Jestem skłonny nawet zostać przy KDE chociaż by dla samego "bycia w czasie", ale nie mam zielonego pojęcia, jak skonfigurować panele, lub ustawić ten głupi zegar...
Chce ustawić zegar tak, żeby wyświetlał prawidłową godzinę w sterwie czasowej. W strefie Europa - Warszawa mam obecnie czas przesunięty 3h do przodu. Jeśli chodzi o panele, to nie mam możliwości ręcznego ustawienia aplikacji, tzn, chce je ręcznie poustawiać na panelu tak, jak mi to się podoba, a nie tak, jak system tego chce. Nawet zegara nie mogę na prawo przesunąć...
Godzinę przestawia się w ustawieniach (systemsettings)>"Data i czas".
By przesuwać aplety na pasku, trzeba go najpierw odblokować, następnie wybrać "ustawienia panelu" lub kliknąc na cashview (taka żołta ikonka), by pojawiły się ustawienia. Wtedy możesz przesuwać poszczególne elementy na pasku.
Jest to trochę bardziej pokręcone niż w KDE 3.5, ale jakoś doszedłem.
Za to do tej pory nie mogę odnaleźć czegoś, co byłoby odpowiednikiem "Mojego komputera" W KDE 3.5 było to "Urządzenia przechowywania danych" czy jakoś tak.
Chciałbym też ustawić konquerora jako domyślną przeglądarkę plików.
Przejrzałeś w ogóle opcje w ustawieniach systemowych? Czy czekasz aż Ci każdą opcję wskażemy? Ikona, w ustawieniach systemowych, z podpisem "Domyślne programy", jest moim zdaniem bardzo logiczną drogą prowadzącą do wyboru menedżera plików.
Zakładka "Komputer" w "Program uruchamiający" (Windowsowe menu "Start", nie wiem jak to nazwać w KDE), nie wystarcza?
Możesz dodawać tam poszczególne miejsca, dodając je w Dolphinie do panelu bocznego.