Załóżmy, że w komputerze mam 2 interfejsy sieciowe - eth0 i wlan0. Z obydwu mogę miec internet. Pytanie jest takie. Czy można zrealizować taki routing, że przykładowo przy uruchomionych 2 kopiach firefoxa jedna kopia będzie korzystać tylko z eth0, a druga tylko z wlan0?
Ani w route, ani w ip route, ani też w iptables nie doszukałem się niczego, co by mogło mi pomóc.
Szczerzę wątpię w istnienie takiej możliwości, co więcej jeśli myślisz o konstrukcji w stylu podłączenie się jednocześnie do tego samego routera bezprzewodowego jednocześnie interfejsami wlan0 i eth0 to szczerze odradzam bo więcej z tego szkody niż pożytku.
Co do podłączania kilku łącz od różnych dostawców możesz poczytać tutaj: http://bromirski.net/docs/translations/ ... IPLE-LINKS
Ale nie jest to takie proste.
Pozdrawiam
jeśli myślisz o konstrukcji w stylu podłączenie się jednocześnie do tego samego routera bezprzewodowego jednocześnie interfejsami wlan0 i eth0 to szczerze odradzam bo więcej z tego szkody niż pożytku.
Nie, o tym nie myślę bo to bez sensu. Kablem do jednego dostawcy, wifi do innego.
To się chyba powinno ustalać już bezpośrednio w programie (tutaj Firefox), z którego interfejsu sieciowego ma korzystać, czyli najlepiej uruchomić go z odpowiednią opcją, jeżeli program w ogóle coś takiego umożliwia.
Chyba nie. A może zainstalować lokalne proxy i przekierować na nie cały ruch z jednego interfejsu, blokując jednocześnie ruch z drugiego? Wtedy w Firefoksie można by było ustawić korzystanie z tego proxy.