PCManFM nie można utworzy

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
krzvsiek

PCManFM nie można utworzyć ikon na pulpicie LXDE

Post autor: krzvsiek »

Z rzadka coś piszę na forum w większej mierze go czytam ale jak są problemy a rozwiązania znaleźć nie mogę to należy napisać. Otóż po wojowaniu z conky (którego w porywie gniewu usunąłem) pozostał mi problem z ikonami na pulpicie. Nie dość że ikonki, które wcześniej miałem znikły z pulpitu to na dodatek przy próbie utworzenia nowego pliku na pulpicie dostaje komunikat:

Kod: Zaznacz cały

"Nowy plik nie może zostać utworzony!"

¦rodowisko graficzne to LXDE i standardowe dla niego OpenBox i PCManFM, za tapetę i ikony odpowiada PCManFM. Jedyna ikonka, którą mam to Moje Dokumenty (w roli folderu domowego), reszta mimo bycia w folderze Desktop (w tym folderze mogę tworzyć pliki) nie są pokazywane na pulpicie. Na dodatek problem jest u wszystkich użytkowników. No więc nie pozostaje mi nic więcej jak poprosić o pomoc.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Kto jest właścicielem katalogów i jakie są uprawnienia /home, $HOME i $HOME/Desktop?
krzvsiek

To była jedna z pierwszych rzeczy które zrobiłem, niestety nie w tym problem. Wiem to bo nawet inni użytkownicy mają ten problem, pokusiłem się nawet to sprawdzić jako root i jak się okazuje to nawet tu występuje problem. Jak szukałem przez Google to znalazłem że to jakiś błąd PcMan-a, próbowałem więc go reinstalować ale nic to nie dało.

Problem występuje jedynie na pulpicie. W folderze desktop bez problemowo mogę zarządzać plikami, jednakże brak efektu, bo na biurku dalej ich niema. Szukałem konfigu PcMana ale znaleźć nie mogę. Wie ktoś gdzie można znaleźć ten konfig, ale ten pierwotny tworzony podczas instalacji na główniej partycji. W /etc ani śladu po nim.

Edit:
No chyba mam postęp tylko nie wiem co z nim zrobi? Już naświetlam sytuację
Jako że nie mogłem nijak zmusić PcMana do ikonek to stwierdziłem że trzeba ikonki inaczej pozyskać. No więc zainstalowałem Rox-a (kiedyś korzystałem i byłem z niego zadowolony, może nie aż tak bardzo) no ale do rzeczy. No więc przy próbie uruchomienia przez Rox-a zarządzania pulpitem zwrócił mi, co następuje:

Kod: Zaznacz cały

krzvsiek@debianv:~$ rox --pinboard=PIN
krzvsiek@debianv:~$ 
(rox:8095): Gdk-CRITICAL **: gdk_x11_atom_to_xatom_for_display: assertion `atom != GDK_NONE' failed
The program 'rox' received an X Window System error.
This probably reflects a bug in the program.
The error was 'BadAtom (invalid Atom parameter)'.
  (Details: serial 313 error_code 5 request_code 20 minor_code 0)
  (Note to programmers: normally, X errors are reported asynchronously;
   that is, you will receive the error a while after causing it.
   To debug your program, run it with the --sync command line
   option to change this behavior. You can then get a meaningful
   backtrace from your debugger if you break on the gdk_x_error() function.)
Tylko teraz nie bardzo wiem co z tym zrobić? X-y man ponownie konfigurować czy co?
jerryS
Beginner

Post autor: jerryS »

Na Archu też znikły ikonki na desktopie (używałem rox'a) po jakieś aktualizacji, czyli to jakiś ogólny problem nie wiem z czym. Za bardzo się tym nie przejąłem. Zainstalowałem wbar'a dla uruchamiania programów, a poza tym mam przynajmniej czysty pulpit. ;-)
krzvsiek

Nie to że nie lubię pustych pulpitów, bo lubię, ale jak pracuje na jakiś plikach to chciałbym je mieć na pulpicie. Do tej pory używałem PcMana, a Roxa zainstalowałem żeby właśnie mieć ikonki bo coś się namieszało, ale jak mówisz że to może być błąd Roxa to jeszcze chyba idesk ściągnę.

Edit: hm... idesk sobie poradził czyli to co zwracał Rox to jego błąd jakiś.

Zna ktos jakiś lekki programik do zarządzania pulpitem? Taki żeby obsługiwał przeciągnij, upuść.
ODPOWIEDZ