, bo już wiem co będzie dalej. Aktualiuzję i nie ma zmiłuj. Wiem że to niekoniecznie musi pomóc, ale tonący brzytwy się chwyci (Norris zdąży się jeszcze ogolić :P).

[ Dodano: 2008-11-14, 17:46 ]
Niniejszym sam sobie odpowiadam, dla przyszłych pokoleń :)
Tutaj roziwązanie co do trybu offline http://www.ubucentrum.net/2008/06/probl ... nym-w.html

Ciągłe crash'e spowodowane byly 'zakopanymi' w systemie (~/.mozilla, /usr/lib) pluginami do flasha i javy. Obeszło się bez aktualizacji.
ODPOWIEDZ