DHCP problem (etch AMD64)

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
ajur

DHCP problem (etch AMD64)

Post autor: ajur »

Witam,
Mam problem z internetem pod Debianem etch. Od jakiegoś czasu się z nim męczę, ale nie wiem jak go rozwiązać (pewnie dlatego, że nadal nie wiem co jest nie tak). Linuksa znam słabo, z debianem dopiero zaczynam przygodę, a do spraw sprzętowych nigdy za bardzo mnie nie ciągnęło, więc proszę o wyrozumiałość :) .
Przechodząc do rzeczy. Podczas instalacji (z płyty DVD) nie wykryło mi sieci, ale dałem ponowną konfigurację (czy co tam) i tym razem było ok. Ale po reboocie systemu, problem się powtórzył. Tzn. sieci brak. Zaglądnąłem do /etc/resolv.conf, wpis dns był ok. Potem /etc/network/interfaces, tam też wszystko wyglądało ok (zresztą modyfikowałem to potem kilkanaście razy i nic nie dawało). ifup wywalał mi np:

Kod: Zaznacz cały

SIOCSIFADDR: No such device
eth1: ERROR while getting interface flags: No such device
eth1: ERROR while getting interface flags: No such device
Bind socket to interface: No such device
Failed to bring up eth1.
Ale co najdziwniejsze, jak odpaliłem dhclienta (albo dhcpcd z odpowiednim ethX, ale o tym zaraz), to net wstawał, ale na innym interfejsie (konkretnie, na eth(X+1) gdzie X to poprzedni numerek ;) ). Co ciekawe, poza interfejsem czy adresem z serwera dhcp, zmienia się także mac karty (ale też tylko ostatnie 3 'dwójki' liczb), ale może to normalne, nie znam się :( .
Tak więc teraz, dla każdego już 'użytego' interfejsu, przy starcie, albo ręczne odpalenie ifup, wywala mi komunikat jak wyżej. wpisanie np. dhcpcd eth1 nie daje nic, tak jak by po prostu się nawet nie uruchamiał. Dopiero dhcpcd eth(X+1) skutkuje ustanowieniem połączenia.
Nie będę już pisał czego to nie próbowałem i się nie nakombinowałem, nie pamiętam a zresztą, i tak mi się nie chce :) .
Mój sprzęt to:
amd64, płyta GIGABITE z sb:nVidia nForce 430. Karta sieciowa jest wbudowana, dodam jeszcze to:

# lspci | grep Ethernet
00:14.0 Bridge: nVidia Corporation MCP51 Ethernet Controller (rev a1)
Tyle, chyba :) . Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, jakąś sugestię, będę wdzięczny. Bo w prawdzie net mi w pełni działa, ale odpalanie go ręcznie za każdym razem jest dość irytujące. No i zdecydowanie nie podoba mi sie mieć licznika uruchomień systemu w postaci interfejsów sieciowych:P
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

tu był poruszany podobny problem:
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1088

niestety autor tamtego tematu nie napisał czy podane tam wskazówki rozwiązały ten problem...

może to Cię coś naprowadzi.

aloha
Grabos

Post autor: Grabos »

Zapraszam do zabawy z ifrename.
Opis jak: http://www.enterprisenetworkingplanet.c ... hp/3586546
ajur

velmafia pisze:tu był poruszany podobny problem:
http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1088

niestety autor tamtego tematu nie napisał czy podane tam wskazówki rozwiązały ten problem...

może to Cię coś naprowadzi.
no tak, patrzyłem za podobnymi tematami, ale akurat do działu serwer nie zaglądałem :)

co do pliku /etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules, to tego właśnie szukałem :) . Znaczy, ręczna edycja nie daje nic, o ile nie kończy się ona skasowaniem całego pliku:P. Tylko że to oznacza, że musze ustawić kasowanie tego pliku przy wychodzeniu z systemu, a to jest raczej brzydkie rozwiązanie:/. Przypuszczam, że problem jest albo ze skryptem zapisującym te 'logi', albo ze sterownikami sieciówki.
Znajomy dał mi radę, żebym kupił normalną kartę sieciową :) może faktycznie 'w tym szaleństwie jest metoda' :) .
Dzięki z pomoc :)

[ Dodano: 2007-03-19, 00:24 ]
Graboś pisze:Zapraszam do zabawy z ifrename.
Opis jak: http://www.enterprisenetworkingplanet.c ... hp/3586546
ciekawe... spróbuję, ale boję się że nie zadziała, bo przy każdym odpaleniu linuxa, karta sieciowa będzie miała inny mac :( . Zobaczę, ale to jutro dopiero :) Dobrej nocy :)
Grabos

Jeżeli MAC twoje sieciówki ciągle ma przedrostek 00:00:6C (tak jak w innym wątku) oznacza to że driver ustawia ciągle losowy adres mac dla niej z prywatnej puli adresów mac, spróbuj ustawić jakiś inny mac przez ifconfig ethX hw ether xx:xx:xx:xx:xx:xx i potem ifdown i ifup.
Ja jeszcze poszukam.

[ Dodano: 2007-03-19, 00:40 ]
Może masz taki komunikat w logach:

0000:00:07.0: Invalid Mac address detected: b1:8e:66:ea:0f:00
Please complain to your hardware vendor. Switching to a random MAC.
eth0: forcedeth.c: subsystem: 01458:e000 bound to 0000:00:07.0
Jak tak to polecam http://www.debian-administration.org/articles/501

[ Dodano: 2007-03-19, 00:49 ]
Jeżeli to okazał się ten adres mac to chyba możesz też ustawić inny mac w biosie. Każdy driver do karty sieciowej sprawdza czy mac jest poprawny i jeśli nie robi to co zacytowałem wcześniej, wina leży po stronie producenta płyty bo wpisał zły adres a nie systemu.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Znajomy dał mi radę, żebym kupił normalną kartę sieciową :) może faktycznie 'w tym szaleństwie jest metoda' :) .
Mam podobną kartę:

kaka@debian:~$ lspci | grep Ethernet
00:08.0 Bridge: nVidia Corporation MCP55 Ethernet (rev a2)
kaka@debian:~$
i śmiga aż miło, więc IMHO u Ciebie to raczej wina jakiś ustawień itp.
ajur

To tak, ustawianie MACa na stałe nic nie daje, nie sprawdzałem jeszcze ifrename, ale boję sie, że też nic z tego (z tego samego powodu).
Więc jak na razie, broblem rozwiązany metodą 'na chama', tzn. (tak jak by ktoś potrzebował):
1. tworzymy plik /etc/init.d/eth_info_cleaner

#! /bin/sh
# /etc/init.d/eth_info_cleaner

# Carry out specific functions when asked to by the system
case "$1" in
  start)
    ;;
  stop)
    echo "Removing file /etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules."
    rm -f /etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules
    ;;
  *)
    ;;
esac
exit 0
2. # update-rc.d eth_info_cleaner defaults
tyle.
Wiem, brzydkie, ale lepszego pomysłu na razie nie mam, a ten przynajmniej działa.
pozdr
Grabos

Napisz jaki masz mac po uruchomieniu komputera i jaki masz ustawiony w biosie.
ODPOWIEDZ