Jak zainstalujesz nowo skompilowane jądro to recznie wygeneruj initrd i będzie gut.
W tych paczkach nie ma wlaśnie initrd bo kernel package tego nie robi
Jak masz Squeeze, przerób go na Sida. Różnica niewielka a tam masz już gotową paczkę jądra. Doinstaluj tylko potem nagłówki jądra i instalacja sterowników nvidii przebiega bez problemów.
Nie wchodzi w gre bo na kernelu z sida nie zainstaluję sterownika ./ati
(jakieś problemy z kompilataorem lub headersami, kilka osób o tym pisało tutaj i nikt nie rozwiązał problemu jak na razie) a na kernelu Squeeze nie zainstaluję alsy pod moją karte dzwiękową bo nowa alsa jest zgodna dopiero z kernelem 2.6.27. Kernela 2.6.28 mam sprawdzonego wszystko działało jeszcze tydzień temu zanim zrobiłe aktulaizację do kde4 i musiałem przeinstalować system bo całe kde padło.
Jak masz Squeeze, przerób go na Sida. Różnica niewielka a tam masz już gotową paczkę jądra. Doinstaluj tylko potem nagłówki jądra i instalacja sterowników nvidii przebiega bez problemów.
Wersję jądra można ręczne instalować niezależnie od wersji dystrybucji (mam na myśli - aktualna stabilna, testowa i niestabilna).
Wiem o tym i robiłem to, ale pisałem że 2.6.26 jest za stara dla nowej alsy, 2.6.29 za nowa dla sterowników zamkniętych ./ati natomiast 2.6.27 i 2.6.28 nie istnieje w repozytoriach.
zomer pisze:2.6.29 za nowa dla sterowników zamkniętych ./ati
Nie chodzi o to, że kernel 2.6.29 jest za nowy. W czasie z którego pochodzi wspomniany przez Ciebie wątek nie dało się zainstalować również sterowników Nvidii.
Problem tkwił w dystrybucyjnych nagłówkach do tego jądra (były niekompletne). Jak już pisałem, obecnie wszystko jest w porządku. Nagłówki zostały poprawione.
Dlaczego nie chcesz wygenerować initrd do jądra które skompilowałeś?