Problem zaczął się kiedy próbowałem odpalić pod kalendarz Google. Po restarcie nie dał się uruchomić. Zabicie procesu evolution-data-server-2.22 pozwala na uruchomienie ponowne programu, ale dostaje taki błąd:
Próbowałem resetować ustawienia, instalować na nowo, przywrócić z kopii zapasowej, chciałem też coś zrobić przy pomocy podanego linku o gconf (w treści błędu), ale boje się, że bardziej zaszkodzę. Bez rezultatów.Nie można nawiązać połączenia z serwerem konfiguracji. Możliwe, że konieczne będzie uaktywnienie obsługi TCP/IP w konfiguracji ORBit. Może to też być spowodowane blokadami pozostałymi po awarii systemu. Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź stronę http://www.gnome.org/projects/gconf/ (szczegóły - 1: Failed to get connection to session: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.).
Edit:
Aktualizacja do wersji Squeeze rozwiązała problem ze złym funkcjonowaniem programu.
Gdyby ktoś doświadczył problemu z podłączeniem kalendarza Google pod Evolution z dystrybucji Lenny, oto co może zrobić (mnie właśnie po takiej próbie przestał działać program Evolution):
- Zaktualizowanie Evolution do wersji Squeeze.
- Zresetowanie ustawień:
- skasowanie folderu .evolution z home
- usunięcie folderu .gconf/apps/evolution
- znalezienie procesu gconfd = ps -ef|grep gconfd
- twójlogin 3051 1 0 00:00 ? 00:00:00 /usr/libexec/gconfd-2 12 (gdzie 3051 to id porcesu) - kill 3051
- Restart programu. Po tym wszystkim powinno wszystko działać jak należy.[/list
:8919484720]