[+] znikaj
[+] znikający dźwięk w Debianie Squeeze
Korzystam z Debiana w wersji testowej.
Mój problem polega na braku dźwięku w systemie. Kiedy reinstaluję alse-base i alsa-ulils i restartuję komputer wszystko mam dobrze aż do momentu kiedy drugi raz po instalacji wymienionych wyżej pakietów restartuje komputer.
Nie dość że dźwięk na starcie mam wyciszony to jeszcze nawet po jego pogłośnieniu jest brak dźwięku. Nie mogę zrobić alsaconfig ponieważ tego pakietu nie ma.
Proszę o pomoc.
Mój problem polega na braku dźwięku w systemie. Kiedy reinstaluję alse-base i alsa-ulils i restartuję komputer wszystko mam dobrze aż do momentu kiedy drugi raz po instalacji wymienionych wyżej pakietów restartuje komputer.
Nie dość że dźwięk na starcie mam wyciszony to jeszcze nawet po jego pogłośnieniu jest brak dźwięku. Nie mogę zrobić alsaconfig ponieważ tego pakietu nie ma.
Proszę o pomoc.
Kod: Zaznacz cały
cat /proc/asound/cardsKod: Zaznacz cały
cat /proc/asound/modulesO te info poproszę.
cat /proc/asound/cardsKod: Zaznacz cały
0 [Intel ]: HDA-Intel - HDA Intel
HDA Intel at 0xf0c00000 irq 22
cat /proc/asound/modulesKod: Zaznacz cały
0 snd_hda_intel
Chip: Realtec ALC861-VDSpróbuj dopisać do /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
i jeden z poniższych wpisów.
Np
Nie wiem który będzie wlaściwy więc przetestuj wszystkie.
Po zmianie wpisu restart kompa.
options snd-hda-intel model=...Kod: Zaznacz cały
3stack 3-jack
3stack-dig 3-jack with SPDIF OUT
6stack-dig 6-jack with SPDIF OUT
3stack-660 3-jack (for ALC660VD)
3stack-660-digout 3-jack with SPDIF OUT (for ALC660VD)
lenovo Lenovo 3000 C200
dallas Dallas laptops
hp HP TX1000
asus-v1s ASUS V1Sn
auto auto-config reading BIOS (default)Kod: Zaznacz cały
options snd-hda-intel model=autoPo zmianie wpisu restart kompa.
Ciężko to powiedzieć.
Sprawa wygląda tak po wzięciu "auto" i zresetowaniu komputera mam dźwięk tak jakbym miał alse-base i alsa-ulils zainstalowane ponownie. Kiedy zresetuje kolejny raz komputer to po pierwsze - suwak z dźwiękiem maksymalnie mi się ścisza i dodatkowo uruchamia wyciszenie. Kiedy odhaczam wyciszenie i przeciągam suwak ponownie na w górę to i tak jest głucho.
Sterowniki - mam dodać nową alsę?
Sprawa wygląda tak po wzięciu "auto" i zresetowaniu komputera mam dźwięk tak jakbym miał alse-base i alsa-ulils zainstalowane ponownie. Kiedy zresetuje kolejny raz komputer to po pierwsze - suwak z dźwiękiem maksymalnie mi się ścisza i dodatkowo uruchamia wyciszenie. Kiedy odhaczam wyciszenie i przeciągam suwak ponownie na w górę to i tak jest głucho.
Sterowniki - mam dodać nową alsę?
Wygląda ze sterowniki źle są interpretowne spróbuj skompilować najnowszy.
ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/a ... 20.tar.bz2
Z paczkami alsy nic nie kombinuj.
Tylko sterownik skompiluj.
ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/a ... 20.tar.bz2
Z paczkami alsy nic nie kombinuj.
Tylko sterownik skompiluj.