serwer WWW z bazami danych - instalacja i konfiguracja

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Johnny Rico

serwer WWW z bazami danych - instalacja i konfiguracja

Post autor: Johnny Rico »

Witam.

Chciałem prosić o pomoc w instalacji/konfiguracji serwera. Na początek może opiszę ogólnie, do czego będzie wykorzystywany serwer.
Na serwerze będzie stał serwer WWW z PHP i bazą PostgreSQL. Dodatkowo będę musiał z dwóch innych baz danych (MySQL, ORACLE stojące na innych serwerach) ściągać pewne informacje by później wrzucać je do swojej bazy danych za pomocą jakiegoś skryptu (myślę o skrypcie napisanym w BASH).

I teraz tak, z instalacją Apache, PHP i Postgres nie powinno być problemu, bo z tego co wyczytałem to wystarczy:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install apache2 php5  php5-pqsql postgresql
Nie wiem natomiast, jakie pakiety mam zainstalować by można było za pomocą skryptu i PHP połączyć się z MySQL i ORACLE. Co do samego php to teoretycznie wiem, jakie biblioteki użyć ale zapewne trzeba by jakiegoś klienta do MySQL i ORACLE wgrać. I tu właśnie chciałem prosić o pomoc, co mam zainstalować by opisany wyżej problem był rozwiązany.
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

Post autor: cyryllo »

Do mysql php5-mysql
do oracle php-db i reszta w opisie http://www.oracle.com/technology/tech/l ... buntu.html
Johnny Rico

cyryllo pisze:do mysql php5-mysql
Tak, ale mnie chodzi o to by nie instalować na serwerze bazy MySQL czy ORACLE bo to jest niepotrzebne ja potrzebuje za pomocą skryptu pobrać pewne dane z tych dwóch baz zapisać do pliku, a potem wrzucić je do bazy.
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

To powinno Ci wystarczyć pakiety php5-mysql i php-db wg. mnie może się mylę poczekaj może ktoś bardziej doświadczony pomoże.
Johnny Rico

Dobrze, to ja źle przeczytałem Twoją wiadomość. No nic, z tego co wiem to ten pakiet do php5-mysql to do php, ale czy on wystarczy? Czy trzeba jeszcze jakiegoś klienta?

No nic, poczekam może ktoś coś napisze. Tak czy inaczej dziękuje.
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

On ci powinien wystarczyć jeśli chcesz korzystać w php z mysql aby np korzystając w kryptach z połączeń to wystarczy ci pakiet mysql-client i tyle praktycznie, co do Oracle to nie za bardzo się orientuje.
ODPOWIEDZ