Witam,
Okazuje się, że KPPP nie pozwala na łączenie się bez hasła - mam komunikat, że autoryzacja PAP/CHAP wymaga hasła. Tymczasem w PLAY (telefon jako modem) nie ma hasła :-?
kppp - po
kppp to tylko:
Nie korzystałem nigdy z kppp i nie mam KDE więc więcej nie sprawdzę.
Pliki konfiguracyjne związane z ppp to:
Tu masz jak wygląda to dla neostrady:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=75622#75622
Jako nakładka dla ppp powinno mieć te same funkcje użytkowe co ppp i odwoływać się do tych samych plików.modem dialer and ppp frontend for KDE
Nie korzystałem nigdy z kppp i nie mam KDE więc więcej nie sprawdzę.
Pliki konfiguracyjne związane z ppp to:
- Hasło i login:
Kod: Zaznacz cały
/etc/ppp/chap-secrets /etc/ppp/pap-secrets - Parametry połączenia i inne związane z modemem i siecią:
/etc/ppp/peers/nazwa_pliku_konfiguracji Kod: Zaznacz cały
/etc/resolv.conf- Ręczne nawiązanie połączenia:
pppd call nazwa_pliku_konfiguracji
Tu masz jak wygląda to dla neostrady:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=75622#75622
Ale żeby program coś zapisał do tych plików to musi być uruchomiony jako root.
Np.lub Polecenie wydane w konsoli/terminalu użytkownika.
Być może przygotuj ręcznie pliki i sprawdź czy nawiążesz graficznie połączenie.
Np.
su-to-root -c kpppKod: Zaznacz cały
su-to-root -c /ścieżka/do/kpppByć może przygotuj ręcznie pliki i sprawdź czy nawiążesz graficznie połączenie.
Ostatecznie udało mi się za pomocą wvdial - najlepsze co moze byc do polaczen z modemem, ciekawe czy do neostrady by zadzialalo, podejrzewam ze tez.
Wystarczy odpalic wvdialconf - skrypt sam skonfiguruje modem w systemie. Potem tylko uzupelnic dane w pliku /etc/wvdial.conf (numer telefonu, uzytkownik i haslo) i tyle... w zadnych plikach konfiguracyjnych ppp nie trzeba grzebac a program nic w nich nie zmienia (sprawdzilem)
Wystarczy odpalic wvdialconf - skrypt sam skonfiguruje modem w systemie. Potem tylko uzupelnic dane w pliku /etc/wvdial.conf (numer telefonu, uzytkownik i haslo) i tyle... w zadnych plikach konfiguracyjnych ppp nie trzeba grzebac a program nic w nich nie zmienia (sprawdzilem)