XEN - instalacja systemu z obrazu iso

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
ciacho

XEN - instalacja systemu z obrazu iso

Post autor: ciacho »

Witam.
Dwa dni męczę się już z XEN-em na Debianie Lenny. Chciałbym go poznać na tyle aby móc później zainstalować kilka systemów i testować różne konfiguracje sieciowe. Zainstalowałem jądro "xen-linux-system-2.6.26-2-xen-686" (uruchomiłem system na tym jądrze oczywiście) potem xena.

Kod: Zaznacz cały

xm list
zwraca mi:

Domain-0
że jest uruchomiona więc wszystko gra. Zabrałem się za instalację (kolejnego Debiana) jako hosta. Jeżeli chodzi o instalację z pomocą debootstrapu to wszystko jest dobrze. System się instaluje i uruchamia. Chciałbym jednak zainstalować system z płyty/obrazu ISO (po prostu żeby umieć) ale niestety mi to nie wychodzi. Co zrobiłem:

dd if=/dev/zero of=/root/xen/linux/linux.img bs=1024k count=4000
dd if=/dev/zero of=/root/xen/linux/linux.swap bs=1024k count=512
mkfs.ext3 linux.img
mkswap linux.swap
mój plik konfiguracyjny linux.cfg:

name = 'linux'
kernel = "/boot/vmlinuz-2.6.26-2-xen-686"
ramdisk = "/boot/initrd.img-2.6.26-2-xen-686"
memory = '512'
disk = [ 'file:/root/xen/ISO/debian-501-i386-CD-1.iso,hdc:cdrom,r','file:/root/xen/linux/linux.img,hda2,w','file:/root/xen/linux/linux.swap,hda1,w' ]
boot="d"
root = "hda2"
vcpus=2
vncviewer=0
vnc=0
stdvga=0
sdl=1
extra = 'xencons=tty'
Problem w tym że (nie wiem dlaczego) wogóle nie widzę żeby host próbował wystartować z ISO. Nie wiem dlaczego tak jest. Próbowałem już różnych opcji, a host wiesza się zawsze na tym samym:

Loading, please wait...
Begin: Loading essential drivers ... done.
Begin: Running /scripts/init-premount ... FATAL: Error inserting fan (/lib/modules/2.6.26-2-xen-686/kernel/drivers/acpi/fan.ko): No such device
WARNING: Error inserting processor (/lib/modules/2.6.26-2-xen-686/kernel/drivers/acpi/processor.ko): No such device
[    0.639621] thermal: Unknown symbol acpi_processor_set_thermal_limit
FATAL: Error inserting thermal (/lib/modules/2.6.26-2-xen-686/kernel/drivers/acpi/thermal.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
done.
Begin: Mounting root file system ... Begin: Running /scripts/local-top ... done.
Begin: Waiting for root file system ... done.
Gave up waiting for root device.  Common problems:
 - Boot args (cat /proc/cmdline)
   - Check rootdelay= (did the system wait long enough?)
   - Check root= (did the system wait for the right device?)
 - Missing modules (cat /proc/modules; ls /dev)
ALERT! does not exist. Dropping to a shell!

BusyBox v1.10.2 (Debian 1:1.10.2-2) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

/bin/sh: can't access tty; job control turned off
(initramfs)
Kolejna kwestia to tych błędów. Nie wiem co jest nie tak. Pomoże ktoś?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

ciacho pisze:

BusyBox v1.10.2 (Debian 1:1.10.2-2) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.
Pojawienie się takiej informacji w trakcie instalacji oznacza przeważnie źle nagraną płytkę lub błąd instalatora (takie przypadki są mi znane). Przeważnie występuje kiedy dysk, na którym instalujemy system może być obsługiwany przez sterownik IDE lub LIBATA - zamiennie. Przeważnie pomaga nagranie nowej płytki, na lepszym nośniku i z mniejszą prędkością lub wyłączenie niektórych funkcji startowych instalatora np. acpi itp.

Należy zapoznać się z opcjami startowymi instalatora naciskając, po pojawieniu się ekranu startowego instalatora, jeden z klawiszy funkcyjnych od F1 do Fn.
Odpowiedź jak to rozwiązać znajduje się najczęściej w pomocy.
ciacho

Post autor: ciacho »

Próbowałem już wyłączyć acpi jak również nagrania płytki od nowa. Sprawdziłem też zrzucając płytę do pliku za pomocą

dd if=xxx of=xxx
i nadal klapa. Jedyne co mi się jeszcze rzuciło w oczy to w trakcie startu domU w gąszczu komunikatów xenowych widzę:

...
[    0.671275]  hdc: unknown partition table
...
Co może być nie tak? Już sam nie wiem dlaczego on nie chce mi się wystartować z obrazu iso/płyty cd?

[Dodano: 2009-07-10, 12:30]
Męczę cały czas tego xen'a. W konfigu domU zrobiłem teraz takie wpisy:

disk = [ 'file:/root/xen/domains/debian-xen/disk.img,sda2,w','file:/root/xen/domains/debian-xen/swap.img,sda1,w','phy:/dev/scd0,hdc:cdrom,r' ]
boot="d"
Czyli korzystam ze sprzętowego cdromu. No i niestety nadal w trakcie odpalania domU mam komunikat:

hdc: unknown partition table 
Co ciekawe jak uruchomię domU (zainstalowanego z debootstrap) to przy takim konfigu mogę montować w domU płytkę za pomocą:

#mount /dev/hdc /mnt

i wszystko śmiga. Ale dlaczego nie chce mi się ładować z cd? Brak mi już pomysłów. Pomożecie.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Dla potomnych.
Odkopując troszkę temat zamieszczam plik konfiguracji, który pozwala na uruchomienie obrazu iso i dalszą instalację systemu:

kernel = "/usr/lib/xen-default/boot/hvmloader"
builder='hvm'
memory  = '2048'
name = "BootISO"
vif = [ 'type=ioemu, bridge=eth0' ]
disk = ['file:/etc/xen/debian-testing-amd64-netinst.iso,hda:cdrom,r', 'phy:/dev/vgXenTE/root,sda,w', ]
boot="d"

sdl=0
vnc=1
vnclisten="192.168.1.121"
vncpasswd='password'
stdvga=0
serial='pty'
usbdevice='tablet'

vcpus = 2

#
#  Networking
#
vif  = [ 'bridge=xenbr0' ]

#
#  Behaviour
#
on_poweroff = 'destroy'
on_reboot   = 'restart'
on_crash    = 'restart'
Na takim konfigu po długich bojach udało mi się wystartować domU z pliku iso.
Oczywiście proces instalacji należy dokończyć dalej przez VNC. Aby zobaczyć, czy faktycznie jest nasłuch należy wydać polecenie:

netstat -tap
ODPOWIEDZ