[+] Sterownik ath5k nie dzia
[+] Sterownik ath5k nie działa prawidłowo
Odkąd mam Debiana to ani razu nie połączyłem się na nim z Internetem przez Wi-Fi. Otóż po zainstalowaniu systemu z płyty netinstall, Debian wykrywa kartę Wi-Fi (adres MAC się zgadza) lecz nie znajduje żadnych sieci bezprzewodowych. Podczas uruchamiania systemu wśród szybko uciekających napisów widać coś związanego ze sterownikiem ath5k (dodam, że według Windowsa moja karta Wi-Fi to Atheros AR5007EG), a ten sterownik bezproblemowo działał mi na Ubuntu 9.04. Próbowałem też instalować sterownik madwifi, ale po jego zainstalowaniu nie mam w ogóle interfejsu wlan0.
Re: Sterownik ath5k nie działa prawidłowo
Czy przed załadowaniem modułu ath_pci wyładowałeś ath5k? Po załadowaniu ath_pci zniknie interfejs wlan0 a pojawią się wifi0 i ath0.Kamil1000 pisze:Próbowałem też instalować sterownik madwifi, ale po jego zainstalowaniu nie mam w ogóle interfejsu wlan0.
Na ath5k z jądra 2.6.26 bardzo możliwe, że takie problemy mogą być (też je miałem, chyba dopiero koło wersji 2.6.28 zaczęło mi to jako tako działać)
- wojciech_69
- Beginner
Też swego czasu borykałem się z problemem uruchomienia atherosa AR5007EG. Po wielu zmaganiach i niepotrzebnym zamieszaniu pomógł mi pierwszy post tego HowTo:
AR5007EG
AR5007EG
- wojciech_69
- Beginner
No to aktualizuj, na co czekasz? Właściwie nie tyle aktualizuj, co po prostu doinstaluj drugiego kernela. Polecam jajko z Siduksa, wpis do sources.list:Kamil1000 pisze:Aktualizacja kernela do wersji 2.6.28 na pewno rozwiąże mój problem
Kod: Zaznacz cały
deb [url]http://sidux.com/debian/[/url] sid main