kontrola serwera z dhcp

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Misiek021

kontrola serwera z dhcp

Post autor: Misiek021 »

Witam.

Mam serwer na Debianie, który przydziela adres za pomocą DHCP - nie mam przydzielanych adresów na stałe.

Chciałbym znać listę użytkowników którzy dostają adresy IP . Czy istnieje na to jakaś komenda?

Piszę tego posta bo na ruterze Netgear - służy teraz tylko jako bramka(kiedyś jako DHCP) w logach wykazuje mi że ktoś z adresem IP 192.168.1.230 dużo ściąga. Gdy na ruterze listuje urządzenia w sieci wykazuje mi ten IP i MAC, ale już na PING nie odpowiada. W programie LOOK@LAN tego IP w sieci mi nie wykazuje. Ciężko mi sprawdzić kto to biegając po biurach , gdyż w firmie jest duża mobilność i sporo ludzi z laptopami przychodzi.

Pozdrawiam
Misiek
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Mozesz skorzystac z iftop'a, pokaze jakie IP ile sciaga.
Jesli znasz mac karty/komputera to w logach DHCP odszukasz jakie IP dostala dana maszyna.
Misiek021

Post autor: Misiek021 »

Czy iftop też się sprawdzi jeśli adresy rozdziela serwer, a dostęp do internetu jest z rutera.
Czy konieczne jest aby bramką był komputer z pingwinem?

To rozwiązanie jest na przyszłość bo już sobie poradziłem z tym IP. Odpinałem po kolei końcówki przełącznika i sprawdzałem logi na ruterze czy dany IP nadal ściąga. Wyłapałem delikwenta. Ale sam fakt kontroli ściąganych danych by mi się przydał.
ODPOWIEDZ