dsniff - jak zainstalowa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
janekkk

dsniff - jak zainstalować ze źródeł?

Post autor: janekkk »

Od jakiegoś czasu próbuje się uporać z tym problem lecz nic nie wskórałem:

Kod: Zaznacz cały

kosa-world:/home/kosa/Desktop/dsniff-2.3# make                                           
gcc  -o arpspoof arpspoof.o arp.o -lresolv -lnsl -lrpcsvc  -L. -lmissing -lpcap -lnet    
arpspoof.o: In function `arp_send':                                                      
/home/kosa/Desktop/dsniff-2.3/./arpspoof.c:76: undefined reference to `libnet_host_lookup'
/home/kosa/Desktop/dsniff-2.3/./arpspoof.c:82: undefined reference to `libnet_write_link_layer'
/home/kosa/Desktop/dsniff-2.3/./arpspoof.c:70: undefined reference to `libnet_host_lookup'
/home/kosa/Desktop/dsniff-2.3/./arpspoof.c:70: undefined reference to `libnet_host_lookup'
/home/kosa/Desktop/dsniff-2.3/./arpspoof.c:53: undefined reference to `libnet_get_ipaddr'
arpspoof.o: In function `main':
/home/kosa/Desktop/dsniff-2.3/./arpspoof.c:162: undefined reference to `libnet_name_resolve'
/home/kosa/Desktop/dsniff-2.3/./arpspoof.c:175: undefined reference to `libnet_name_resolve'
/home/kosa/Desktop/dsniff-2.3/./arpspoof.c:181: undefined reference to `libnet_open_link_interface'
/home/kosa/Desktop/dsniff-2.3/./arpspoof.c:185: undefined reference to `libnet_host_lookup'
collect2: ld returned 1 exit status
make: *** [arpspoof] Błąd 1
wydaje mi się, że zainstalowałem wszystkie biblioteki jakie trzeba było. Może ma ktoś z was jakiś pomysł?
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Istnieje coś takiego jak repozytorium w Debianie. To taki zbiór ogromnej ilości prekompilowanych pakietów, które można łatwo, szybko i przyjemnie zainstalować.

Pakiet, którego szukasz jest w repozytorium - dostępna jest nawet nowsza wersja, niż ta, którą próbujesz kompilować.

Tak, ten post ma ironiczny wydźwięk.
janekkk

Post autor: janekkk »

Miałem już zainstalowanego dsniffa z repozytorium, ale nigdzie w internecie nie mogłem znaleźć instrukcji jak dodać łatkę do niego ggsniffa (wszystko było do dsniffa skompilowanego ze źródeł), więc postanowiłem uruchomić go ze źródeł i dalej czekam na jakąś sensowną odpowiedź.
ODPOWIEDZ