Powolne wczytywanie stron (problem z dns?)

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
giaur
Member

Powolne wczytywanie stron (problem z dns?)

Post autor: giaur »

Witam,

Od niedawna trapi mnie nastepujacy problem. Otóż na debianie bardzo długo trwa tłumaczenie dns->ip i przez to strony wczytują się bardzo powoli. W zasadzie zawsze trwa to okolo 10 sekund...
Pomyślałbym, że to problem z serwerami dns dostawcy, ale:
- pod windows dziala blyskawicznie
- co dziwniejsze: na laptopie, którem udostępniam internet (z debiana, o którym piszę) tez działa błyskawicznie - na laptopie również debian i to w tej samej wersji co na desktopie.

Jestem naprawdę zdegustowany - gdzie szukać przyczyn takiego zachowania ? :shock: Ma ktos jakis pomysl?
marus

Post autor: marus »

Skoro na Windowsie działa dobrze przy tych samych dns to małe szanse, że to pomoże, ale możesz spróbować użyć innego serwera dns: http://pl.wikipedia.org/wiki/OpenDNS.
Awatar użytkownika
dowoszek

Post autor: dowoszek »

Ja również od jakiegoś tygodnia zauważam podobne objawy "ociężałości", ale nie 10 sekund (raczej około 5 zależnie od strony, na niektórych działa bez zarzutu). Tak jest na testingu (od jakiegoś czasu). Na Stable natomiast internet działa znacznie sprawniej. Ciekawa sprawa.
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Post autor: raven18 »

Możesz użyć jakiegoś serwera DNS do cachowania odpytań - np pdnsd albo bind - ale to nie rozwiązanie.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Teraz jakos sie poprawiło po którejś aktualizacji... ale to ewidentny problem systemu i nie ma co mieszac z dnsami - skoro na windows jest dobrze i te same dnsy sa używane.
ODPOWIEDZ