Zwrócę uwagę na tą łatkę. Najpierw łatać jajko, a później zabrać się za kompilację, czy najpierw spróbować skompilować, a później dopiero łatać i konfigurować dodatkowe opcje? ¯eby nie zakładać nowego tematu chciałbym prosić o podpowiedź na co ma zwrócić uwagę kompilując jajko pod serwer. Szukałem i nie do końca wiem co wkompilowywać na stałe, co dodawać jako moduły.. Proszę o pomoc, ewentualnie namiar na jakiś sensowny poradnik..
Pozdrawiam
Serwer - jaki kernel?
Kiedyś w jakimś poradniku budowania ścianek ogniowo na IPTABLES ktoś napisał, żeby najpierw zablokować wszystko a później zezwalać na usługi, które mają działać.
Z kernelem jest podobnie, to czego nie używasz wyłączasz a zostaje to co chcesz by było obsługiwane.
Na stałe wkompiluj sterowniki do sprzętu co do reszty to bywa różnie, zdarzało się, że element wkompilowany na stałe nie chciał działać a jako moduł jak najbardziej.
Próbuj to nie boli, tym bardziej, że temat kompilowania kerneli jest wałkowany od początku istnienia Linuksa.
Z kernelem jest podobnie, to czego nie używasz wyłączasz a zostaje to co chcesz by było obsługiwane.
Na stałe wkompiluj sterowniki do sprzętu co do reszty to bywa różnie, zdarzało się, że element wkompilowany na stałe nie chciał działać a jako moduł jak najbardziej.
Próbuj to nie boli, tym bardziej, że temat kompilowania kerneli jest wałkowany od początku istnienia Linuksa.
Będę próbował. Nie oczekuje, że dostane gotowe jajko.
Myślę, że zainstaluje podstawowy system, jajko i łatkę już mam i jak pojawią się pytania to będą pytał. Przed instalacją mam dylemat, który jest wałkowany też chyba od zawsze. Jakie partycje stworzyć, a dysk mam dość duży jak na to, bo 250GB. Czy takie rozwiązanie ma sens..
Co z pojemnościami tych partycji, bo to też dla mnie dylemat.
Pozdrawiam.
Myślę, że zainstaluje podstawowy system, jajko i łatkę już mam i jak pojawią się pytania to będą pytał. Przed instalacją mam dylemat, który jest wałkowany też chyba od zawsze. Jakie partycje stworzyć, a dysk mam dość duży jak na to, bo 250GB. Czy takie rozwiązanie ma sens..
Kod: Zaznacz cały
swap
/
/usr
/var
/home
Pozdrawiam.
Tak może co do kernela. Przy serwerach nie zawsze zostawienie tylko aktualnie używanych sterowników jest dobrym pomysłem. Nie raz miałem sytuację, że mi np w sobotę sieciówka strzeliła i nie miałem takiej na stanie czy też ciężko było ten model w sklepie dostać co się odbijało na powtórnej rekompilacji jajca z zaznaczonym sterem do karty jaką posiadałem na stanie.To znowu dodatkowy przestój na jaki nie zawsze mogłem sobie pozwolić więc obecnie zaznaczam wszystkie popularne sterowniki do urządzeń jakie częściej się psują np. właśnie karty sieciowe.
Co do partycji polecam
/boot
/
/var/log
/tmp
/home
/swap
Gdzieś w innym topiku podawałem ile pojemności na jaką partycję
Co do partycji polecam
/boot
/
/var/log