wirtualizacja: Lenny, xen i Windows - czy można?

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
eliasz

wirtualizacja: Lenny, xen i Windows - czy moŻna?

Post autor: eliasz »

Witam.

Czy da się zwirtualizować na Debianie Lennym Windowsa serwer/XP za pomocą Xena? Komuś to wyszło? Czy da się w ogóle?

Z artykułu:
http://mediakey.dk/~cc/xen-howto-install-windows/
dowiedziałem się, że trzeba doinstalować paczkę: xen-ioemu-3.0.3-1. Fajnie, tylko ona jest dla Etcha, a ja mam Lennego i nie za bardzo chce się zainstalować. Jest jakaś inna, nowa paczka dla Lennego?

Ewentualnie na czym zrobić wirtualizacje? Potrzebuję postawić na razie dwie maszyny: Linux + Windows.

A jeśli nie Xen to co? I czy będę do tego potrzebował zainstalować jakieś GUI na Lennym żeby uruchomić Windowsa?

Pozdrawiam.
Pies
Beginner

Post autor: Pies »

Polecam VirtualBoksa - wygodne menu, naprawdę duże możliwości, łatwa obsługa. Ogólnie jak dotąd używałem go do używania IE, podłączania iPhona, testowania innych dystrybucji. Bardzo dobrze sobie radzi, nie udało mi się na razie używać go tylko do gry i zmusić do czytania kluczy sprzętowych, poza tym doskonale sobie radzi, łącznie z akceleracją grafiki (w pewnym stopniu).
eliasz

VirtualBoxem i VmWarem bawiłem się kiedyś, w wersjach okienkowych na Ubuntu i na Windowsie. Z tymi programami wiem, że nie ma problemu z postawieniem Windowsa. Ale przez ten interfejs graficzny wydaje mi się, że obciążenie systemu jest większe niż w przypadku Xena.

Zresztą Xen zdaje się że działa na niższym poziomie niż VBox czy VmWare, przez co wydajność jest chyba wyższa. Dlatego chciałbym to zrobić właśnie na Xenie, tylko pytanie:
czy komuś się udało zainstalować Windowsa na Xenie?

A swoją drogą - jest jakaś wersja konsolowa VmWare albo VBoxa, bo w Lennym nie mam zainstalowanego żadnego GUI i nie chciałbym instalować?
Nie zależy mi na ładnie wyglądającym menu ani na łatwości klikania. Bardziej zależy mi na stabilności, wydajności i ewentualnych możliwościach konfiguracyjnych.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
wieszti
Beginner

Post autor: wieszti »

Da się odpalić WinXP na Xenie jeśli masz procesor z wspraciem sprzętowej virtualizacji (w intelu sie to zwie VT).
Możesz zarządzać z konsoli VBox poprzez VBoxManage i łączyć się z gościem przez klienta RDP, możesz również zainstalować vmware-server, tam dostęp jest poprzez www
Ja polecam Vbox
eliasz

No to w takim razie z xenem i Windowsem nie ruszę. Procesor, na którym chciałem to wszystko uruchomić nie obsługuje VT. Nie będę się zatem nawet szarpał skoro i tak raczej to nie zadziała. Szkoda.

Ale będę się bawił za to VirtualBoxem i VBoxManage.
Druss0

Post autor: Druss0 »

Jeszcze jest qemu wygodne i proste do użycia z linii poleceń można też obraz wysłać żeby był dostępny poprzez klienta VNC.
ctxpl

Post autor: ctxpl »

Dorwał ktoś jakiś pakiet, w którym przechodzi wirtualizacja kluczy sprzętowych (lpt)?
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

Ja polecam VMWare w wersji 2.0. W zasadzie nie posiada żadnego środowiska graficznego. Jest zarządzane przez przeglądarkę internetową. Na HP DL140 z procesorem Xeon Dual Core 2.0.GHz (chyba model 5130) i 6GB RAM miałem postawionych 7 maszyn wirtualnych - 6xWinXP i 1xWindows 2003 Server. Ogólnie wszystko działało bez problemu. Jedynym mankamentem jaki zauważyłem to obsługa aplikacji DOSa. Niestety M$ ma problem z NTVDM.EXE (Virtual DOS Machine), który robi utylizację procesora na poziome 100%. Wtedy wszystkie pozostałe wirtualne maszyny niestety stoją. Ten sam problem będzie występował raczej na wszystkich aplikacjach wirtualizujących.
ctxpl pisze:Dorwał ktoś jakiś pakiet, w którym przechodzi wirtualizacja kluczy sprzętowych (lpt)?
To raczej nie przejdzie. Podejrzewam, że nie da się tego wirtualizować. Chyba, że jest coś w stylu wirtualnego klucza, który wpinasz do wirtualnego portu. Raczej ciężka sprawa.

Co do VirtualBoxa, to miałem problem z obsługą 64-bitowego Windowsa na 32-bitowym hoście. Używany był VB dla Windows. Ogólnie maszyna była niestabilna, zawieszała się, nie odpowiadała itp. Myślę, że powinni to poprawić, albo nie pozwolić na instalację 64-bitowego systemu na 324-bitowym hoście.
ctxpl

Post autor: ctxpl »

Tak z ciekawości pod Windowsem Vistą i Virtual PC udało się przeprowadzić wirtualizacje klucza lpt - więc obstawałem przy tym, że pod jakąś linuksową paczką też to przejdzie, a może jednak?
Pacek pisze:Na HP DL140 z procesorem Xeon Dual Core 2.0.GHz (chyba model 5130) i 6GB RAM miałem postawionych 7 maszyn wirtualnych - 6xWindows XP i 1xWindows 2003 Server.

Dosyć ciekawe, że nie było z tym problemów. VMvare jest skomplikowane w konfiguracji, tzn. czy jest kłopotliwe?
Awatar użytkownika
timor
Beginner

Post autor: timor »

Druss0 pisze:Jeszcze jest qemu wygodne i proste do użycia z linii poleceń można też obraz wysłać żeby był dostępny poprzez klienta VNC.
I właśnie z tej opcji korzysta xen do wirtualizacji windowsów bo w przypadku windowsów konieczna jest pełna wirtualizacja a xen sam w sobie obsługuje tylko parawirtualizację.

Windowsy na xenie działają całkiem przyzwoicie - mam dwa serwery 2008 postawione na xenie. Trzeba tylko doinstalować pv drivers i śmiga to bardzo przyzwoicie.
ODPOWIEDZ