dźwi

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
peron

dźwięk 5.1 - poprawna konfiguracja

Post autor: peron »

Witam.

Trochę się już z tym problemem męczę i postanowiłem zwrócić się o pomoc. Mianowicie mam zainstalowanego Debiana z gnome, odtwarzacz rhytmbox, karta dźwiękowa po wpisaniu ,,lspci''

Kod: Zaznacz cały

00:06.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation nForce2 AC97 Audio Controler (MCP) (rev a1)
Skonfigurowałem alsaconfig oraz alsamixer tak że po wpisaniu

speaker-test -c6 -D surround51
szumią wszystkie kanały trochę pomieszane po malej korekcji w /etc/asound.conf, strumienie są na odpowiednich miejscach przy testowaniu. Włączam mp3 i grają tylko dwa głośniki + subufer. Jest ktoś wstanie pomóc?
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Jeżeli będziesz pisał składniej i napiszesz w czym problem (bo tego nie wiemy), to spróbujemy Ci pomóc.

Na przyszłość: nie kierują się zasadą - im więcej danych przekażę, tym szybciej ktoś rozwiąże mój problem. Jeżeli chcesz konkretną odpowiedź - zadaj konkretne pytanie.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Musisz skierować wyjście z odtwarzacza na odpowiednie urządzenie które daje 5.1.
Niestety nie znam rhytemboxa aby Ci powiedzieć dokładnie jak to zrobic.
peron

Testując głośniki poleceniem ładnie wszystko idzie gorzej jak uruchomi rhytmbox pod gnome dźwięk wydobywa się tylko z dwóch głośników.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

peron pisze:testujac glosniki poleceniem ladnie wszytsko idzie gorzej jak uruchomi rhytmbox na gnome dzwiek wydobywa sie tylko z dwoch glosnikow.
To juz napisałeś w pierwszym poście.

Pokaż

aplay -l
peron

Gnome posiada również totem do odtwarzania filmów, tam znalazłem w opcjach i ustawiłem 5.1 bez efektu. To na jakim programie się znasz i mógłbyś mi pomoc go zainstalować oraz odpowiednio skonfigurować?

[Dodano: 2009-05-20, 19:55]
sigo, mnie nie zrozumiał prosił żebym pisał bardziej "składniej" więc powtórzyłem starałem się zastosować do wskazówek.

[Dodano: 2009-05-20, 19:56]
Wynik

aplay -l

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: nForce2 [NVidia nForce2], device 0: Intel ICH [NVidia nForce2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: nForce2 [NVidia nForce2], device 2: Intel ICH - IEC958 [NVidia nForce2 - IEC958]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Re: dźwięk 5.1 - poprawna konfiguracja

Post autor: KeFaS »

peron pisze:Włączam mp3 i grają tylko dwa głośniki + subufer. Jest ktoś wstanie pomóc?
Bo "zwykłe" MP3 to stereo. Puść jakiś film ze ścieżką dźwiękową 5.1 i wtedy zobaczy czy wszystko gra jak należy.
I napisz w ogóle jakie masz głośniki i czy na pewno dobrze je podłączyłeś.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Sprawdź tak

mplayer plik.mp3 -ao alsa:device=surround51
Jeśli nie będzie dźwięku ze wszystkich głośników to trzeba zrobić asoundrca z duplicate.

P.S Popraw tego speaker-testa w pierwszym poście bo aż się niedobrze robi jak się na to patrzy.
Ktoś to wklei u siebie i się wysypie.(literówki)
peron

Głośniki to logitech X-530, dobrze są podpięte, pod Windows grają poprawnie. Myślę że to problem odtwarzacza.

Niestety polecenie:

mplayer
nie działa. Próbowałem go zainstalować poleceniem:

aptitude install mplayer 
Co prawda zainstalował się jest w aplikacjach ale z terminala polecenie nie działa.

,,Duplikate front'' - mogę włączyć w alsamikserze, tylko chyba nie o to chodzi. Poza tym bardzo dźwięk traci na jakości wtedy.
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

W jaki sposób objawia się niedziałanie mplayera?
ODPOWIEDZ