[+] Przycinanie obszaru w pliku wideo

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

Trzeba by dobre obadać materiał filmowy. Macie jakąś próbkę? Najlepiej kilka Mb.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

giaur
Member

Post autor: giaur »

Nie potrzebujesz konwersji. Otworz plik w VLC i ustaw odpowiednie kadrowanie obrazu - jezeli masz monitor panoramiczny najlepiej 16:10 (lub 16:9), jezeli zwykly to 4:3.

Albo wciskaj C az cos ci przypasuje. U mnie dziala (16:10 - na calym ekranie, nie ma nigdzie czarnych pasów)
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

Po długiej analizie znalazłem problem. A mianowicie film ma ustawioną szybkość na 1000! klatek na sekundę (co jest nieprawdą). W avidemuxie ustawiłem framerate na 25 f/sec crop: top 108 bottom 116 kodek x264 + lame i mam coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

http://rapidshare.com/files/208127273/001.avi
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

giaur pisze:Albo wciskaj C az cos ci przypasuje.
Fajna funkcja, nie znałem tego. Dzięki.
giaur pisze:Nie potrzebujesz konwersji.
Założyłem ten temat po to by znaleść sposób na usuwanie czarnych pasów z plików wideo. Nie chodzi mi konkretnie o ten który tutaj wstawiłem, to tylko przykład.

paolus, przygotowany przez Ciebie plik działa idealnie. Jednak po zastosowaniu identycznych ustawień u mnie nadal są problemy.

Dodaję [+] do tematu ponieważ rozwiązaniem jest użycie Avidemuxa. U mnie niedziała bo zapewne mam jakiś konflikt między kodekami.
ODPOWIEDZ