Od niedawna trapi mnie nastepujacy problem. Otóż na debianie bardzo długo trwa tłumaczenie dns->ip i przez to strony wczytują się bardzo powoli. W zasadzie zawsze trwa to okolo 10 sekund...
Pomyślałbym, że to problem z serwerami dns dostawcy, ale:
- pod windows dziala blyskawicznie
- co dziwniejsze: na laptopie, którem udostępniam internet (z debiana, o którym piszę) tez działa błyskawicznie - na laptopie również debian i to w tej samej wersji co na desktopie.
Jestem naprawdę zdegustowany - gdzie szukać przyczyn takiego zachowania ? :shock: Ma ktos jakis pomysl?
Skoro na Windowsie działa dobrze przy tych samych dns to małe szanse, że to pomoże, ale możesz spróbować użyć innego serwera dns: http://pl.wikipedia.org/wiki/OpenDNS.
Ja również od jakiegoś tygodnia zauważam podobne objawy "ociężałości", ale nie 10 sekund (raczej około 5 zależnie od strony, na niektórych działa bez zarzutu). Tak jest na testingu (od jakiegoś czasu). Na Stable natomiast internet działa znacznie sprawniej. Ciekawa sprawa.
Teraz jakos sie poprawiło po którejś aktualizacji... ale to ewidentny problem systemu i nie ma co mieszac z dnsami - skoro na windows jest dobrze i te same dnsy sa używane.