Witam wszystkich.
Ostatnio kupiłem serwer Actina Solar E 100 X3. Chce uruchomić na nim Debiana + Sambę na RAID1. Zainstalowałem Debiana zgodnie z tą instrukcją, konfigurowanie macierzy oraz instalacja przebiegły bezproblemowo, jednak po restarcie system nie chce wystartować. Pojawia mi się migoczący kursor i system się nie uruchamia. Siedzę już trochę nad tym i nie wiem co jest nie tak. Dysk (powstały po stworzeniu macierzy) jest podzielony na dwie partycje:
1. / - 10 GB (flaga boot)
2. /home - 234 GB
+ swap 6 GB.
[+] Debian i RAID1 - serwer Actina Solar E 100 X3
Nie pojawiają się żadne komunikaty - pokazuje się tylko logo Actina Solar z możliwością wejścia do BIOS'u. Po jego zniknięciu pojawia się migający kursor i tyle.
[ Dodano: 2009-07-04, 09:36 ]
Próbowałem utworzyć tą macierz w virtualbox i już zorientowałem się, gdzie występuje błąd. W czasie instalacji po partycjonowaniu dysku pojawia się informacja Poszperałem w necie i znalazłem, że jest to powszechnie występujący, zgłoszony bug. Ale nie znalazłem informacji, czy został już rozwiązany. Próbowałęm zainstalować wersję 5.02 jednak błąd ten nadal występuje (choć zgłoszony był już dawno) :-/
EDIT:
Bug'a można ominąć w ten sposób
[ Dodano: 2009-07-04, 09:36 ]
Próbowałem utworzyć tą macierz w virtualbox i już zorientowałem się, gdzie występuje błąd. W czasie instalacji po partycjonowaniu dysku pojawia się informacja
Kod: Zaznacz cały
"The kernel was unable to re-read the partition table on /dev/md0 (Invalid argument). This means Linux won’t know anything about the modifications you made until you reboot. You should reboot your computer before doing anything with /dev/md"
EDIT:
Bug'a można ominąć w ten sposób