Witam. Właśnie chciałem tutaj opisać swój problem. Mam RPS z ovh i stworzyłem nowego użytkownika o nazwie astalavista. Katalog został utworzony w /home (mam Debiana 4.0). Teraz do rzeczy, chodzi mi o to aby użytkownik astalavista nie mógł wychodzić z obrębu swojego katalogu tzn.: nie mógł wychodzić przez program winscp, putty itp. tego typu programów. Ustawiłem to tak jako root:
i niestety nadal może wchodzić sobie do wszystkich folderów ale już nie może ich kasować lecz może pliki otwierać i ich zawartość odczytać lub skopiować sobie na swój pulpit. Mnie chodzi o to żeby użytkownik o nazwie astalavista z folderem astalavista nie mógł z niego wyjść po za niego. Jestem nowy jak chodzi o Linuksa i przeszukałem trochę z pomocą Google ale nic potrzebnego dla Siebie nie znalazłem.
A nie lepiej jest utworzyć grupę która będzie miała zablokowany dostęp do powłoki ( /bin/false lub /sbin/false ) i na bieżąco dodawać do niej interesujących nas userów?
Ps. Niektórzy zmieniając swoim użytkownikom serwera powłokę piszą, iż zmieniają ją na /bin/false ale spotkałem się też z wersją /sbin/false. Co to za różnica i czym to się różni od siebie, czy to nie to samo? Osobiście przyznam, że mam /bin/false, w /sbin/ nie mam false czy wobec tego muszę go sam stworzyć? Czy występowanie jego zależy od wersji jądra?
To jest dokladnie to samo. Można używac jednego z nich.
W /sbin nie bedzie, bo to jest miejsca dla aplikacji systemowych, do których użytkownik nie ma dostepu.
Dokładnie wczoraj stawiałem sobie serwer ftp (proftpd), na swoim domowym serwerze służącym do testów. Zastanawiałem się jak dodawać nowych użytkowników itp. Natknąłem się na temat jednego z użytkowników forum który miał problem z przypisaniem pewnego katalogu do odpowiedniego użytkownika. W ostatnim poście lessmian2 udzielił na to pytanie odpowiedzi w której podał komendę do zmiany powłoki shella na właśnie /sbin/false. Czy wobec tego popełnił błąd? Proftpd dodawanie nowego użytkownika