psi 0.11 ??
psi 0.11 ??
Witam, czy można jakoś zaktualizowac psi 0.10 do wersji 0.11 ?? I jak moge doinstalować polski jezyk do tego komunikatora?
http://packages.debian.org/experimental/net/psi
Tu masz wersje 0.11 i jest taki pakiet psi-translations w którym jest polska wersja językowa.
Tu masz wersje 0.11 i jest taki pakiet psi-translations w którym jest polska wersja językowa.
Co do instalacji polskiego jezyka dla PSI masz info na Wonder.pl
A co do upgrade'u niestety nie wiem - ALE UWAZAJ na powyzszym linku masz wersje 0.9.2 - wiec wytnij sobie fragment do
Nie wiem czy na Twojej wersji bedzie kompatybilne, ale powinno, bo to wkoncu translator Qt :-D
A co do upgrade'u niestety nie wiem - ALE UWAZAJ na powyzszym linku masz wersje 0.9.2 - wiec wytnij sobie fragment do
Kod: Zaznacz cały
apt-get install psi-translations qca-tls kde-i18n-pl
pobrałem ta wersje ape podczas instalacji mam taki bład:Graboś pisze:http://packages.debian.org/experimental/net/psi
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
libqt4-debug: Wymaga: libqt4-gui (= 4.2.1-2+b1) ale nie zostanie zainstalowany
psi: Wymaga: libqca2 ale nie da się go zainstalować
E: Niespełnione zależności. Spróbuj 'apt-get -f install' bez pakietów (lub podaj rozwiązanie).
[ Dodano: 2007-03-20, 21:50 ]
wyskuje mi ten sam bład co podczas instalaci wersji 0.11, o co chodzi?? Psi wymaga QT w wersji czwartej??amatox pisze:Co do instalacji polskiego jezyka dla PSI masz info na Wonder.pl
apt-get install psi-translations qca-tls kde-i18n-pl
lexom, a razem z tą paczką PSI pobrałeś zależności do niej??
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=541
aloha
ale IHMO paczki z experimental lepiej instalować przez apt:Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
E: Niespełnione zależności. Spróbuj 'apt-get -f install' bez pakietów (lub podaj rozwiązanie).
aloha
Zainstalowałem przez dodanie do pliku sourdes.list ale nie wiem dlaczego istaluje wersje 0.10 a nie 0.11velmafia pisze:lexom, a razem z tą paczką PSI pobrałeś zależności do niej??ale IHMO paczki z experimental lepiej instalować przez apt:Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
aloha

lexom, a dodałeś wpis do /etc/apt/preferences tak jak pisze w tym poradniku co linka podałem?
bo to jest jakoś tak, że pakiety z experimental mają dużo niższy priorytet niż te w innych repo, dlatego żeby experimental nie naruszyło stabilności, więc jeśli apt ma odpowiednik w innej dystrybucji to właśnie z nie instaluje, a jeśli naprawdę jesteś pewien że potrzebujesz tego pakietu z experimental, to musisz zwiększyć mu priorytet.
aloha
bo to jest jakoś tak, że pakiety z experimental mają dużo niższy priorytet niż te w innych repo, dlatego żeby experimental nie naruszyło stabilności, więc jeśli apt ma odpowiednik w innej dystrybucji to właśnie z nie instaluje, a jeśli naprawdę jesteś pewien że potrzebujesz tego pakietu z experimental, to musisz zwiększyć mu priorytet.
aloha
A wiec tak, pliku /etc/apt/preferences nie mialem to go utworzyłem i wpisałem wartosci z faq, po wydaniu polecenia aptitude install psi_0.11~beta2-1_i386.deb mam takie logi:velmafia pisze:lexom, a dodałeś wpis do /etc/apt/preferences tak jak pisze w tym poradniku co linka podałem?
aloha
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Budowanie bazy etykiet... Gotowe
Następujące pakiety zostały zatrzymane:
avahi-daemon bzip2 hal libavahi-client3 libavahi-common-data
libavahi-common3 libavahi-compat-howl0 libavahi-compat-libdnssd1
libavahi-core4 libavahi-qt3-1 libbz2-1.0 libflac7 libgpmg1
libhal-storage1 libhal1 liboggflac3 libsmbclient lsb-base ppp
xserver-xorg-core
0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 20 nie uaktualnianych.
Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B.
Nie myl dpkg z aptitude. Jeżeli masz paczkę .deb "na dysku" to zaloguj się na roota, przejdź do tego katalogu gdzie ta paczka jest i wpisz:lexom pisze:aptitude install psi_0.11~beta2-1_i386.deb
dpkg -i psi_0.11~beta2-1_i386.deb