[+] Iptables i pozostalo

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
DadaD
Beginner

[+] Iptables i pozostalości po nakładkach konfiguracyjnych

Post autor: DadaD »

Witam!

Używałem do konfiguracji iptables Guarddoga, następnie go odinstalowałem i spróbowałem Firestartera, a ostatecznie w dniu dzisiejszym Kmyfirewall.

Boje związane były z tym, że Guarddogiem nie mogłem odblokować portów Samby, tak samo Firestarterem, który dodatkowo w trakcie konfiguracji zamykał się i takie też problemy wystąpiły z Kmyfirewall.

Odinstalowanie robiłem poprzez aptitude remove

Teraz mam w /etc/init.d pozostałość pliki guarddog i firestarter
oraz rc.firewall w /etc pozostałość Guarddoga.

Gdy odinstalowałem Firestarter i Guarddog polecenie

Kod: Zaznacz cały

iptables -L
podawało, że firewall wszystko przepuszcza i uzyskiwałem połączenie z Sambą. System wracał do pierwotnych tak jak po świeżej instalacji ustawień.

Obecnie jednak prawdopodobnie Kmyfirewall namieszał i mam uruchomione skrypty z regułami firewalla o czym świadczy polecenie iptables -L -n podające wiele uruchomionych reguł.

Moje pytanie co odinstalować, wykasować ewentualnie jak uruchomić nowy wygenerowany skrypt, aby nie wchodził w konflikt z pozostałościami po poprzednio zainstalowanymi nakładkami? Jak z tego wybrnąć?

Będę wdzięczny za poradę.

Pozdrowienia.

Edit:
Rozwiązanie: Usuwanie z /etc/init.d pozostałości po odinstalowanych programach wg Forum DUG
Wyszukiwanie osieroconych pozostawionych po deinstalacji pakietów plików konfiguracyjnych jako root:

dpkg -l | awk '/^rc/{ print $2 }'
Usuwanie (odinstalowywanie) pozostałości plików konfiguracyjnych (jako root):

aptitude purge $( dpkg -l | awk '/^rc/{ print $2 }' )
Pliki konfiguracyjne usunięte. Iptables powrócił do pierwotnych ustawień (tak jak po świeżej instalacji) przepuszcza wszystko.

Pozdrowienia
ODPOWIEDZ