Zauważyłem dość często pojawiające się na różnych forach związanych z Debianem wątki o pewnego rodzaju problemach z dźwiękiem pod KDE 4.X. Chodzi mi mianowicie o sytuacje, które również mnie spotkały dwukrotnie. Po poprawnym zainstalowaniu systemu i środowiska KDE 4.2 dźwięk zaczął "szaleć". W momencie pojawiania się powiadomień dźwiękowych w systemie otrzymywałem komunikat o tym, że urządzenie dźwiękowe nie działa i następuje przywracanie urządzenia domyślnego. Jednak komunikat nie miał nic wspólnego z prawdą, ponieważ dźwięk pojawiał się prawidłowo. Znikał jednak w dziwaczny sposób w różnych programach. Np. w smplayer raz działał na ustawieniu "alsa", a innym razem tylko przy "alsa(0,0)". Nie było dźwięku z odtwarzaczy flash (youtube itp.). XMMS raz uruchamiał się z dźwiękiem, a innym razem w głośnikach była cisza. Spotkałem się z tym dwukrotnie i dość długo walczyłem z problemem, a rozwiązanie okazało się banalne. Należało zainstalować jeden pakiet, który przywrócił ład w systemie dźwięku. Jak wiadomo w KDE 4 za obsługę dźwięku odpowiedzialny jest Phonon. Należało dodać mu obsługę xine. Swoją drogą nie mam pojęcia, dlaczego nie zainstalowało się to razem z systemem.
Nie wiem czy to rozwiązanie uniwersalne, czy problemy które widywałem na forum miały tę samą genezę co u mnie, jednak fakt, iż pomogło na dwóch różnych komputerach sprawił, że postanowiłem opisać. Może się komuś przyda.