Czy aktualizowa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Czy aktualizować mono?

Post autor: raven18 »

Kod: Zaznacz cały

Następujące pakiety zostały zatrzymane:
  brasero{a} rhythmbox 
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
  libmono-i18n-west2.0-cil{a} 
Następujące pakiety zostaną USUNIÊTE:
  libhttp-response-encoding-perl{u} libmono-data2.0-cil{u} 
  libmono-getoptions2.0-cil{u} libmono-i18n2.0-cil{u} mono-2.0-runtime{u} 
  mono-common{u} mono-jit{u} 
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:
  f-spot libglade2.0-cil libglib2.0-cil libgtk2.0-cil libmono-corlib2.0-cil 
  libmono-data-tds2.0-cil libmono-posix2.0-cil libmono-security2.0-cil 
  libmono-sharpzip2.84-cil libmono-sqlite2.0-cil libmono-system-data2.0-cil 
  libmono-system-web2.0-cil libmono-system2.0-cil libmono-zeroconf1.0-cil 
  libmono2.0-cil mono-2.0-gac mono-gac mono-runtime 
18 pakietów aktualizowanych, 1 instalowanych, 7 do usunięcia i 2 nie aktualizowanych.
Do pobrania 10,2MB archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 864kB.
Takie coś wywala mi aptitude już trzeci dzień, natomiast apt-get zatrzymuje wszystko (na co dzień używam apta). Może te pakiety rzeczywiście są już niepotrzebne? Sprawdziłem w repozytoriach i nie ma ich nowszej wersji ani w unstable, ani w experemyntal. Normalnie bym to zaktualizował ale obecnie mam internet 2-3KB i przy takiej prędkości naprawa ewentualnych szkód zajęłaby mi pewnie kilka godzin (ściąganie starszych wersji pakietów).
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Jeżeli nie czyściłeś katalogu:

Kod: Zaznacz cały

/var/cache/apt/archives
to możesz wykonać jego kopię (w nim są obecnie zainstalowane wersje pakietów - sprawdź).
I możesz spróbować usunąć zatrzymane pakiety i następnie część z nich zainstalować ponownie (niektóre są zatrzymane ponieważ wymagają instalacji nowych i usunięcia niektórych pakietów).
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Post autor: raven18 »

Sprawdziłem jeszcze raz zależności i być może to by się udało, na pewno w przypadku rhythmboxa, gorzej przy brasero bo chce wywalić gnome-desktop-envirtoment - ale to w tej chwili, po reinstalacji nie wiem jak to będzie. Niezbyt się martwię tym bo oba programy działają; gorzej z mono, bo już zainstalowałem kilka paczek (same się zainstalowały przy aktualizacji) z nowszej wersji i zdechło kilka programów zależnych. Nie wiem czy może nie lepiej było by przywrócić te kilka paczek i na razie zatrzymać to całe mono w starszej wersji?
Co do archives to czyszczę regularnie.

edit:
Jednak nie były już te biblioteki potrzebne :-) Zaktualizowałem i działa, rhythmboxa i brasero sprawdzę tak jak pisałeś.
ODPOWIEDZ