jajko 2.6.30 i sterownik ati x1270
jajko 2.6.30 i sterownik ati x1270
Chciałem dziś zainstalować Debiana w wersji testowej na laptopie, i sama instalacja przebiegła bez problemów (instalacja 502a i aktualizacja do Squeeze). Jednak gdy chciałem zainstalować sterownik do karty graficznej, w dziwny sposób system się posypał, a było to tak:
Po ściągnięciu sterownika ze strony ati, uruchomił się instalator i właściwie wszystko poszło dobrze. Chciałem zrobić reset x'ow (ctrl + alt + backspace), i system się zresetował, a za każdym razem gdy chcę uruchomić, po próbie odpalenia x-ów się resetuje. Zamontowałem partycję z poziomu livecd i skasowałem zawartość xorg.conf (pierwotnie był pusty), mam teraz dostęp do trybu tekstowego, grafika się uruchomić nie chce.
Karta to zintegrowana ati x1270, jajko dystrybucyjne 2.6.30.
Miał ktoś taki problem? Zna ktoś rozwiązanie jak zainstalować fglrx w mojej sytuacji?
Jak zresetować konfigurację aby uruchomiły się x-y na domyślnym sterowniku (radeon z tego co pamiętam, ale z vesą nie będę wybrzydzał)?
Pozdrawiam.
Po ściągnięciu sterownika ze strony ati, uruchomił się instalator i właściwie wszystko poszło dobrze. Chciałem zrobić reset x'ow (ctrl + alt + backspace), i system się zresetował, a za każdym razem gdy chcę uruchomić, po próbie odpalenia x-ów się resetuje. Zamontowałem partycję z poziomu livecd i skasowałem zawartość xorg.conf (pierwotnie był pusty), mam teraz dostęp do trybu tekstowego, grafika się uruchomić nie chce.
Karta to zintegrowana ati x1270, jajko dystrybucyjne 2.6.30.
Miał ktoś taki problem? Zna ktoś rozwiązanie jak zainstalować fglrx w mojej sytuacji?
Jak zresetować konfigurację aby uruchomiły się x-y na domyślnym sterowniku (radeon z tego co pamiętam, ale z vesą nie będę wybrzydzał)?
Pozdrawiam.
1. Usunąć wszystkie pozostałości poprzedniego sterownika najlepiej razem z plikami konfiguracyjnymi.kuban pisze:Jak zresetować konfigurację aby uruchomiły się x-y na domyślnym sterowniku
2. Zainstalować domyślny dla ati sterownik
Kod: Zaznacz cały
xserver-xorg-video-radeon
dpkg-reconfigure xserver-xorg
Akkon, i dalej nie będzie działać.
Rozwiązanie podał azhag
Na forum też już o tym wspominano:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=102125#102125
Rozwiązanie podał azhag
Na forum też już o tym wspominano:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=102125#102125
Wszystko, z wyjątkiem usunięcia wspomnianych pakietów i instalacji pakietów.Akkon pisze:Przepraszam co nie będzie działać?
Polecenie:
Nie uzyskasz zamierzonego celu w taki sposób. Można zdać się na automatyczne ustawienia hala instalując otwarty sterownik ati i uzyskać wyświetlanie jakiegoś trybu graficznego obsługującego wspomnianą kartę ati.
Plik /etcX11/xorg.conf nie istnieje w Debianie lub jest generowany dla niektórych funkcji wymaganych przez sterowniki kart graficznych.
Jeżeli chcemy korzystać z ustawień zawartych w /etcX11/xorg.conf musimy wyłączyć automatykę.
Jeżeli chcemy mieć zarys pliku /etcX11/xorg.conf, musimy posłużyć się poleceniem:
X -configure
Aby system korzystał z ustawień zawartych w pliku /etcX11/xorg.conf, musimy wyłączyć automatyczne ustawienia. Wystarczy dopisać sekcję:
Section "ServerFlags"
Option "AutoAddDevices" "False"
EndSection
Pobawiłem się trochę i nic z tego.
Po czystej instalacji Debiana, wstaje tryb graficzny i instaluję sterowniki, nie otrzymuję żadnego błędu. Instalator ati automatycznie aktualizuje xorg.conf, jednak historia jest podobna jak z dopisaniem czegokolwiek do tego pliku - system się resetuje w kółko, w momencie gdy maję się odpalić x-y.
Próbowałem podstawić zupełnie neutralny konfig, wraz z sekcją:
i historia jak powyżej.
Gdy xorg.conf jest pusty i działa tryb tekstowy, próbuję podziałać zgodnie z tym, ale polecenie robi niewiele, a mroczne: powoduje migniecie tekstu w konsoli zakończone jakimś zwrotnym i komunikatem:
Komunikat ten zresztą pojawia się również gdy xorg.conf jest pusty, ekran miga znajomo parę razy, pokazuje niebieski alert że coś jest nie tak z x-ami i można działać w konsoli.
Nie radzę sobie z tym, pomoże ktoś?
Po czystej instalacji Debiana, wstaje tryb graficzny i instaluję sterowniki, nie otrzymuję żadnego błędu. Instalator ati automatycznie aktualizuje xorg.conf, jednak historia jest podobna jak z dopisaniem czegokolwiek do tego pliku - system się resetuje w kółko, w momencie gdy maję się odpalić x-y.
Próbowałem podstawić zupełnie neutralny konfig, wraz z sekcją:
Section "ServerFlags"
Option "AutoAddDevices" "False"
EndSection
Gdy xorg.conf jest pusty i działa tryb tekstowy, próbuję podziałać zgodnie z tym, ale polecenie
X -configure
Fatal server error
Caught signal 11. Server aborting.
Nie radzę sobie z tym, pomoże ktoś?
kuban, zrozumiałeś i stosujesz się do wspomnianego opisu. Jak chcesz zainstalować czy skonfigurować sterownik karty graficznej w trybie graficznym? Przecież aby polecenie:czy inne zmiany dały pożądany efekt należy wyłączyć środowisko graficzne. Jak edytujesz jakiś plik środowiska graficznego to aby zmiany odniosły skutek wypada wykonać restart.
Przeczytaj jeszcze raz to co jest napisane powyżej i w podanym odnośniku.
X -configure
Przeczytaj jeszcze raz to co jest napisane powyżej i w podanym odnośniku.
Dla nowszych kart ati z serii radeon HD/X jest inny otwarty sterownik.
Na bank znajduje się w Sidzie. Co do reszty nie wiem.
aptitude install xserver-xorg-video-radeonhd
No właśnie o to przecież chodzi. Usunięcie nieprawidłowo działającego sterownika (wraz z konfiguracją) i zainstalowanie dedykowanego sterownika otwartego, czyli powrót do punktu wyjścia (czyli sytuacji po czystej instalacji systemu) i ewentualne dalsza zabawa z instalacją sterownika zamkniętego.fnmirk pisze:Wszystko, z wyjątkiem usunięcia wspomnianych pakietów i instalacji pakietów.
To ciągle wraca jak bumerang. Ja np. po przeczytaniu tony rożnych opisów i postów na ten temat nadal nie znam (a chętnie bym poznał) uniwersalnego (tzn. takiego, które działało by we wszystkich środowiskach tak samo) sposobu np. zmiany rozdzielczości.fnmirk pisze:Jeżeli chcemy korzystać z ustawień zawartych w /etcX11/xorg.conf musimy wyłączyć automatykę.
U mnie problem tkwi raczej w tym, że komenda: sypie błędem zanim cokolwiek zdążę zrobić, ale po kolei.
Myślałem, że robię coś źle albo niedokładnie, ale po kilku próbach zawsze efekt ten sam - przy wyłączonym trybie graficznym (konsola nr7 pokazuje tekstowy komunikat: Gdm też na pewno wyłączony, wpisuję w konsoli polecenie:co skutkuje jedynie mignięciem ekranu (tak jakby chciał coś wyświetlić ale się posypał), a potem na ekranie zostaje takie coś:
Xdjęcie średnie, ale widać po kolei jakieś sterowniki (w tym fglrx), potem chyba ślad błędu, że wysłał sygnał o kodzie 11 i ,,Przerwane'' - co może być tego przyczyną?
Chciałem wygenerować ten nieszczęsny xorg.conf, coby automatyka za bardzo nie przeszkadzała ale jak widać z powyższego, coś jest nie tak.
X -configure
Myślałem, że robię coś źle albo niedokładnie, ale po kilku próbach zawsze efekt ten sam - przy wyłączonym trybie graficznym (konsola nr7 pokazuje tekstowy komunikat:
X serwer jest teraz wyłączony. Uruchom ponownie gdm po poprawnym skonfigurowaniu X serwera
X -configure

Xdjęcie średnie, ale widać po kolei jakieś sterowniki (w tym fglrx), potem chyba ślad błędu, że wysłał sygnał o kodzie 11 i ,,Przerwane'' - co może być tego przyczyną?
Chciałem wygenerować ten nieszczęsny xorg.conf, coby automatyka za bardzo nie przeszkadzała ale jak widać z powyższego, coś jest nie tak.