[+] Evolution a serwer konfiguracji

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
greg23

[+] Evolution a serwer konfiguracji

Post autor: greg23 »

Wiem, że klient poczty Evolution, zdążył się wielokrotnie użytkownikom zaleźć za skórę, mnie też... Ale program właściwie jest na tyle dobry, ze swoimi funkcjami, że nie chce go na razie zamieniać.

Problem zaczął się kiedy próbowałem odpalić pod kalendarz Google. Po restarcie nie dał się uruchomić. Zabicie procesu evolution-data-server-2.22 pozwala na uruchomienie ponowne programu, ale dostaje taki błąd:
Nie można nawiązać połączenia z serwerem konfiguracji. Możliwe, że konieczne będzie uaktywnienie obsługi TCP/IP w konfiguracji ORBit. Może to też być spowodowane blokadami pozostałymi po awarii systemu. Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź stronę http://www.gnome.org/projects/gconf/ (szczegóły - 1: Failed to get connection to session: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.).
Próbowałem resetować ustawienia, instalować na nowo, przywrócić z kopii zapasowej, chciałem też coś zrobić przy pomocy podanego linku o gconf (w treści błędu), ale boje się, że bardziej zaszkodzę. Bez rezultatów.

Edit:
Aktualizacja do wersji Squeeze rozwiązała problem ze złym funkcjonowaniem programu.

Gdyby ktoś doświadczył problemu z podłączeniem kalendarza Google pod Evolution z dystrybucji Lenny, oto co może zrobić (mnie właśnie po takiej próbie przestał działać program Evolution):
  1. Zaktualizowanie Evolution do wersji Squeeze.
  2. Zresetowanie ustawień:
    • skasowanie folderu .evolution z home
    • usunięcie folderu .gconf/apps/evolution
    • znalezienie procesu gconfd = ps -ef|grep gconfd
      - twójlogin 3051 1 0 00:00 ? 00:00:00 /usr/libexec/gconfd-2 12 (gdzie 3051 to id porcesu)
    • kill 3051
  3. Restart programu. Po tym wszystkim powinno wszystko działać jak należy.[/list :o :8919484720]
ODPOWIEDZ