smplayer i odtwarzanie mkv (matroska)

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Bartek_em

smplayer i odtwarzanie mkv (matroska)

Post autor: Bartek_em »

Witam.
Mam taki problem. Gdy odtwarzam film w formacie mkv to niby wszystko jest dobrze kiedy akcja jest nie za szybka ale kiedy jest dynamiczna akcja w filmie wszystko szybko się dzieje to mocno przycina i nic nie widać. Pod Windows nie zaobserwowałem tego problemu, a smplera zainstalowałem z repozytorium i z tego co widziałem pobrał sobie sam wszystkie kodeki. Nawet były już aktualizacje kodeków więc chyba wszystko mam najnowsze. Próbowałem z VLC ale tam obojętnie co otworzę to jest sam dźwięk.
Dodam, że komputer mam odpowiedni by oglądać takie filmy. Procesor Core 2 Duo T7500, 2 gb ramu i karte Nv GF 8600GTm jest to laptop. Sterowniki oczywiście zainstalowane najnowsze 180.29.
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Jako sterownik wyjścia obrazu wybierz gl.
Bartek_em

W smplayerze nie widzę takiej opcji?
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

opcje / ustawienia / główne / sterownik_wyjściowy / wideo: "gl"
Bartek_em

aa no tak, gapa ze mnie. Ale po tej zmianie to gdy odtwarzam jaki kolwiek film to mi sie Xy resetuja. Najpierw czarny ekran i restart Xów.
silentwr
Beginner

Post autor: silentwr »

Bartek_em pisze:aa no tak, gapa ze mnie. Ale po tej zmianie to gdy odtwarzam jaki kolwiek film to mi sie Xy resetuja. Najpierw czarny ekran i restart Xów.
Przeinstaluj/zainstaluj sterowniki do karty graficznej.
Bartek_em

Dobrze, reinstalacja sterowników pomogła. Teraz gdy mam wybrane głównie filmy, wszystkie działają jak wcześniej. Czyli matroska nadal przycina w dynamicznych momentach filmu.
ODPOWIEDZ