Po
Połączenie przez ssh wirtualnego komputera
Mam vmware i na tym jest zainstalowany serwer z Debianem. Połączony mam też drugi komputer do tego, na którym jest zainstalowane vmvare. Teraz pytanko. Gdy łącze się z wirtualnego serwera przez ssh z komputerem drugim to spokojnie następuje połączenie, natomiast gdy chce to zrobić odwrotnie czyli z tego drugiego komputera do serwera uzyskać połączenie to upływa czas zadana i nie mogę się połączyć.
Dodam że z serwera do hosta aby zostało nawiązane połączenie muszę odczekać ze 20 sekund.
Na obu maszynach są klienty i serwery ssh.
Jakieś pomysły i sugestie?
Dodam że z serwera do hosta aby zostało nawiązane połączenie muszę odczekać ze 20 sekund.
Na obu maszynach są klienty i serwery ssh.
Jakieś pomysły i sugestie?
dodaj
w konfiguracji sshd
Kod: Zaznacz cały
UseDNS no
Sieć mam dobrze ustawioną most jest na tej karcie co się łączy z komputerem i na tym komputerze to samo. Pinguje się komputery i z serwera i wejdę na komputer 2 ale odwrotnie już nie.
Zaraz zobaczę z tym ,,usedns no''?
[Dodano: 2009-05-30, 15:46]
Niestety nie pomogło, dalej to samo jest?
Inne sugestie?
Zaraz zobaczę z tym ,,usedns no''?
[Dodano: 2009-05-30, 15:46]
Niestety nie pomogło, dalej to samo jest?
Inne sugestie?
Raczej nie, nigdzie nie dodawałem nic by zabraniać dostępu komuś.
A możesz podać przykład gdzie takie coś mogłem dodać? Może faktycznie tak jest ale jest napisane:więc to chyba nie zabroniony host.
[Dodano: 2009-05-30, 15:52]
Podobnie jest z dns. Wszystko co na wirtualce jest podłączone do serwera to działa normalnie, rozwiązywanie nazw. Natomiast jeśli łącze komputer do przełącznika i fizycznie do sieci to internet powiedzmy jest, bo pingi przechodzą czy do ,,wp'', czy inny adres ale tylko po IP. Po nazwie już mam nieznany host, a dodany jest taki sam dns jak w przypadku tych systemów co na wirtualce stoją.
A możesz podać przykład gdzie takie coś mogłem dodać? Może faktycznie tak jest ale jest napisane:
connection time out
[Dodano: 2009-05-30, 15:52]
Podobnie jest z dns. Wszystko co na wirtualce jest podłączone do serwera to działa normalnie, rozwiązywanie nazw. Natomiast jeśli łącze komputer do przełącznika i fizycznie do sieci to internet powiedzmy jest, bo pingi przechodzą czy do ,,wp'', czy inny adres ale tylko po IP. Po nazwie już mam nieznany host, a dodany jest taki sam dns jak w przypadku tych systemów co na wirtualce stoją.
No właśnie nie przychodzi mi nic do głowy. Szczerze to nie do końca rozumiem:
Pogubiłem się co jest co jest hostem vmware, co gościem, a co drugim komputerem i jak to masz fizycznie połączone.Cyphermen pisze:Podobnie jest z dns. Wszystko co na wirtualce jest podłączone do serwera to działa normalnie, rozwiązywanie nazw. Natomiast jeśli łącze komputer do przełącznika i fizycznie do sieci to internet powiedzmy jest, bo pingi przechodzą czy do ,,wp'', czy inny adres ale tylko po IP. Po nazwie już mam nieznany host, a dodany jest taki sam dns jak w przypadku tych systemów co na wirtualce stoją.
Vmware stoi na moim jednym komputerze i na nim postawionego wirtualnie Debiana, który jestem serwerem.
Od tego komputera leci sobie kabel do przełącznika. Do tego przełącznika podłączony jest także drugi komputer z Debianem jako hostem mojej sieci.
I tak.: Komputer 1 (vmware z serwerem) ma internet normalnie wszystko chodzi. £ącząc się z tego wirtualnego serwera do komputera2 przez ssh nie ma problemu, ale odwrotnie już jest bo nie da się połączyć.
Podobnie jest coś z dns.
Na pierwszym komputerze czyli ten wirtualny serwer na vmware normalnie rozwiązuje nazwy, czyli wpisując:wszystko działa.
Natomiast host czyli komputer2 ma także internet po adresach IP. Normalnie pinguje ale jak wpiszę:to nie zna hosta czyli nie działa dns.
Oba systemy mają ten sam dns mojego isp, więc powinno wszystko działać, a nie działa. Jakaś pomoc?
Od tego komputera leci sobie kabel do przełącznika. Do tego przełącznika podłączony jest także drugi komputer z Debianem jako hostem mojej sieci.
I tak.: Komputer 1 (vmware z serwerem) ma internet normalnie wszystko chodzi. £ącząc się z tego wirtualnego serwera do komputera2 przez ssh nie ma problemu, ale odwrotnie już jest bo nie da się połączyć.
Podobnie jest coś z dns.
Na pierwszym komputerze czyli ten wirtualny serwer na vmware normalnie rozwiązuje nazwy, czyli wpisując:
ping wp.pl
Natomiast host czyli komputer2 ma także internet po adresach IP. Normalnie pinguje ale jak wpiszę:
ping wp.pl
Oba systemy mają ten sam dns mojego isp, więc powinno wszystko działać, a nie działa. Jakaś pomoc?