Trochę się już z tym problemem męczę i postanowiłem zwrócić się o pomoc. Mianowicie mam zainstalowanego Debiana z gnome, odtwarzacz rhytmbox, karta dźwiękowa po wpisaniu ,,lspci''
szumią wszystkie kanały trochę pomieszane po malej korekcji w /etc/asound.conf, strumienie są na odpowiednich miejscach przy testowaniu. Włączam mp3 i grają tylko dwa głośniki + subufer. Jest ktoś wstanie pomóc?
Jeżeli będziesz pisał składniej i napiszesz w czym problem (bo tego nie wiemy), to spróbujemy Ci pomóc.
Na przyszłość: nie kierują się zasadą - im więcej danych przekażę, tym szybciej ktoś rozwiąże mój problem. Jeżeli chcesz konkretną odpowiedź - zadaj konkretne pytanie.
Musisz skierować wyjście z odtwarzacza na odpowiednie urządzenie które daje 5.1.
Niestety nie znam rhytemboxa aby Ci powiedzieć dokładnie jak to zrobic.
Gnome posiada również totem do odtwarzania filmów, tam znalazłem w opcjach i ustawiłem 5.1 bez efektu. To na jakim programie się znasz i mógłbyś mi pomoc go zainstalować oraz odpowiednio skonfigurować?
[Dodano: 2009-05-20, 19:55] sigo, mnie nie zrozumiał prosił żebym pisał bardziej "składniej" więc powtórzyłem starałem się zastosować do wskazówek.
peron pisze:Włączam mp3 i grają tylko dwa głośniki + subufer. Jest ktoś wstanie pomóc?
Bo "zwykłe" MP3 to stereo. Puść jakiś film ze ścieżką dźwiękową 5.1 i wtedy zobaczy czy wszystko gra jak należy.
I napisz w ogóle jakie masz głośniki i czy na pewno dobrze je podłączyłeś.