ArnVaker pisze:Nie bardzo mogę wykombinować, co poza pobranymi pakietami mogłoby w przypadku "świeżego" systemu zajmować tyle miejsca na partycji /var.
Logi, poczta. System przeszedł trochę różnych prób instalacji.
Niepotrzebnie podzielił dysk na osobne partycje. Z tego co widzę wykorzystał automatyczny podział dysku na kilka partycji z poziomu instalatora Debiana. Podział taki jest dobry pod serwer, bez korzystania z programów używanych typowo w domu. Ja przy podobnym podziale przenoszę niektóre katalogi z partycji /var, /usr na /home. Czasami mam sytuacje że partycja /temp jest zbyt mała i dla niektórych prac muszę ją przenieść. Obecnie opierając się na własnych doświadczeniach uważam za niewskazane tak dzielić dysk w komputerze domowym.
emu23, wykonaj to co napisał ArnVaker, i spróbuj odinstalować wspomniane wcześnie programy ponownie.
Rozmiar partycji oczywiście możesz zwiększyć, musiałbyś pozmniejszać/poprzesuwać sąsiednie, ale czy jest sens? Sam jestem ciekaw, co zajmuje Ci tyle miejsca :-P .
Z zajętych 1.6GB log zajmuje 1.4GB przerzucę stare logi gdzie indziej i będzie dobrze.
Dzięki za pomoc a szczególnie za samą komendę, przyda się nie tylko do tego ;p
Wykorzystując świeżą rozmowę na temat fglrx chciałbym spytać o mały szczegół z tym związany (zbyt mały na nowy temat).
Mianowicie aby obsłużyć mojego radeona mobility x1300 muszę korzystać ze sterowników ati 9.3, których nie mogę zainstalować na jądrze 2.6.30, ale za to na 2.6.26 ma się świetnie, działa nawet akceleracja. Sterowniki instalowałem za pomocą skryptu sgfxi.
Czy da się coś zrobić aby "dostroić" odpowiednio 2.6.30 tak, aby odpowiednie moduły potrzebne do instalacji tego sterownika pozostały w wersji 2.6.26? Czy też aby cieszyć się akceleracją i zamkniętymi sterownikami muszę do końca siedzieć na 2.6.26? Proszę się nie sugerować ikonką ubuntu pod postem, sprawa siedzi na Debianie testingu.
gruby pisze:marianek przechodząc na jajko 2.6.30 robisz instalacje za pomocą skryptu sgfxi i nie powinno być problemów.
Bezeduuura.... Radzę na przyszłość wiedzieć o czym się mówi i pisze.
marianek pisze:Czy da się coś zrobić aby "dostroić" odpowiednio 2.6.30 tak, aby odpowiednie moduły potrzebne do instalacji tego sterownika pozostały w wersji 2.6.26? Czy też aby cieszyć się akceleracją i zamkniętymi sterownikami muszę do końca siedzieć na 2.6.26?
Nie ma mowy. To działa raczej w drugą stronę: z każdą wersją kernela zmienia się trochę jego API i to sterowniki są dostosowywane do nowych wywołań.
Musisz albo siedzieć na .26, albo spróbować otwartych. Z tego co wiem, otwarte sterowniki ATI ostatnimi czasy znacząco zwiększyły swoje możliwości, może już obsługują akcelerację na twoim modelu.
A skąd mamy wiedzieć, w którym momencie jesteś? Ostatnie co napisałeś, to informacja, że masz zamiar poprzenosić logi... Wykonałeś wszystko według instrukcji, jakie podał Ci fnmirk?
fnmirk pisze:Podaj jeszcze informację jakiego środowiska graficznego i menadżera logowania używasz. Jak łączysz się z internetem?