instalacja Debiana na hp pavilion 6240ea

Pomoc dotycząca instalacji systemu
dparszywka

instalacja Debiana na hp pavilion 6240ea

Post autor: dparszywka »

Witam.
Obecnie pracuję na systemie Ubuntu 9.04. Przeczytałem tematy na forum związane z instalacją systemu ale nie znalazłem opisu problemu instalacji, który u mnie występuje. ¦ciągnąłem już parę wersji Debiana z różnych serwerów, płytki dvd i cd wersja testowa i na wszystkich po uruchomieniu instalatora pojawia mi się okno z wyborem typu instalacji, i gdy wybieram graficzny to po chwili jest czarne tło i mogę sobie pisać cokolwiek z klawiatury, a instalator nie działa. Co robię nie tak?
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

Post autor: cyryllo »

Napisz jaki sprzęt dokładnie masz?
dparszywka

Witam.
Mój sprzęt laptop hp pavilion 6240ea, grafika intela zintegrowana procesor 1.6 dwa rdzenie 4GB ramu. Na Ubuntu pracuję już ok pół roku i wszystko mi działa ale chciałem zmienić sobie na Debiana, a tutaj niemiłe zaskoczenia.
Wydaje mi się, że nie jest to problem sprzętu bo na virtualbox jest dokładnie to samo ale też nie jest możliwe, że wszystkie wersje Debiana, które ściągałem miały ten sam błąd. Gdy odpalam instalatora, wybieram instalację graficzną i jest od razu czarne okienko i mogę tylko pisać na czarnym tle.
Gdy wybiorę zaawansowaną instalację to "przeleci" mi parę napisów przed oczami i dokładnie to samo. Nie rozumiem dlaczego tak się dzieje?
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

A długo czekasz z tym czarnym ekranem, w moim przypadku czasem to trwało nawet do 5 minut (co prawda na starszym sprzęcie).
Spróbuj z opcją:

Kod: Zaznacz cały

acapi=0ff
dparszywka

Witam.
Jak mam uruchomić z opcją:

acapi=0ff
obecnie próbuję zainstalować wersję debian-testing-i386-CD-1?
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

Wpisz przy ,,boot:''

install acpi=off
ODPOWIEDZ