Aptitude - nie dzia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Sokon

Aptitude - nie działa T po "Kontynuować [T/n]" - L

Post autor: Sokon »

¦ciągnąłem nową stabilną wersję Debiana oznaczoną jako 5 (netinstall), po zainstalowania systemu podstawowego, zalogowałem się do konsoli i wpisałem:

Kod: Zaznacz cały

aptitude update
aptitude upgrade
a następnie:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
Po wciśnięciu enter pokazał mi się komunikat z pytaniem, czy chcę kontynuować i do wyboru miałem (T/n/?) po wciśnięciu "T" i enter lub "t" i enter wyskakiwał mi komunikat że podaję nie znane polecenie.

Rozwiązaniem tego było niewpisywanie niczego ani "T" ani "t" trzeba było po prostu kliknąć enter, ale parę minut mi zajęło dojście do tego.

Może się komuś przyda ta wiedza.
Awatar użytkownika
Skorpion1980

Post autor: Skorpion1980 »

A wystarczyło wpisać "Y" lub "y".
Po prostu Debian5 został przetłumaczony w większej mierze niż poprzednia wersja 4 ale nie zmieniono jeszcze funkcji odpowiedzialnej za wywołania akceptacji w tym wypadku nadal korzystamy jak w wersji angielskiej (Yes) lub (No).
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Warto przed umieszczeniem podobnej informacji przejrzeć forum, by przekonać się, że temat był wałkowany wielokrotnie, nie dotyczy xorga, tylko aptitude'a.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Żeby było ciekawiej to ta "przypadłość" występuje także w Ubuntu 9.04.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Ale jest to efekt złego tłumaczenia i znany wcześniej ,,błąd składniowy''.

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=60981#60981
Sokon

Post autor: Sokon »

Ister pisze:Warto przed umieszczeniem podobnej informacji przejrzeć forum, by przekonać się, że temat był wałkowany wielokrotnie, nie dotyczy xorga, tylko aptitude'a.
Na forum zarejestrowałem się prawie rok temu, mam napisanych do tej pory około 11 postów, z Debiana korzystam codziennie, problemów z tym systemem miałem dużo i mam nadal, co prawda co raz mniej, ale tylko dlatego że się zawziąłem, to chyba świadczy między innymi o tym, że zanim coś napiszę to przewale form w poszukiwaniu rozwiązania.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Problem przewinął się choćby tu:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=8843

Jeśli już ma istnieć ten wątek, to zmień jego temat na

[+] Aptitude - nie działa t po ,,Kontynuować [T/n]" - Lenny

Wtedy ten temat będzie łatwy do wyszukania i może rzeczywiście komuś pomóc. Na razie w moim odczuciu tylko śmieci, odwołując się do zupełnie innego pakietu niż błąd.

Dodam jeszcze, że jest to zgłoszone jako błąd i występuje nie tylko w polskiej wersji:

http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=495551

Wreszcie - zamiast naciskać y możemy też nacisnąć samo Enter - przecież T jest wielkie, czyli działaniem domyślnym będzie zatwierdzenie, niezależnie od tego jaka literka jest tam zaimplementowana.

Myślę, że to temat wyczerpuje na stan obecny.

PS
Czas rejestracji czy ilość postów niewiele mówią o tym, czy rzeczywiście się z forum korzysta. Zresztą Twoja statystyka nie powala ;-)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zamykam ten temat bo już nic specjalnego nie zostanie napisane w kwestii tego błędu.

Tak na marginesie: Ister, zerknij do tematu z odnośnika podanego w moim poście i kliknij w link znajdujący się w akapicie zaczynającym się od słów:
W temacie...
ODPOWIEDZ