fnmirk, Ty straszny nerwus jesteś, może troszkę na sobą popracuj.
Znasz zapewne stare porzekadło: "Człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi umiera". To fakt niestety, i nie ma od tego wyjątków.
Ale do rzeczy;
Niestety Koledzy, polecenia:
i
nie pomogły. System podczas uruchamiania wciąż "dobijał" się o apache.
Na szczęście ze środowiska tekstowego miałem możliwość uruchomić obsługę partycji NTFS (na tym samym komputerze mam
Windows), dzięki czemu, uratowałem dokumenty, na których mi zależy.
Postanowiłem zainstalować Lennego od podstaw. Zainstalowałem - bez problemów.
Problemy pojawiły się po zakończeniu instalacji; brak dźwięku (chociaż kartę widzi), ale najgorsze jest to, że nie mogę ustawić połączenia z
internetem.
Ustawienia sieciowe administratora sieci z której korzystam, muszą być wprowadzane ręcznie (w przypadku korzystania z Linuksa), chodzi o maskę; administrator ustawił na serwerze 255.255.255.255 - Linux tego nie lubi.
Więc jak wyżej całość wprowadzam ręcznie ale niestety system tego nie pamięta! Wpisuję wszystkie parametry, zamykam okno, otwieram je ponownie, a tam znów, że połączenie nie jest skonfigurowane. Po restarcie to samo.
Dlaczego?
W Etchu nie miałem tego problemu, wpisałem parametry sieci i bez problemu łączył się z internetem.
[Dodano: 2009-08-14, 12:42]
Witam ponownie.
Problem rozwiązany.
Kartę sieciową zmusiłem do pracy dopiero przez ręczną edycję pliku /etc/network/interfaces.
Dźwięk pojawił się po
ponownej konfiguracji ALSY.
Tak więc wszystko jest w porządku, tylko dlaczego - żeby było dobrze - tyle z tym kłopotu?
Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie i rady.