Linksys WUSB54GC, a dost
Linksys WUSB54GC, a dostęp do internetu
Cześć. Mam problem z dostępem do internetu poprzez wifi. Używam karty usb Linksys WUSB54GC (ralink rt73). Zainstalowałem firmware do niego. Standardowy network manager nie chcę się odblokować (nie wiem czemu), a wicd po instalacji nie chce wystartować ani z terminala, ani ze skrótu. Nie jestem zawodowcem, więc proszę o rady. Jest t mój jedyny dostęp do sieci na tym komputerze, więc nie mam innej możliwości, jak poradzić sobie z tym. Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
-
Cześć!
Ja też próbowałem. Mam wrażenie, że coś ktoś mocno sknocił z kartami na rt73, bo też się nie udało. Swoje przepychanki wylałem tu:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=14613
Znajdziesz tam też link do debianowskiej wiki ze wskazówkami dotyczącymi konfiguracji. Generalnie problemy wydają się stwarzać raczej sieci typu ad-hoc. Ten sam laptop pod Windowsem łączy się u mnie z drugim komputerem z Windowsem i ICS bez najmniejszych problemów, więc to raczej nie wina np. windowsowego firewalla.
Ja też próbowałem. Mam wrażenie, że coś ktoś mocno sknocił z kartami na rt73, bo też się nie udało. Swoje przepychanki wylałem tu:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=14613
Znajdziesz tam też link do debianowskiej wiki ze wskazówkami dotyczącymi konfiguracji. Generalnie problemy wydają się stwarzać raczej sieci typu ad-hoc. Ten sam laptop pod Windowsem łączy się u mnie z drugim komputerem z Windowsem i ICS bez najmniejszych problemów, więc to raczej nie wina np. windowsowego firewalla.
- Sprawdź czy twoja sieciówka nie jest uszkodzona (lub gniazdo w komputerze) - uruchom jakieś livecd, przypnij ją do innego komputera, sprawdź z drugiego komputera (np. narzędziami z pakietu aircrack) czy karta wysyła i odbiera pakiety.
- Napisz do czego chcesz się podłączyć (hotspot, komputer obok, jaki jest typ sieci itd.).
- Sprawdź jeszcze raz czy masz prawidłową konfigurację, kiedyś straciłem sporo czasu, myląc UTF z UFT.
- Sprawdź, czy dmesg nie wypluje jakichś błędów dotyczących tej karty.