Zmniejszenie partycji swap

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
MenWizard

Zmniejszenie partycji swap

Post autor: MenWizard »

Witam! Od niedawna mam nowy serwer dedykowany. Gdy go otrzymałem od razu po zalogowaniu sprawdziłem parametry... patrze :| i widzę mam 2GB swapa! Przy 256 Ram :) Dobry żart :P Mam dysk tam 10GB a z tego 2GB idzie na swapa. Napisałem podobny temat na innym forum ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Chcę zmniejszyć tą partycje i uzyskane miejsce dołączyć do partycji głównej, jest to możliwe?
Szukałem w google ale ostatnio żadna wyszukiwarka mi nie sprzyja :)

Tak w ogóle offtopem ile przydało by się swapa przy 256 RAM? Słyszałem że przy mniejszej ilości pamięci powinno swapa być 2x więcej czyli 512, ale nie, z własnej wiedzy wiem że tego nie wykorzystam i nie mam zamiaru jeździć na swapie, jeżeli będzie mi brakowało zasobów to będę starał się to zmienić a nie latać po swapie :) Swapa jednak muszę sobie zostawić awaryjnie, wystarczy 256MB czy może 360MB?

Btw, da się to zrobić bez utraty danych?

Jestem w tym zielony ponieważ nigdy nie robiłem tego z pod konsoli, widziałem tutaj tematy w których użytkownicy podawali programy do tego ale ja chciał bym dokładną instrukcje jak to zrobić z pod konsoli...

Pozdrawiam!
linux:~# free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 249 174 74 0 15 139
-/+ buffers/cache: 19 230
Swap: 2045 0 2045

-----------------------

linux:~# df -m
System plików bl. 1M B użyte dostępne %uż. zamont. na
/dev/hda1 7376 805 6197 12% /
tmpfs 125 1 125 1% /dev/shm

----------------------

linux:~# fdisk -l /dev/hda

Disk /dev/hda: 10.0 GB, 10005037056 bytes
240 heads, 63 sectors/track, 1292 cylinders
Units = cylinders of 15120 * 512 = 7741440 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 1 1015 7673368+ 83 Linux
/dev/hda2 1016 1292 2094120 82 Linux swap / Solaris

------------------------
Pozdrawiam i liczę na odpowiedź :)
dracorp

Post autor: dracorp »

parted - The GNU Parted disk partition resizing program
Tylko nie mogę sobie przypomnieć czy bezboleśnie zmienia rozmiar partycji. Może zainteresuj się lvm2.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

MenWizard pisze:Chcę zmniejszyć tą partycje i uzyskane miejsce dołączyć do partycji głównej, jest to możliwe?
tak, jest to możliwe, sam wiele razy tak robiłem ]Tak w ogóle offtopem ile przydało by się swapa przy 256 RAM? Słyszałem że przy mniejszej ilości pamięci powinno swapa być 2x więcej czyli 512, ale nie, z własnej wiedzy wiem że tego nie wykorzystam i nie mam zamiaru jeździć na swapie, jeżeli będzie mi brakowało zasobów to będę starał się to zmienić a nie latać po swapie :) Swapa jednak muszę sobie zostawić awaryjnie, wystarczy 256MB czy może 360MB?[/quote]

moim zdaniem możesz dać 256MB na swapa, jeśli tak bardzo zależy Ci na pojemności, swap jest wykorzystywany w małym stopniu, a większa ilość zalecana jest na "wszelki wpadek" ;)

MenWizard pisze:Btw, da się to zrobić bez utraty danych?
tak, jeśli użyjesz programu partycjonującego który nie formatuje automatyczne partycji, po dokonaniu zmian, z tego co wiem takim programem jest fdisk, ale radzę najpierw przeczytać manualna ;)

aloha
MenWizard

Post autor: MenWizard »

Ok, dzięki za informację że jest to możliwe i za nazwy programów. Mógłbym też napisać do mojego datacenter myślę że by to zrobili nawet za darmo ale chcę się sam nauczyć to robić z pod konsoli.

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ