Różnice dotycz

Ogólne pytania dotyczące systemu
bobeq

RóŻnice dotyczące wolnej pamięci w top i htop

Post autor: bobeq »

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd się biorą i jak interpretować te różnice?

top:
Obrazek

htop:
Obrazek
yantar
Member

Post autor: yantar »

Wszystko jest dobrze dla top 499872/1024 = 488MB i taka wartość już przeliczoną (wersja human readable) pokazuje ci htop.
Choć fakt jest pewna różnica już w ujęciu procentowym. Ale to może być wynik innej konfiguracji htop uwzględniająca inne obszary pamięci jako użyte.
Po krótkich przeliczeniach:
top pokazuje ci w pozycji used ile jest pamięci zajętej wliczając w to buforowaną wymienioną na końcu.
htop podaje pamieć użytą z wykluczeniem buforowanej.
Dlatego top pokazuje po przeliczeniu zużycie 97% a htop 94%.
bobeq

Nie zrozumieliśmy się. :) Chodzi mi o wskazanie zajętej ilości RAM. W top jest to praktycznie cała dostępna pamięć, podczas gdy htop oscyluje wokół 100 MB.
yantar
Member

Dałem uzupełnienie w poprzednim poście dlaczego tak jest podawane.
bobeq

yantar pisze:Dlatego top pokazuje po przeliczeniu zużycie 97% a htop 94%.
Rzecz w tym, że htop informuje w megabajtach, a nie procentach. :) Monitoring serwera pokazuje zużycie pamięci wynoszące 19%, więc jego wskazania pokrywają się z htop. Z drugiej strony, w tej sytuacji zastanawiający byłby używany swap.
yantar
Member

Liczbowo się zgadza ;] Choć zastanawiały mnie te kreseczki htop nie przystające do liczb.
W takim razie musisz zajrzeć do konfiguracji obu programów. Nie mam u siebie obecnie zainstalowanego htop więc tu nie pomoge.
W każdym razie u mnie sytuacja wygląda podobnie na top, a inaczej np traktuje zajęta pamięć conky.

Ps. Podłubałem trochę zainstalowałem htop i podaje to samo wskazanie co conky. Top podaje u mnie wartości podobne co u ciebie. Nie wiem trzeba by przysiąść i poczytać mana.

Wyjaśnienie z mana, Top wlicza jeszcze jako pamięć użyta (used+buffers+cache) tak jak w zwykłym poleceniu free gdzie widać jeszcze cached.
htop pokazuje użytą bez (buffers+cache)

Przynajmniej ja już innego wyjaśnienia nie znajduje, a nie chce mi się siedzieć z kalkulatorem ;]. U mnie to wyjaśnia różnicę pomiędzy wskazaniami top, a htop i conky. Wpisz gołe polecenie free bez parametrów i porównaj.
ODPOWIEDZ