Awaria kernela po instalacji Kadu

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
bolo
Beginner

Awaria kernela po instalacji Kadu

Post autor: bolo »

Kadu zainstalowałem poprzez Synaptic. Przed akceptacją zainstalowania było faktycznie ostrzeżenie o możliwej kolizji systemu, którego świadomie nie posłuchałem. Szkoda, stało się! Przecież Kadu choć dedykowane dla KDE, w Gnome także działa. Tym się kierowałem. Chyba niesłusznie?
Teraz po odpaleniu system dłużej się uruchamia, odczuwalnie. Poza tym raczy mnie każdorazowo komunikatem:

Kod: Zaznacz cały

Your system had a kernel failure. itd...
Nie wiem czego ma dotyczyć ta awaria, a system poza tym zdaje się być sprawny. Przynajmniej normalna praca jest możliwa.Jjedyne co zauważam to powtarzające się wadliwe ładowanie modułu obsługi sieci (nie znajduje serwera DHCP), na które lekarstwem jest tylko restart. Być może nie ma to związku z powyższym, ale też wcześniej się nie zdarzało.
Samo Kadu działa normalnie. Czy zatem komunikat informujący o awarii jądra jest zasadny, czy może to swoista nadwrażliwość spowodowana obecnością "kolizyjnych" bibliotek kadu?
ponton
Beginner

Post autor: ponton »

Your system had a kernel failure. itd...
Musisz coś zmienić, naprawić, itd. ;)

http://rtfm.killfile.pl/#precyzja
bolo
Beginner

[quote="ponton"]

Musisz coś zmienić, naprawić, itd. ]Tak, z pewnością tylko co? Wyinstalować Kadu- pomoże?
ponton
Beginner

Tak, z pewnością tylko co? Wyinstalować Kadu- pomoże?
A skąd mamy wiedzieć, jak żadnych szczegółów nie podałeś?
bolo
Beginner

ponton pisze:
A skąd mamy wiedzieć, jak żadnych szczegółów nie podałeś?
Masz rację, ale system podał mi tylko gołe info o awarii jądra, bez szczegółów. Zajrzałem do Dziennika systemowego, a konkretnie do "error_log" z /var/log/cups. Jest w nim tylko to:

Unable to find IP adress for server name "debian"!
Czy istnieje możliwość sprawdzenia kondycji kernela za pomocą linii poleceń?
ponton
Beginner

Czy istnieje możliwość sprawdzenia kondycji kernela za pomocą linii poleceń?
Co to znaczy "kondycja kernela"? Skoro Ci się uruchomił, to jest sprawny.

cups to serwer drukarek, ja bym raczej szukał błędów w /var/log/boot, /var/log/syslog.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

bolo, co to za system? Teksty w stylu:
Your system had a kernel failure
(choć nie wiem co było dalej) podchodzą pod jakiś małorozgarnięty system. Albo... odkryłeś krasnoludka, czyli 'złośliwe oprogramowanie' pod Linuksa :-P
Poza tym raczy mnie każdorazowo komunikatem:
Drukuje na drukarce, wysyła po kablu szeregowym, zapisuje na dysk? Gdzie i kiedy (w jakich okolicznościach) wyrzuca Ci te pierdoły?
bolo
Beginner

lis6502 pisze:bolo, co to za system? Teksty w stylu:
Your system had a kernel failure
(choć nie wiem co było dalej) podchodzą pod jakiś małorozgarnięty system. Albo... odkryłeś krasnoludka, czyli 'złośliwe oprogramowanie' pod Linuksa :-P
System to oczywiście Debian Lenny 5.0.
Takiej opcji nie brałem pod uwagę. O ile takowe złośliwe oprogramowanie pod Linuksa istnieje, to faktycznie miałem pecha je załapując. Z drugiej strony nie ma się co dziwić - tyle tego w internecie krąży.
Najprawdopodobniej o to chodziło. Wyglądało to tak: okienko powiadomienia z treścią w j.ang. zaczynające od ostrzeżenia o awarii kernela. Dalej nie było nic o istocie awarii lecz propozycja zaakceptowania wysłania raportu o zdarzeniu do [url]http://coś_tam.debian.com[/url]. Chciałem właściwie zrobić zrzut z ekranu, ale po ostatniej niby awarii zaakceptowałem w końcu powiadomienie i o dziwo od tej pory spokój. Nie pojawiło się więcej! Sam system działa obecnie dobrze. Na swoje usprawiedliwienie podam, że owe zjawisko zbiegło się w czasie z instalacją Kadu podczas, której faktycznie był monit o możliwej kolizji przy akceptacji pakietów Kadu. Potem wyskoczyło powiadomienie i zła wróżba się spełniła. Było to trochę stresujące, ale minęło.
Przepraszam, że zawracałem Wam niepotrzebnie głowę. :-D

<dopisane 25.04.2009>
Niestety wróciło! Wygląda to tak :
http://www.otofotki.pl/img7/pokaz.php?i ... ekranu.png
wyskakuje te info w prawym dolnym rogu ekranu. Po kliknięciu nań znika lecz do następnego uruchomienia systemu. O co w tym chodzi, nie wiem? Poza tym w dzienniku systemowym "error_log" zapełniony jest takimi informacjami :

Unable to find IP address for server name "debian"

Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że połączenie z Internetem jest nawiązane.
ODPOWIEDZ