Jak stworzy
-
Jak stworzyć archiwum maili w Kmail na osobnym dysku?
Witam.
Potrzebuję wykonać taką sztukę, aby przenieść pewne maile, np. z lat ubiegłych na osobny twardy dysk, albo do osobnej kartoteki ,,fizycznej''.
Chcę jednak, aby było dostępne ,,on-line'' w KMail-u, jako że często je wykorzystuję.
Natomiast ostatnie maile (np. bieżący rok) chcę mieć w standardowych kartotekach KMaila.
Chodzi o to, że kopia moich archiwalnych maili przekracza grubo 4GB i chciałbym je skopiować tylko raz (na jakiś nośnik), a kopię bieżącą robić tylko z ostatnich maili (np. ostatni rok - około 2GB). Wtedy wyłączyłbym taką kartotekę archiwum z kopii poczty.
Obecnie, ponieważ wszystko mieści się w kartotekach KMail, kopia maili przekracza 6Gb i bardzo trudno nią manipulować (np, zrzut na krążki - muszę dzielić - ogólnie niezła zabawa).
Nie wspominam o tym, że nawet kopia przyrostowa trwa kilka minut
Czy ktoś taki problem rozwiązywał?
Z góry dziękuję, pozdrawiam.
Potrzebuję wykonać taką sztukę, aby przenieść pewne maile, np. z lat ubiegłych na osobny twardy dysk, albo do osobnej kartoteki ,,fizycznej''.
Chcę jednak, aby było dostępne ,,on-line'' w KMail-u, jako że często je wykorzystuję.
Natomiast ostatnie maile (np. bieżący rok) chcę mieć w standardowych kartotekach KMaila.
Chodzi o to, że kopia moich archiwalnych maili przekracza grubo 4GB i chciałbym je skopiować tylko raz (na jakiś nośnik), a kopię bieżącą robić tylko z ostatnich maili (np. ostatni rok - około 2GB). Wtedy wyłączyłbym taką kartotekę archiwum z kopii poczty.
Obecnie, ponieważ wszystko mieści się w kartotekach KMail, kopia maili przekracza 6Gb i bardzo trudno nią manipulować (np, zrzut na krążki - muszę dzielić - ogólnie niezła zabawa).
Nie wspominam o tym, że nawet kopia przyrostowa trwa kilka minut
Czy ktoś taki problem rozwiązywał?
Z góry dziękuję, pozdrawiam.
-
Dzięki za zainteresowanie.
Mogę to zrobić (pomimo niedoskonałości rdiff-backup), ale nie o to chodzi.
Chodzi o to, aby FIZYCZNIE w innym miejscu niż standardowe kartoteki KMail-a znajdowały się wybrane maile.
To jest główny problem.
Czyli jeszcze raz - mam na jednym dysku (np. FLASH-u) pewien zasób maili - archiwum - WIDZIANY w KMail-u, a na innym dysku (bieżącym) aktualne maile.
I pytanie jest proste: czy można poza $HOME/.kde/share/apps/kmail coś wyrzucić co BÊDZIE WIDZIANE przez KMail-a jako dostępne maile ?
Pozdrawiam
Mogę to zrobić (pomimo niedoskonałości rdiff-backup), ale nie o to chodzi.
Chodzi o to, aby FIZYCZNIE w innym miejscu niż standardowe kartoteki KMail-a znajdowały się wybrane maile.
To jest główny problem.
Czyli jeszcze raz - mam na jednym dysku (np. FLASH-u) pewien zasób maili - archiwum - WIDZIANY w KMail-u, a na innym dysku (bieżącym) aktualne maile.
I pytanie jest proste: czy można poza $HOME/.kde/share/apps/kmail coś wyrzucić co BÊDZIE WIDZIANE przez KMail-a jako dostępne maile ?
Pozdrawiam
-
- Senior Member
Nie wiem, jak z FLASHem, a proponowanego rozwiązania nie wypróbowałem. Może tak:
1. W KMailu masz możliwość utworzenia nowego folderu: Folder->Nowy, wpisujesz nazwę np. NOWY, wybierasz format (w Twoim przypadku musi być zgodny z tym, w którym masz maile do skopiowania)
2. Następnie zaznaczasz ten nowoutworzony folder z listy i z menu pod PPM masz m.in. Właściwości - przechodzisz do nich.
3. W oknie Właściwości masz zakładkę (u mnie pomimo spolszczenia nazywa się ona) Maintenance, w której masz dwa pola, jedno wskazuje miejsce położenia archiwum maili, drugie wskazuje na miejsce położenia ich indeksu. Zmieniasz je wg upodobań. Zapisujesz i być może będziesz musiał teraz jeszcze dokonać ponownego utworzenia indeksu (jeszcze raz ta sama zakładka i stosowny przycisk)
4. Teraz możesz przystąpić do przeniesienia maili do tego folderu.
Opis dotyczy KMail 1.12/KDE 4.3RC3 - nie podałeś swojej wersji, a różnie to bywa, szczególnie między wersją z KDE 3 i wersjami od KDE4.2.
1. W KMailu masz możliwość utworzenia nowego folderu: Folder->Nowy, wpisujesz nazwę np. NOWY, wybierasz format (w Twoim przypadku musi być zgodny z tym, w którym masz maile do skopiowania)
2. Następnie zaznaczasz ten nowoutworzony folder z listy i z menu pod PPM masz m.in. Właściwości - przechodzisz do nich.
3. W oknie Właściwości masz zakładkę (u mnie pomimo spolszczenia nazywa się ona) Maintenance, w której masz dwa pola, jedno wskazuje miejsce położenia archiwum maili, drugie wskazuje na miejsce położenia ich indeksu. Zmieniasz je wg upodobań. Zapisujesz i być może będziesz musiał teraz jeszcze dokonać ponownego utworzenia indeksu (jeszcze raz ta sama zakładka i stosowny przycisk)
4. Teraz możesz przystąpić do przeniesienia maili do tego folderu.
Opis dotyczy KMail 1.12/KDE 4.3RC3 - nie podałeś swojej wersji, a różnie to bywa, szczególnie między wersją z KDE 3 i wersjami od KDE4.2.
-
Dziękuję za informacje.
Rzeczywiście nie podałem wersji: KDE 3.5.10, KONTACT 1.2.9, flash tu nie ma nic do rzeczy, można go traktować jako inny system plików.
W mojej wersji KMail opcja "Właściwości" nie ma opisywanych przez Ciebie zakładek.
Sądzę, że dopiero aktualizacja może pozwolić na żądane działania.
Tym niemniej dziękuję.
Pozdrawiam.
Rzeczywiście nie podałem wersji: KDE 3.5.10, KONTACT 1.2.9, flash tu nie ma nic do rzeczy, można go traktować jako inny system plików.
W mojej wersji KMail opcja "Właściwości" nie ma opisywanych przez Ciebie zakładek.
Sądzę, że dopiero aktualizacja może pozwolić na żądane działania.
Tym niemniej dziękuję.
Pozdrawiam.
-
- Senior Member
Sprawdź, czy nie ma tego w jakimś innym miejscu. Ustawienia KMail itp. - niestety pamięć ulotna i nie pamiętam już jak wyglądało to dokładnie w 3.5, a nie mam obecnie możliwości przyglądnięcia się tej wersji.lechu11111 pisze:W mojej wersji KMail opcja "Właściwości" nie ma opisywanych przez Ciebie zakładek
Sprawdź jw. aktualizacja do mojej wersji musiałaby być połączona z aktualizacją KDE do wersji 4.3Sądzę, że dopiero aktualizacja może pozwolić na żądane działania.

Przyszła mi do głowy jeszcze jedna możliwość. Jeśli nie obawiasz się edycji plików konfiguracyjnych KMaila, to być może tu, ręcznie edytując plik, może coś Ci się uda. W mojej wersji, byłoby to coś w rodzaju pliku kmailrc w ~/.kde/share/config - musisz tego poszukać dla swojej wersji.
-
Dziękuję za zainteresowanie.
Nie wiem czy edycja configa KMail-a coś da.
Ale muszę jeszcze spróbować, jak będę miał czas, zlinkować kartoteki z .kde/share/apps/kmail z tymi, które mogą pełnić rolę archiwum.
Tego jeszcze nie próbowałem. I kopia byłaby zrobiona raz z tych kartotek, a kopia przyrostowa operowała by na innym obszarze.
Spróbuję i dam znać.
Pozdrawiam
Nie wiem czy edycja configa KMail-a coś da.
Ale muszę jeszcze spróbować, jak będę miał czas, zlinkować kartoteki z .kde/share/apps/kmail z tymi, które mogą pełnić rolę archiwum.
Tego jeszcze nie próbowałem. I kopia byłaby zrobiona raz z tych kartotek, a kopia przyrostowa operowała by na innym obszarze.
Spróbuję i dam znać.
Pozdrawiam
-
- Senior Member
Zobacz jeszcze to: http://forum.kde.org.pl/viewtopic.php?pid=372
-
Dzięki, ale to dalej nie to.
Nie miałem czasu spróbować podlikować kartoteki.
Jak tylko to zrobię dam znać o efekcie (pierwsze przymiary nie dały rezultatu pozytywnego).
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-08-29, 10:49 ]
Witam wszystkich chętnych !
Zrobiłem wreszcie tę sztukę, tzn. wydzieliłem sobie pocztę archiwalną.
Tak jak poprzednio pisałem, że zrobię linki, tak i uczyniłem.
Zrobiłem:
1. katalog "Archiwum" w gałęzi głównej "Lokalne foldery" przy użyciu KMaila
2. z poziomu konsoli wykasowałem .Archiwum.directory
3. z poziomu konsoli wykonałem ln do kartoteki, w której potrzebuję składować pocztę archiwalną
ln /{odpowiednia kartoteka} .Archiwum.directory
Oczywiście musicie być w kartotece ~/.kde/share/apps/kmail/mail
4. skopiowałem te kartoteki, które uznaję za archiwum do tego nowoutworzonego katalogu
zwykłe drug&drop, ale należy SKOPIOWAÆ, a nie przenieść (nie wiem dlaczego)
5. następnie wykasowałem maile z ich poprzednich lokalizacji
Można oczywiście usunąć całe katalogi.
6. odpowiednio zmodyfikowałem rdiff-backup, tak aby nie ruszał tego katalogu "Achiwum", tzn.
~/.kde/share/apps/kmail/mail/.Archiwum.directory.
Jeśli Wasze kopie zapasowe nie ruszają linków, to w zasadzie nawet nie potrzeba nic modyfikować
w kopiowaniu.
W ten sposób zasadnicza część ok. 99% przestrzeni poczty archiwalnej została pominięta
w procesie tworzenia poczty (pozostały w ~...../mail tylko indeksy)
Jeśli komuś posłuży to rozwiązanie to polecam.
Pozdrawiam
Nie miałem czasu spróbować podlikować kartoteki.
Jak tylko to zrobię dam znać o efekcie (pierwsze przymiary nie dały rezultatu pozytywnego).
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-08-29, 10:49 ]
Witam wszystkich chętnych !
Zrobiłem wreszcie tę sztukę, tzn. wydzieliłem sobie pocztę archiwalną.
Tak jak poprzednio pisałem, że zrobię linki, tak i uczyniłem.
Zrobiłem:
1. katalog "Archiwum" w gałęzi głównej "Lokalne foldery" przy użyciu KMaila
2. z poziomu konsoli wykasowałem .Archiwum.directory
3. z poziomu konsoli wykonałem ln do kartoteki, w której potrzebuję składować pocztę archiwalną
ln /{odpowiednia kartoteka} .Archiwum.directory
Oczywiście musicie być w kartotece ~/.kde/share/apps/kmail/mail
4. skopiowałem te kartoteki, które uznaję za archiwum do tego nowoutworzonego katalogu
zwykłe drug&drop, ale należy SKOPIOWAÆ, a nie przenieść (nie wiem dlaczego)
5. następnie wykasowałem maile z ich poprzednich lokalizacji
Można oczywiście usunąć całe katalogi.
6. odpowiednio zmodyfikowałem rdiff-backup, tak aby nie ruszał tego katalogu "Achiwum", tzn.
~/.kde/share/apps/kmail/mail/.Archiwum.directory.
Jeśli Wasze kopie zapasowe nie ruszają linków, to w zasadzie nawet nie potrzeba nic modyfikować
w kopiowaniu.
W ten sposób zasadnicza część ok. 99% przestrzeni poczty archiwalnej została pominięta
w procesie tworzenia poczty (pozostały w ~...../mail tylko indeksy)
Jeśli komuś posłuży to rozwiązanie to polecam.
Pozdrawiam